DELFI Būstas publikuoja ištrauką iš leidyklos „Vaga“ knygos „Tvarkingų namų stebuklas“.

Prieš pradėdami atrinkti išmestinus daiktus, skirkite laiko gerai viskam apmąstyti. Tai yra įsivaizduoti, kokio gyvenimo trokštate. Jei praleisite šį žingsnį, ne tik sulėtės visas procesas, bet ir iškils grėsmė vėl pasiduoti netvarkai. Tokie tikslai kaip „Noriu gyventi neapsikrovusi daiktais“ arba „Noriu rasti vietos turimiems daiktams“ yra per platūs. Pabandykite pažvelgti giliau.

Galvokite apie apčiuopiamus dalykus, kad galėtumėte aiškiai įsivaizduoti, ką reiškia gyventi neapkrautuose namuose. Viena dvidešimtmetė klientė savo tikslu įvardijo „moteriškesnį gyvenimo būdą“. Ji gyveno sujauktame „septynių grindų trinkų kambaryje“, – Japonijoje septynių tatamio grindų trinkų kambarys prilygsta maždaug 3 x 4 metrų plotui, – turėjo sieninę spintą ir tris skirtingo dydžio lentynas.

Tiek būtų pakakę sutalpinti visus daiktus, bet kad ir kur žvelgčiau, regėjau betvarkę. Spinta buvo tiek pergrūsta daiktų, kad nė neužsidarė jos durys, iš stalčių kaip salotos iš mėsainio kyšojo drabužių krašteliai. Ant užuolaidų karnizo buvo prikabinta tiek drabužių, kad nebereikėjo pačių užuolaidų. Grindys ir lova buvo nukrauti krepšiais ir maišais, prikimštais žurnalų ir popierių. Eidama miegoti mano klientė nukeldavo daiktus nuo lovos ant grindų, o atsikėlusi vėl užkeldavo juos ant lovos, kad galėtų nusigauti iki durų ir išeiti į darbą. Jos gyvenimo būdas toli gražu neatrodė „moteriškas“.

Paklausiau jos: „Ką turite galvoje, sakydama „moteriškas gyvenimo būdas“?“ Prieš atsakydama ji nugrimzdo į apmąstymus. „Na, kai grįžtu iš darbo namo, grindys nukrautos daiktais... Norėčiau, kad mano kambarys būtų švarus kaip prabangaus viešbučio kambarys, kad niekas nekliudytų žvilgsnio. Mano lovatiesė būtų rožinė, lempa – balta ir senovinio stiliaus. Prieš eidama miegoti, maudyčiausi kaitindama kvapiuosius aliejus, o darydama jogą ar gerdama žolelių arbatą klausyčiausi klasikinės pianino ar smuiko muzikos. Užmigčiau lydima skubėjimui nepasiduodančio erdvumo jausmo.“ Jos pasakojimas buvo toks gyvas, tarsi ji tikrai taip gyventų.

Daiktai

Taigi turite būtent šitaip detaliai įsivaizduoti trokštamą gyvenimo būdą ir pasižymėti svarbiausius dalykus. Jei sunkiai sekasi, jei negalite įsivaizduoti trokštamo gyvenimo, pamėginkite paieškoti patrauklių nuotraukų žurnaluose apie namų interjerą. Taip pat pravartu apsilankyti interjero parduotuvėse, apžiūrėti, ką siūlo vietiniai interjero dizaineriai. Pasidairę įvairiai įrengtuose namuose lengviau suprasite, kas jums patinka. Beje, klientė, apie kurią ką tik pasakojau, iš tikrųjų mėgsta po vonios panirti į kvapų terapiją, klausytis klasikinės muzikos ir užsiimti joga. Išsilaisvinusi iš gūdžios betvarkės, ji sugebėjo atrasti savo moterišką gyvenimo būdą, kurio troško.

Ar dabar, kai jau įsivaizduojate, apie kokį gyvenimą svajojate, metas imtis mesti daiktus? Ne, dar ne. Suprantu jūsų nekantrumą, bet kad nebegrįžtumėte prie netvarkos, turite nenukrypdami po žingsnelį judėti į priekį, kol būsite pasiruošę imtis šio viso gyvenimo įvykio. Peržvelkite savo užrašus, kokio gyvenimo trokštate ir dar kartą gerai apmąstykite.

Kodėl prieš eidami miegoti norite kvapų terapijos? Kodėl užsiimdami joga norite klausytis klasikinės muzikos? Jei jūsų atsakymai yra „nes prieš atsiguldama noriu atsipalaiduoti“ arba „noriu užsiimdama joga numesti svorio“, paklauskite savęs, kodėl norite atsipalaiduoti ir kodėl norite numesti svorio. Galbūt į tai atsakysite „kitą rytą eidama į darbą nenoriu būti pavargusi“ arba „noriu laikytis dietos, kad tapčiau gražesnė“.

Dar kartą paklauskite savęs „Kodėl?“, kelkite šį klausimą kiekvienam naujam atsakymui. Pakartokite šį klausimą nuo trijų iki penkių kartų kiekvienam iš savo teiginių. Tyrinėdami už įsivaizduoto idealaus gyvenimo paveikslo slypinčias priežastis, įsisąmoninsite vieną paprastą dalyką. Pagrindinis daiktų atsikratymo ir daiktų išdėliojimo tikslas yra būti laimingam. Atrodytų akivaizdu, bet svarbu tuo įsitikinti pačiam ir pajausti širdimi. Prieš pradėdami tvarkytis, įsivaizduokite trokštamą gyvenimą ir paklauskite savęs: „Kodėl aš noriu susitvarkyti?“ Radę atsakymą, būsite pasiruošę žengti kitą žingsnį: įvertinti, ką turite.

Tvarkingų namų stebuklas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)