Norint, kad sienų apmušalai, arba tapetai, džiugintų ryškiomis spalvomis ir spinduliuotų švara, kartkartėmis reikia juos nuvalyti, ir tam prireiks vos keleto priemonių, rašoma portale thespruce.com.

Kaip dažnai švarinti sienų apmušalus

Bent kartą per du mėnesius nuo sienų apmušalų reikia nuvalyti dulkes (gyvenant rajone, kuriame ypač daug dulkių, tai reikia daryti kas mėnesį). Purvo ir riebalų dėmes būtina pašalinti nedelsiant. Tas pats pasakytina ir apie pelėsį: jį reikia išgyvendinti vos pastebėjus.

Tapetų valymo atmintinė:

VISŲ PIRMA

Prieš imdamiesi ko nors daugiau nei dulkių šluostymas, privalote išsiaiškinti, kokio tipo apmušalais išklijuotos buto sienos, kitaip dėl netinkamų metodų arba valymo priemonių kyla rizika sugadinti apmušalus.

Norėdami sužinoti, ar konkrečius apmušalus galima plauti, atlikite tam tikrą testą. Porą lašų indų ploviklio išplakite stiklinėje šilto vandens. Gautu tirpalu pavalykite nedidelę apmušalų sritį, kurios nesimato (pvz., užstoja koks nors baldas ar kt.). Jei vanduo įsigeria arba ima blukti spalvos, vadinasi, tapetų plauti negalima, lygiai kaip negalima bandyti išimti iš jų dėmių naudojant vandens pagrindo priemones.

Vinilo sienų apmušalai

Vinilinai apmušalai – vinilu dengtas flizelinas arba popierius, yra vieni iš patvariausių ir lengviausiai nuvalomų. Jie atsparūs vandeniui ir jiems nekenkia daugelis valiklių, kurie paprastai naudojami tvarkant virtuvę arba vonią.

Tapetai

Stiklo audinio sienų apmušalai

Šio tipo apmušalai yra ypač patvarūs, atsparūs liepsnai ir neblunkantys. Stiklo audinio tapetais dažnai išklijuojamos komercinės paskirties patalpos. Juos drąsiai galima šveisti ir ne kartą šlapinti.

Neaustinės medžiagos sienų apmušalai

Tai viena iš sienų apmušalų asortimento naujovių. Neaustinė medžiaga gaunama derinant sintetinį ir natūralų pluoštus, o gaminama panašiai kaip kavos filtrai. Šio tipo apmušalai neplyšta ir leidžia sienoms „kvėpuoti“. Deja, jie – neplaunami, todėl dėmes iš jų išimti ypač sudėtinga.

Tradiciniai, folijos ir aksominio popieriaus sienų apmušalai

Tradiciniai iš celiuliozės pluošto pagaminti tapetai gali būti vieno arba dviejų sluoksnių. Jie nebrangūs ir įsigyjami daugelyje vietų, tačiau lengvai plyšta, nėra atsparūs drėgmei ir daugeliui valymo priemonių. Folijos ir aksominio popieriaus apmušalai – tai plona metalo folijos arba aksomą primenančio pluošta danga padengtas celiuliozės pagrindas.

Įvairių augalų ir bambuko pluošto sienų apmušalai

Šio tipo apmušalai gaminami iš augalinių komponentų, tokių kaip džiutas, sizalis, kanapių pluoštas, meldai ar kt. Tai labai tankios tekstūros audinys. Bambuko pagrindu pagaminti apmušalai – tai rankų darbo produktas, priklijuotas ant popieriaus. Nė vieni iš šio tipo tapetų nėra atsparūs vandeniui arba valikliams.

Valymas

Ko gali prireikti:

Indų ploviklio;
Vandens;
Kukurūzų krakmolo (nebūtinai);
Maistinės plėvelės (nebūtinai);
Distiliuoto baltojo acto (nebūtinai);
Popierinių rankšluosčių (nebūtinai);
Chloro pagrindo baliklio (nebūtinai);
Vatos diskelių (nebūtinai);
Mikropluošto dulkių valymo šepečio ilga rankena arba dulkių siurblio su apmušalams skirtu antgaliu;
Kibiro;
Kempnės;
Mikropluošto šluostės;
Guminio trintuko (nebūtinai);
Buko peilio;
Lygintuvo (nebūtinai).

