Vienas iš aspektų, kurio daugelis paprastai nepastebi gamindami maistą, yra orkaičių galia ir jų sunaudojamos elektros energijos kiekis. Įprasta orkaitė paprastai naudoja nuo 900 iki 3500 vatų galios (W), nors tai labai priklauso nuo funkcijų, kurias naudojame gamindami maistą, ir orkaitės tipo. Pavyzdžiui, buitinės elektrinės orkaitės vidutinė galia įprastai naudojant yra 1500 vatų (W). Todėl, jei naudojate orkaitę vieną valandą pyragui kepti, per valandą suvartosite 1500 vatų, t. y. 1,5 kW/h, teigia „Endesa“ energetikos ekspertai.

Jie teigia, kad orkaitės sunaudoja apie 8,3 proc. visos namuose sunaudojamos elektros energijos. Taigi, kaip namų savininkai gali sumažinti savo išlaidas?

viryklė

Vienas iš būdų – naudoti orkaites, kai tarifas, pasak profesionalų, yra pigiausias. Šiuo atveju Lietuvoje tai naudinga žinoti dviejų tarifo zonų planą pasirinkusiems gyventojams. Ekspertas pasidalijo ir kitomis įžvalgomis, kada galima įjungti orkaitę – kai daugiau namuose, veikiausiai, neveikia jokie kiti prietaisai (nedega šviesa, neveikia televizorius ir pan.)

„Geriausias laikas gaminti maistą orkaitėje gali būti fiksuoto tarifo valandomis nuo 8 iki 10 val. ryto, nuo 14 iki 18 val. po pietų ir nuo 22 iki 24 val.“, – pabrėžia pašnekovas.

Naudodamiesi orkaite vis tiek galite sutaupyti daugiau – priklausomai nuo pasirinkto elektros energijos tarifo galite pritaikyti savo įpročius prie savo poreikių ar gyvenimo būdo.

Štai penki kiti būdai, kaip taupyti energiją naudojant orkaitę:

1. Vienu metu gaminkite kelis patiekalus

Vienas iš gerų būdų taupyti energiją naudojant orkaitę – gaminti kelis patiekalus vienu metu. Taip išvengsite būtinybės reguliariai įjungti orkaitę.

Be to, daugumoje buitinių orkaičių yra pakankamai vietos kepti kelis patiekalus vienu metu.

2. Gaminkite maistą mažesniais gabalėliais

Tam pačiam maisto kiekiui iškepti mažesnėmis porcijomis reikia trumpesnio kepimo laiko. Ekspertų teigimu, tai labai paprastas būdas taupyti laiką ir pinigus naudojant orkaitę, o rezultatai bus tokie pat puikūs.

Be to, taip kur kas lengviau patiekti patiekalus, jei jau esate paruošę porcijų dydžius.

3. Gamindami maistą neatidarykite durelių

Nors vilioja atidaryti orkaitės dureles ir patikrinti, ar maistas jau paruoštas, tai iš tikrųjų didina jūsų išlaidas už energiją.

Kiekvieną kartą atidarius dureles prarandama šiluma ir reikia daugiau energijos, kad vėl būtų pasiekta reikiama temperatūra.

Energetikos profesionalai sakė: „Sumažindami orkaitės durelių atidarymo skaičių, kai gaminate maistą, galite išvengti šilumos praradimo ir taip efektyviau bei tvariau naudoti orkaitę.“

4. Naudokite likusią šilumą

Kaip daugelis tikriausiai žino, kai orkaitėje pasiekiama aukšta temperatūra, išjungus orkaitę šiluma dar kelias minutes išlieka viduje.

Pasinaudokite likusia šiluma ir, kai receptas beveik baigtas, pavyzdžiui, likus 10 minučių iki kepimo proceso pabaigos, išjunkite orkaitę.

Ekspertai patarė: „Užuot naudoję mikrobangų krosnelę, naudokite orkaitėje likusia šilumą kitiems patiekalams šildyti ir taupykite energiją.“

5. Gerai prižiūrėkite orkaites

Energetikos guru teigia, kad orkaitės valymas ir priežiūra – tai dar du veiksniai, kurie „labai padidina šio prietaiso teikiamą energijos taupymą.“

Rūpestingai valydami ir atlikdami nedideles svarbiausių orkaitę, galite pailginti jos tarnavimo laiką ir padėti sunaudoti mažiau energijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)