Spragteli atveriamos durys ir į mane kiek nerimastingu žvilgsniu dirsteli moteris. „L...laba diena.“

Beveik visada mano klientai būna šiek tiek įsitempę, kai pirmą kartą apsilankau jų namuose. Jau matėmės kelis sykius, todėl ši įtampa kyla ne iš drovumo, bet dėl degančio noro stoti akistaton su didžiuliu iššūkiu. „Tikrai manot, kad galima sutvarkyti mano namus? Čia net kojos nėra kur pastatyti.“ „Neįsivaizduoju, kaip įmanoma susitvarkyti per tokį trumpą laiką.“ „Sakėt, kad nė vienas klientas nebegrįžo prie netvarkos. Ar tik aš nebūsiu pirma, kuriai nepavyks?“

Jų nervingas jaudulys tvyro ore, bet aš esu įsitikinusi, kad visi jie įveiks užduotį. Net ir tingesni ar iš prigimties netvarkingi, tie, kurių šeimoje apsileidimas būdavo perduodamas iš kartos į kartą, ir nepaprastai užsiėmę – visi nutarę naudoti KonMari metodą gali išmokti tinkamai susitvarkyti.

Leiskite atskleisti paslaptį. Tvarkytis namus yra smagu! Svarstydami, ką jaučiate turimiems daiktams, aptikdami tuos, kurie jau atliko savo vaidmenį, padėkodami jiems ir išlydėdami iš savo namų iš tiesų žvalgotės po savo vidinį pasaulį ir atliekate įžengimo į naują gyvenimą ritualą. Matas, pagal kurį sprendžiate apie turimus daiktus, yra jūsų intuityvi nuovoka, todėl nereikia jokių sudėtingų teorijų ar skaičiavimų. Tereikia laikytis tinkamo eiliškumo. Taigi apsiginkluokite pluoštu šiukšlių maišų ir pasiruoškite linksmybėms.

Pradėkite nuo drabužių, tada pereikite prie knygų, popierių, įvairių smulkmenų (komono) ir galiausiai imkitės jums brangių prisiminimus keliančių daiktų. Išmesdami daiktus šia tvarka, nustebsite, kaip lengvai judėsite į priekį. Iš pradžių ėmęsi paprastesnių daiktų pamažu lavinate sprendimo priėmimo įgūdžius, todėl ir pabaigoje viskas klostosi sklandžiai.

Kad veiksmingai susitvarkytumėte, pirmąją daiktų rūšį – drabužius – patariu suskirstyti juos į šiuos porūšius:

- marškinėliai, marškiniai, palaidinės ir t. t.;

- kelnės, sijonai ir t. t.;

- ant pakabų kabinami drabužiai (švarkai, paltai, kostiumai ir t. t.);

- kojinės; apatiniai drabužiai;

- rankinės ir pan.;

- kiti aksesuarai (šalikai, diržai, skrybėlės ir t. t.);

- tam tikromis progomis apsivelkami drabužiai (maudymosi kostiumėliai, uniformos ir t. t.);

- batai.

Taip, prie drabužių priskiriu ir rankines bei batus. Kodėl šis eiliškumas yra geriausias? Tiesą sakant, net tiksliai nežinau kodėl, bet, remdamasi savo pusę gyvenimo apimančia tvarkymosi patirtimi, galiu jus patikinti, kad toks eiliškumas pats veiksmingiausias! Patikėkite.

Jei laikysitės šios eilės tvarkos, tvarkysitės sparčiai ir greitai išvysite akivaizdžius tvarkymosi rezultatus. Be to, pasilikę tik mėgstamus daiktus, pajusite energijos ir džiaugsmo antplūdį. Galbūt fiziškai pavargsite, bet atsikratyti nereikalingų daiktų taip gera, kad bus sunku sustoti. Vis dėlto svarbiausia tinkamai atsirinkti, ką pasilikti. Kokie daiktai, pasilikus juos savo gyvenime, teiks jums džiaugsmą?

Išsirinkite jums patinkančius daiktus tarsi stovėdami prie pamėgtos parduotuvės vitrinos. Susipažinę su tvarkymosi pagrindais, sukraukite visus drabužius į vieną krūvą, imkite po vieną ir laikydami rankose ramiai savęs paklauskite: „Ar jis kelia man džiaugsmą?“ Skelbiame jūsų tvarkymosi šventės pradžią!

Tvarkingų namų stebuklas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)