Kalkių nuosėdos susidaro dėl kalcio ir magnio, užsiliekančių ant čiaupo garuojant kietam vandeniui, rašo express.co.uk. Paprastai kalkių nuosėdos šalinamos specialiais cheminiais valikliais, bet jie gali paskleisti ilgai juntamą kvapą, o jei bus netinkamai naudojami – palikti dėmių.

Puikiai žinodama apie šias problemas, influencerė Sophie Hinchliffe, neretai aptarinėjanti švaros klausimus asmeninėje paskyroje „Mrs Hinch“, nutarė paieškoti išeities.

Daugiau nei 4,6 mln. sekėjų socialiniame tinkle „Instagram“ turinti S. Hinchliffe kreipėsi į savo auditoriją prašydama patarti, kokių natūralių priemonių galima imtis kovojant su kalkių nuosėdomis.

Neilgai trukus sekėjai pasidalijo keliais dėmesio vertais sprendimais.

Valgomoji soda ir citrina

Pasiūlymų, žinoma, buvo labai įvairių, tačiau dažniausiai žmonės ragino pasikliauti natūraliais produktais, tokiais kaip baltas actas, citrinos ir (arba) geriamoji soda.

„Bandykite panaudoti citriną: įdėkite ją į maišelį ir pririškite prie čiaupo“, – parašė viena švaros entuziastė.

„Paimkite gabalėlį (ar kelis) vatos ir pamirkykite jį baltame acte, į kurį įberta šiek tiek geriamosios sodos ir įlašinta citrinų sulčių. Pritvirtinkite vatą prie čiaupo apsukdami maistine plėvele arba polietileno maišeliu ir palikite nakčiai. Ryte čiaupas turėtų atrodyti tarsi naujas“, – patarė kita.

„Išgelbės tiktai actas. Įpilkite jo į polietileninį maišelį ir tą maišelį pritvirtinkite prie čiaupo, kad čiaupas būtų apsemtas acto. Šis būdas daro stebuklus“, – patikino trečia.

„Aš pasigaminu sodos ir acto pastą, įkrečiu jos į polietileno maišelį, pritvirtinu jį prie čiaupo ir palieku nakčiai. Suveikia kuo puikiausiai“, – pakomentavo ketvirta.

Actas

Taigi, geriamoji soda, actas ir citrinių sultys, kaip matyti, karaliauja, ir tai ne keista: ir actas, ir citrinų sultys yra labai rūgštingi, todėl nesunkiai suardo kalcio karbonatą, iš kurio sudarytos kalkių nuosėdos.

Geriamoji soda, arba natrio hidrokarbonatas, – tai šarminė medžiaga, nuo kurios padidėja kalcio sankaupų tirpumas. Naudojant kartu su rūgštimi, pavyzdžiui, actu arba citrinų sultimis, sodos veiksmingumas padidėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją