Ekspertė Rachel Rosenthal, kuri užsiima namų tvarkos sistemos kūrimu klientams, pateikia kelis patarimus, kaip tinkamai susitvarkyti savo namus.

Realiai įvertinkite savo poreikius ir pomėgius

Norint įvesti namuose tvarką ir sistemą, reikalingas planas. Kiekvienas gali sudaryti sudėtingą sistemą, bet jei jūsų šeimai sistema netiks, nėra prasmės nė prasidėti. Pasak R. Rosenthal, svarbu „realistiškai įvertinti jūsų šeimos funkcijas ir sukurti namų tvarkos planą, atsižvelgiant į savo gyvenseną“.

Teoriškai puikiai skamba didelės spintos ar patalpa su lentynomis batams, bet jei jūsų šeimai pakanka batų dėžės koridoriuje, tai ir rinkitės paprastesnį variantą.

Išneškite iš namų visus nereikalingus daiktus

Galbūt šis patarimas primena klausimą, kas pirmiau atsirado – višta ar kiaušinis, tačiau norint įvesti namuose tam tikrą sistemą, juose neturi būti nereikalingų daiktų. Užgriozdintus namus sunku sutvarkyti, taigi, nereikalingus daiktus atiduokite, parduokite ar išmeskite, palikite tik tai, kas jums iš tiesų reikalinga. Prireiks dienos ar net kelių dienų, norint pratuštinti stalčius, spintas, rūsį, virtuvės spinteles, paliekant tik realiai naudojamus daiktus, nešiojamus drabužius ir valgomus produktus.
Į galvą greičiausiai ims lįsti mintys – galbūt šią išleistuvių suknelę dar apsivilksite (dėmesio – neapsivilksite), vis tik norint tvarkingų namų reikia atsisakyti to, kas nereikalinga.

Plauti grindis

Sužymėkite kalendoriuje tvarkymosi dienas

Viena dažniausių priežasčių, kodėl nepavyksta sistemingai susitvarkyti namų, – įvairūs neplanuoti įvykiai, netikėtumai. Tarp darbo reikalų, įvairių renginių, progų ir pan. dažnam nelieka laiko susitvarkyti spintą, pagal spalvas sudėlioti drabužius ar kartą per mėnesį peržiūrėti virtuvės spintelių turinį. R. Rosenthal pataria pasižymėti kalendoriuje tvarkymosi dienas, suplanuoti net pačius kasdieniškiausius tvarkymosi darbus.

„Pasižymėkite visus darbus – pradedant skalbimu, baigiant maisto pirkimu. Griežtai laikykitės grafiko, atlikite užduotis, kad jų neprisikauptų“, – siūlo ekspertė.

Turėkite atsarginę vietelę

Jūsų galutinis tikslas turėtų būti visiška tvarka namuose, kita vertus, bus dienų, kai kažką prireiks atidėti ir pagalvoti, kur surasti šiems daiktams vietą. Tai natūralu. Reikia paskirti vietą tokiems laikinai padedamiems daiktams.

R. Rosenthal patarimu, laiškams, sąskaitoms, žurnalams ir pan. tinkama vieta – koridoriuje. Galima padaryti kelis skyrius ant komodos, o ant jų vertikaliai sustatyti žurnalus, svarbiausius dokumentus, žinoma, laikykite namų kabinete.

Galima turėti kelias tarpines zonas. Tarkime, krepšį skalbiniams, kuriuos vėliau surūšiuosite, dėžę knygoms, kurias peržiūrėsite ir nuspręsite, kur toliau dėti.

Virtuvės tvarkymas

Vertikalūs sprendimai

Kad ir kiek spintų, spintelių turėtumėte, jų niekada negana. Jei trūksta vietų sudėti daiktams, bus sunku susitvarkyti. Vienas iš būdų maksimaliai padidinti erdvės daiktams sudėti, išnaudoti vertikalias vietas. Pasak R. Rosenthal, reikia būti kūrybingiems – tikėtina, kad namuose tikrai yra neišnaudotų vietų.

„Jei ant grindų nemažai tuščios vietos, galima pastatyti otomanių, kurių viduje yra vietos sudėti daiktams. Į vertikalias lentynas, plastikines dėžes galima sudėti praktiškai viską – pradedant rečiau nešiojamais drabužiais, baigiant užkandžiais“, – teigė ekspertė.

Namų tvarkymas, sistemos įvedimas neturėtų būti varginanti užduotis. Palaipsniui įgyvendindami šį planą, susikursite sau, savo šeimai tinkamą sistemą ir įvesite tvarką kiekviename kambaryje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)