Jungtinėse Valstijose rankų dezinfekantas priskiriamas prie nereceptinių preparatų, o tai reiškia, kad jo buvimą rinkoje reglamentuoja JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA), rašoma portale „Hunker“.

„Ant nereceptinių preparatų pakuočių galiojimo terminą paprastai nurodyti būtina, nebent būtų pagrindo tvirtinti, kad jie negenda ilgiau nei trejus metus“, – portalui „Hunker“ sakė FDA atstovas spaudai.

Dezinfekciniam rankų skysčiui, tiksliau, aktyviajam jo komponentui (paprastai kokio nors tipo alkoholiui,) trejų metų kartelė, deja, per aukšta, taigi, jei atidžiau patyrinėsite užrašus ant masiškai gaminamos dezinfekcinės priemonės butelio, tikrai aptiksite ir jo galiojimo terminą, t. y. datą, patenkančią į dvejų–trejų metų laikotarpį nuo pagaminimo datos. Reikalas tas, kad vos tik dezinfekcinio skysčio butelis atkemšamas, efektyviosios produkto savybės ima slopti ir su laiku jis tampa vis mažiau veiksmingas kovojant su mikrobais.

„Atsukus butelį, veiklioji medžiaga pradeda garuoti. Štai kodėl naudojant dezinfekantą galima pajusti stiprų alkoholio kvapą, – nurodė Bafalo universiteto chemijos profesorius Jasonas Benedictas. – 2–3 metų galiojimo terminas, reikia manyti, sutampa su laikotarpiu, per kurį, gamintojo vertinimu, alkoholis visiškai išgaruos.“

Rankenų valymas alkoholiu

Beje, jei siaučiant pandemijai gatavo dezinfekcinio skysčio gauti nepavyko, todėl pasigaminote jo patys, turėkite omenyje, kad po 2–3 metų jis nebeduos pageidaujamo efekto.

O kas nutiks, jei dezinfekcinio skysčio panaudosime galiojimo terminui pasibaigus? Remiantis JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) skelbiama informacija, didžiausio efektyvumo derėtų tikėtis iš tokio dezinfekanto, kuriame yra ne mažiau kaip 60 proc. alkoholio. Naudojant produktą, kurio galiojimo terminas pasibaigęs, neįmanoma būti tikriems, kad jame esančio alkoholio koncentracija atitinka būtinąją normą. Taigi, pasenęs dezinfekcinis skystis gali ir neapsaugoti, tačiau manyti, kad jis kaip nors pakenks, tikrai nereikia.

„Kai sueina galiojimo terminas, priemonė netenka efektyvumo, tačiau kenksminga tikrai netampa, be to, šiokį tokį poveikį vis tiek turi, – sako J. Benedictas. – Galima palyginti su aspirinu. Tikrai neagituoju naudoti pasenusių preparatų, bet manau, kad nemažai žmonių tikrai yra pavartoję aspirino, kurio galiojimo terminas pasibaigęs.“

Verta paminėti, kad dėl koronaviruso sukeltos pandemijos FDA laikinai sušvelnino kai kuriuos rankų dezinfekanto gamybai taikomus reikalavimus, todėl ant kai kurių butelių galiojimo terminas gali būti ir nenurodytas.

„Atsižvelgdama į tai, kad rankų dezinfekavimo priemonių tiekimas nėra pakankamas, FDA parengė keletą laikinai galiojančių instrukcijų, leidžiančių dezinfekcinį skystį gaminti farmacijos ir kitoms įmonėms, kol bus atšaukta dėl COVID-19 paskelbta pavojaus visuomenės sveikatai situacija, – nurodė FDA atstovas spaudai. – Ant dezinfekcinio rankų skysčio, pagaminto minėtų instrukcijų galiojimo laikotarpiu, butelių tinkamumo data gali būti ir nenurodyta, nes daroma prielaida, kad produktas bus sunaudotas per pavojaus visuomenės sveikatai laikotarpį.“

Vadinasi, net ir tuo atveju, jeigu galiojimo terminas ant dezinfekanto pakuotės nenurodytas, neturite manyti, kad priemonė galioja neribotą laiką: tai tiesiog reiškia, kad ją sunaudoti reikia stengtis kuo greičiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)