DARBO INSTRUKCIJOS:

Nuvalykite dulkes

Visų tipų sienų apmušalus kas mėnesį reikia nuvalyti mikropluošto dulkių šepečiu arba nusiurbti siurbliu, pritvirtinus specialų apmušalams skirtą antgalį. Taip pavyks pašalinti dulkes, voratinklius ir nešvarumų smilteles. Pradėti reikia nuo sienos viršaus ir judėti žemyn ilgais, lygiais judesiais.

Namų tvarkymas

Pasigaminkite ploviklį

Plaunamiems vinilo ir stiklo audinio tapetams nuplauti prireiks ploviklio. Jį pasigaminsite iš dviejų valgomųjų šaukštų indų ploviklio ir maždaug keturių litrų šilto vandens. Mišinį gerai suplakite, kad ploviklis tolygiai pasiskirstytų.

Nuplaukite sienas

Pasigamintame ploviklyje pamirkykite minkštą kempinę ir pakankamai ją nugręžkite, kad būtų tik šiek tiek drėgna. Pradėkite nuo sienos viršaus ir judėkite į apačią. Taip dirbant pavyks išvengti varvant nešvarumams liekančių žymių. Stenkitės, kad tapetai nepermirktų – nešveiskite pernelyg intensyviai.

Nusausinkite tapetus

Leiskite tapetams išdžiūti natūraliai arba nušluostykite sienas mikropluošto šluoste.

Apžiūrėkite, ar nematyti dėmių

Kai apmušalai išdžius, apžiūrėkite, ar ant jų neliko dėmių arba nešvarių plotų. Ypač atidžiai reikėtų apžiūrėti sritis aplinkui jungiklius, palei kriauklę ir tas vietas, kurias gali pasiekti vaikai.

Pašalinkite brūkšnius, purvo dėmes ir pirštų atspaudus

Brūkšnius, purvo dėmes ir pirštų atspaudus nutrinkite trintuku. Jį galima naudoti švarinant bet kurio tipo apmušalus. Jei apmušalai iš vinilo arba stiklo audinio, purvą galima valyti šlapia kempine, užlašinus ant jos indų ploviklio. Kai purvo neliks, sritį reikia papildomai nuvalyti švariame vandenyje sudrėkinta kempine.

Pašalinkite riebalų dėmes

Užberkite reikiamą kiekį kukurūzų krakmolo ant kvadrato formos maistinės plėvelės skiautės.

Pritvirtinkite plėvelę prie suteptos sienos vietos taip, kad krakmolas būtų tarsi užbertas ant dėmės (jei paviršius būtų horizontalus) ir palikite 24 valandoms, kad riebalai susigertų į krakmolą. Praėjus šiam laikui, plėvelę nuplėškite ir minkštu audeklu nuvalykite krakmolą. Jei reikia, procedūrą pakartokite.

Jei riebalų dėmę reikia pašalinti nuo vinilo arba stiklo audinio tapetų, pravers priemonė, pasigaminta iš pusės puodelio distiliuoto baltojo acto, sumaišyto su puodeliu šilto vandens. Pamirkykite šiame tirpale kempinę ir pavalykite ja išteptą sritį. Tada nusausinkite ją rankšluosčiu ir, jei reikia, procedūrą pakartokite.

Pašalinkite pieštukų dryžius

Spalvotų pieštukų arba kreidelių dryžius pamėginkite pagramdyti buku peiliu arba kredito kortelės briauna. Uždenkite žymes keliais popierinio rankšluosčio sluoksniais ir prispauskite juos iki žemiausios padalos įkaitintu lygintuvu (garų režimo naudoti nereikia). Kreidelių vaškas turėtų persikelti ant popierinių rankšluosčių. Kiekvieną žymę šalinkite atskirai, kaskart naudodami švarius rankšluosčius.

Pašalinkite pelėsių dėmes

Ant vinilo arba stiklo audinio tapetų išryškėjusias pelėsių dėmes pavyks išgyvendinti tirpalu, pasigamintu sumaišius ketvirtadalį puodelio chloro pagrindo baliklio ir vieną puodelį vandens. Naudodami kempinę arba vatos diskelį suvilgykite dėmę tirpalu. Palaukite penkias minutes, kad tirpalas atliktų savo darbą. Tada nuvalykite jį švariame vandenyje pamirkyta kempine. Jei reikia, procedūrą pakartokite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)