Svarbiausia – patvarios medžiagos

Susikurti jaukią oazę gryname ore – lengviau nei atrodo. Specialistų teigimu, lauko erdvę galima įsirengti ne tik nuosavų namų terasose ar dideliame sklype, bet ir turint mažiau vietos. Pavyzdžiui, miestų gyventojams rekomenduojama skirti laiko papuošti savo balkonus – čia pastačius keletą lauko baldų, spalvingų dekoracijų ir gėlių, sukuriama puiki vieta atokvėpiui su gera knyga.

Renkantis sodo baldus, nesvarbu, ar jūsų erdvė dengta, ar visiškai atvira, ekspertai pataria pirmiausia įvertinti jų patvarumą. Anot „Senukų“ sodo prekių specialistės Astos Karčauskaitės, lauko baldai – ilgametė investicija, kuri gali tarnauti ne vieną sezoną, tad patariama rinktis baldus, pagamintus iš tvirtų ir drėgmei atsparių medžiagų. Jos teigimu, ieškantiems ilgai tarnaujančių baldų, rekomenduojama rinktis aliuminio rėmo konstrukcijų, grūdinto stiklo stalviršių ir iš sintetinio pluošto vytelių pagamintus baldus.

Sodo baldai visą šiltąjį sezoną laikomi lauke, tad svarbu juos tinkamai prižiūrėti. Specialistės teigimu, šiuolaikinių lauko baldų priežiūra nesudėtinga – įprastai juos užtenka nuvalyti drėgna šluoste. Jei baldai prikaupę daugiau purvo ar sulieti – šluostę galima pamirkyti vandens ir muilo tirpale ar į pagalbą pasitelkti specialius lauko baldams skirtus valiklius.

Specialistė atkreipia dėmesį, jog daugelį nuimamų pagalvių užvalkalų galima skalbti skalbimo mašinoje 30 laipsnių temperatūroje, o siekiant ilgiau išlaikyti ryškias jų spalvas – patartina nedžiovinti tiesioginiuose saulės spinduliuose. Šaltuoju metų laiku sodo baldus derėtų sunešti į vidų. Bene geriausias sprendimas – laikyti juos šiltoje, gerai vėdinamoje patalpoje.

Skirtingų tekstūrų derinimas

Šį sezoną itin populiarus skirtingų tekstūrų derinimas – kviečiama drąsiai eksperimentuoti, žaisti skirtingomis formomis, medžiagomis ir raštais. Išskirtinio dizaino sodo baldai gali tapti pagrindiniu kiemo akcentu.

Šių metų lauko baldų kolekcijose naudojama daug minkštų dalių ir dekoratyvinių pagalvėlių, dėmesys skiriamas detalėms ir moderniam stiliui. „Išbandykite eklektiką – nepabijokite tarpusavyje derinti įvairių atspalvių, netgi visiškai skirtingo stiliaus aksesuarų“, – pataria A. Karčauskaitė.

Ji primena, kad lauke įprastiems svetainės baldams – ne vieta. Jau po pirmo kontakto su lietumi ar ilgesnio laiko saulėkaitoje, baldus gali pažeisti pelėsis, o audinys – nublukti. Todėl specialistė rekomenduoja terasoje ar tiesiog sode statyti tik atmosferos poveikiui pritaikytus lauko baldus.

Žemiškos spalvos ir ryškūs akcentai

Naujausiose lauko baldų kolekcijose dominuoja žemės spalvų tonai. Specialistė pastebi, kad lietuviai mielai renkasi šiltų, pastelinių atspalvių sodo baldus, kurie lengvai įsilieja į natūralią lauko aplinką – tokius sodo baldus bene lengviausia priderinti bet kurio stiliaus kieme.

Norint įrengti išraiškingesnę lauko erdvę, verta pagyvinti ją keliais ryškesniais akcentais: „Papuoškite terasą spalvingomis kvapniomis žvakėmis, žaliais plačialapiais augalais, šiltų atspalvių lemputėmis, ornamentais puoštomis vazomis, raštuotomis pagalvėlėmis ar kitais dekoro elementais – erdvė iškart taps gyvesnė“, – pataria A. Karčauskaitė.

Be to, sodo baldus galima rinktis ir pagal asmeninius pomėgius, stilių ar gyvenimo būdą: „Pastaruoju metu daugelis pirkėjų yra pamėgę stilingus ir praktiškus sodo baldus. Tačiau kartu nemažai žmonių vis dar lieka ištikimi elegantiškam klasikiniam stiliui – pavyzdžiui, elegancija ir prabanga dvelkiančio prekinio ženklo gaminiams“, – pasakoja specialistė.

Sprendimai, leidžiantys visiškai atsipalaiduoti

Ieškantiems ypatingo komforto, A. Karčauskaitė pataria rinktis vis dar populiarumo neprarandančius kabančius lauko krėslus – jie leidžia puikiai atsipalaiduoti ir pailsėti. „Populiarūs išlieka ir hamakai. Jei anksčiau jiems pakabinti reikėdavo dviejų greta augančių medžių ar kitų tvirtų atramų, tai šiandien hamaką galima turėti ir balkone. Sprendimas – hamakas su specialiu stovu“, – sako specialistė.

Į madą taip pat grįžta sodo sūpynės. Jos turi stilingus stogelius, todėl siūbuoti sode geriant kavą galima net ir plieskiant kaitriai saulei. Populiarėja ir paplūdimio gultai – tokių baldų pagalba savo namų kiemo aplinkoje galima įsirengti nedidelį asmeninį kurortą, prilygstantį geriausiems viešbučiams.

2019 m. sezoną pirmenybė teikiama patogiems lauko baldų komplektams su plačiomis kampinėmis sofomis ir dideliais krėslais – tokius lauko baldus patariama rinktis daugiau erdvės kieme turintiems žmonėms, kuriantiems poilsio zoną visai šeimai.

„Patogių ir stilingų sodo baldų pasiūla – išties įspūdinga. Tad išsirinkę savo skoniui labiausiai tinkančius, net nepastebėsite, kaip įsirengę jaukią terasą, vasarą joje praleisite bene kiekvieną popietę, vakarą, savaitgalį“, – sako A. Karčauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)