Vilnietė piktinasi dėl balandžių

Apie sunkumus, susiduriant su balandžiais, pasakoja Vilnietė Kristina: „Gyvenu senos statybos daugiabutyje ir visą vasarą kankinuosi dėl balandžių. Paryčiais ima leisti jiems būdingus garsus, dergia langus. Baisu. Blogiausia, kad jie tupi ne ant mano, o ant kaimynų balkono, kuris yra neįstiklintas, arba netgi balkono viduje, deda ten kiaušinius. Žodžiu, tragedija. Kaimynai jų nevaiko, tenka mums, bet iš svetimo balkono jų neišvaikysi. Nebežinau, ką daryti, bet taip gyventi neįmanoma. Kokios priemonės gali padėti? Žinau, kad nuodyti jų negalima."


Kaip balandžiai pasirenka savo namus

Kaip pasakoja ornitologė Rugilė Draugelytė, dauguma paukščių ieško saugios vietos savo lizdui, tačiau, kai paukščiai yra sinantropiniai, gyvena žmogaus kaimynystėje, jiems nėra būtinas didelis atstumas nuo žmonių namų.

„Paukščiams svarbiausia, kad lizdo, kiaušinių, o vėliau jauniklių negalėtų sunaikinti plėšrūnai, todėl, ypač miestuose, paukščiams svarbu, kad lizdo nepasiektų katės, šunys ar kiti galimi priešai“, – pasakoja pašnekovė.

Priemonės, kurios padeda atbaidyti balandžius

Ornitologė pasakoja, kad balandžiai yra miestų gamtos dalis, todėl jų vengti nereikėtų.

„Žmonės savo kaimynystėje šių paukščių nemėgsta dėl teršiamų balkonų, langų ar stogų. Turbūt viena didžiausių problemų kalbant apie balandžių kaimynystę yra lizdų sukimas balkonuose, bet norint to išvengti reikia savo balkonu naudotis – jei ten nebus sandėliuojamų daiktų, už kurių saugu paukščiams sukti lizdą, patys leisite laiką balkone ir paukščiai matys ten būnančius žmones, balkonų stogeliai, stogo atbrailos, bus padengti nauja danga – paukščiams bus nepatogu ten nutūpti, o jūsų buvimas bus nuolatiniu trikdymu – paukščiai ten nesilankys ir tuo labiau neperės. Kitas dalykas, kuris skatina balandžius buriuotis ir lankytis namų kiemuose ar balkonuose – papildomas laukinių ar benamių gyvūnų šėrimas – jei jūsų kaimynai rūpinasi benamėmis katėmis, lesina paukščius ar kitaip palieka maisto ar maisto atliekų – paukščiams tai yra puikus mitybos šaltinis ir jie ten ims lankytis dažniau ir norės perėti arčiau tokių vietų“, - aiškina R. Draugelytė.


Ko reikėtų vengti, radus balandžių lizdą su kiaušiniais

Žmonės, kurie randa laukinių paukščių lizdą savo balkonuose, neturėtų jų naikinti. Nesvarbu, ar lizdas su kiaušiniais, ar tik pradėtas sukti, jų naikinimas – neteisėta veikla, kuri baudžiama įstatymų numatyta tvarka.

„Tokiu atveju reikia leisti paukščiams baigti perėti ir pasirūpinti, kad kitais metais paukščiai lizdo nebesusisuktų, jei tokių kaimynų nenorite. Ką galite padaryti, tai matydami, kad paukščiai dar tik pradeda nešti šakas, neleisti jiems lizdo susukti“, – teigia ornitologė.


Balandžiai – kvaili?

Daugelis žmonių balandžius laiko kvailais, tačiau tai yra vieni iš protingiausių paukščių, kurie ne tik protingi, bet ir įdomus.

„Protas yra labai sąlyginis matas, todėl jei lyginsim balandžius su žmonėmis, taip – jie kvaili, jei lyginsim su kitais paukščiais – jie gana protingi“, – teigia pašnekovė.

Kuriam laikui balandžiai apsistoja laikinuose namuose

Orintologė R. Draugelytė pasakoja, kad balandžiai per metus veda kelias vadas jauniklių: „Perėti pradeda anksti pavasarį, o paskutinę vadą veda vasaros pabaigoje. Vieną paukščiukų vadą užauginti užtrunka apie mėnesį, todėl kaimynyste galite džiaugtis nuo mėnesio iki kelių.“

Dažniausia balandžiai savo lizdus susuka po langais arba ant stogų, o taip yra todėl, kad miestuose tankumas yra didelis, o apželdintų vietų neužtenka.

„Būdami prisitaikę prie žmogaus kaimynystės jie nevengia įsikurti balkonuose ar kituose didesniuose plyšiuose, bet preferencijos sukti lizdus ten nėra, tiesiog dėl tinkamų vietų perėjimui trūkumo yra išnaudojamos visos galimybės“, - pasakoja pašnekovė.


Būdai, kurie padeda atbaidyti balandžius

Norint atbaidyti balandžius, reikėtų po langais arba balkone pakabinti kažką blizgaus, pavyzdžiui, kompaktinį diską.

„Žinoma, paukščiai reaguoja į įvairias atbaidomąsias priemones, pradedant plėšriųjų paukščių siluetais ar muliažais, baigiant įvairiomis baidyklėmis, kad ir minėtais kompaktiniais diskais, bet tai veiksminga tol, kol paukščiai nesupranta, kad tai nekelia pavojaus, dažniausiai po tam tikro laiko tokios dirbtinės baidymo priemonės tampa nebeveiksmingos, o ir kabinant tokius daiktus reikėtų nepamiršti namo ir aplinkos estetikos, todėl veiksmingiausia, užbėgti įvykiams už akių ir nesuteikti balandžiams patogios vietos perėjimui ar lankymuisi rūpinimasis jau minėta balkono ar kitos jiems patrauklios perėjimui vietos (pvz. pastogės atbraila)“, – aiškina pašnekovė.

R. Draugelytės teigimu, pagrindinis tikslas šeimininkų, kurie nori išvengti balandžių – tvarka: „Nekaupti šiukšlių ir nesudaryti sąlygų jiems saugiai pasislėpti, nemaitinti laukinių ir benamių gyvūnų arba idealiausia išeitis – kiemuose sodinti daugiau medžių, kuriuose jie galės sukti lizdus natūralioje aplinkoje.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (162)