Atėjus pavasariui, daugelis gyventojų ieško būdų, kaip sezoniškai atnaujinti savo namus prieš šiltuosius mėnesius. Pavasaris – puikus metas atlikti žiemą atidėliotus darbus, pavyzdžiui, nusivalyti langus, išsiurbti visas dulkes po baldais, galbūt netgi pamėginti pašalinti seniai nervinusį pelėsį.

Nors pelėsis yra negražus ir gali būti toksiškas, kai kurie žmonės nesupranta, kad ant sienų yra pelėsio, arba nesuvokia jo keliamų pavojų, todėl nepašalina pelėsio, kol jis netapo didesne problema. Pelėsis gali augti ant plytelių, audinių, kilimų ir medienos, kai ore yra drėgmės.

Vienos iš blogiausių pelėsio plitimo vietų yra vonios kambariai, kur yra drėgna aplinka ir daugiau kondensato.Vonios kambario sienas ir plyteles reikėtų valyti kas mėnesį ar net kas savaitę, ypač po šaltos žiemos, kai susikaupia drėgmė ir vandens garai, dėl kurių gali atsirasti pelėsis.

Prabangių vonios kambarių specialistų „Big Bathroom Shop“ vonios kambario stiliaus ekspertė Rikki Fothergill pasidalijo dviem būdais, kaip pašalinti pelėsį nuo vonios kambario sienų ir plytelių.

Vonios kambario ekspertė pirmiausia patarė namų savininkams patikrinti, ar jų vonios kambaryje nėra pelėsio. Ji rekomenduoja atkreipti dėmesį į tokius pažeidimus kaip mažos juodos pelėsio dėmės arba purvina plėvelė ant skiedinio, plytelių ir sienų.

Priklausomai nuo pelėsio stiprumo ir jo atsiradimo vietos, namų savininkai gali rinktis iš dviejų variantų.

„Vienas iš būdų kovoti su pelėsiu – chloro balikliis. Rinkoje jų yra daugybė, ir daugelis iš jų skirti specialiai vonios kambario pelėsiui naikinti. Naudodami šį metodą turite būti atsargūs, ypač jei turite spalvotų plytelių ar glaistymo medžiagų, nes dėl baliklio jos gali labai išblukti. Naudodami šį metodą, tiesiog užpurkškite valiklį tiesiai ant apipelijusios vietos, tada leiskite jam 20-30 minučių nusistovėti ir tik tada nušveiskite standžiu šepetėliu ir nuplaukite“, – pataria ekspertė.

Alternatyvi, netoksiška pelėsių naikinimo priemonė, anot jos – baltasis actas.

„Pasiimkite purkštuvą ir įpilkite šiek tiek baltojo acto. Jo nereikia skiesti, tiesą sakant, jis veiksmingiausias, kai purškiamas grynas. Taikomas tas pats valymo metodas, kaip ir anksčiau, tačiau po šveitimo patariame purkšti dar vieną sluoksnį 30 minučių ir tik tada nuplauti“, – aiškina ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją