Prancūzai daug išmano apie vyną, apie sūrį, o ir apie valymą jie turi žinių. Prancūzė Clotilde dalinasi prancūzų valymo patarimais:

1. Prancūzams švaros kvapas yra... joks.

Clotilde sako, kad švarūs namai neturi kvepėti niekuo. Man asmeniškai švara asocijuojasi su įvairias kvapais: švari vonia – su baliklio kvapu, švari virtuvė – su citrinos aromatu, švarios grindys – su pušų kvapu. O jei prancūzų namai švarūs, jie neturės jokio kvapo.

Tai nereiškia, kad prancūzams nepatinka kvapai – jie kvapais kuria malonią aplinką. Žvakės kvepia gardžiai, taip pat įneša į namus romantiškos šviesos, gėlių kvapas nuostabus, o taip pat suteikia tekstūros, grožio, levandos skaniai kvepia, bet tuo pačiu rodo, kad kažką gaminate. Kvapai yra papildomas švarių namų atributas, o ne požymis, kad jie ką tik sutvarkyti.

2. Prancūzai tvarkosi saikingai.

Tikriausiai teko girdėti posakį, kad prancūzai nesilaiko dietų. Jei jie nori padailinti linijas, sako „je fais attention“, o tai reiškia „esu atsargus“, „esu atidus“. Tas pats pasakytina ir apie tvarkymąsi. „Prancūzai nemėgsta krauti daiktų į krūvas. Šeštadienį ir sekmadienį dauguma žmonių atlieka pagrindinius tvarkymosi darbus – iššveičia virtuvės grindis, skalbia, bet drabužius, žaislus susirenka kasdien, indus irgi suplauna kasdien, pasakoja Clotilde.

„Sekmadienis yra poilsio diena. Daugumoje Prancūzijos miestų sekmadienį po pietų neapsipirksi, nes maisto parduotuvės būna uždarytos, kad žmonės galėtų pasiruošti naujai savaitei. Turi kasdien kažką nuveikti, kad neprisikauptų neatliktų darbų“,– sako Clotilde.

3. Prancūzai tvarkosi tik rytais.

„Šią žiemą viešėjau pas senelius, dėdė padėjo jiems ieškoti namų tvarkytojos. Viena tvarkytoja galėjo ateiti sutvarkyti namų tik popietėmis, bet mano senelė pasakė: „Ne, jokiu būdu. Tvarkomasi tik rytais.“

Clotilde teigia, kad tvarkymas rytais gal būdingesnis vyresnei kartais, kita vertus, suprantama, kad susitvarkius ryte, tai neberūpės likusią dienos dalį. Juk norisi susitvarkyti prieš svečiams užsukant pietų, vakarienės ar išgerti kokteilio. Kai susitvarkai ryte, visą dieną gali džiaugtis tvarkingais namais.

4. Prancūzams tvarkymasis nėra namų ruošos darbas.

Namų tvarkymas prancūziškai skamba „faire le ménage“. Na taip, jei pareičiau namo ir rasčiau vyrą šveičiantį grindis, man tai atrodytų be galo seksualu... O jei rimtai, šiame kontekste minėta prancūziška frazė reiškia veikiau „kurti namų ūkį“.

Tvarkymasis yra jaukių namų šeimai kūrimo dalis, pabrėžia Clotilde. Prancūzai sutinka, kad valymas, tvarkymasis yra vienas iš būdų kurti aplink save gražią ir jaukią erdvę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)