Išvalo ne tik baldus, daiktus, bet ir patalpų orą

Neslūgstanti pandemija privertė ieškoti efektyviausių būdų pasirūpinti savo ir aplinkinių apsauga nuo viruso. Gyvybiškai svarbiu uždaviniu tapo maksimaliai užtikrinti kuo saugesnę aplinką ne tik biuruose, parduotuvėse, grožio salonuose ar viešosiose erdvėse, bet ir namuose.

„Viruso dalelės, jei patalpoje buvo užsikrėtęs ar infekuotas asmuo, gali pasilikti ne tik ant baldų ir daiktų, bet nusėsti ir ant sienų, lubų ir kitų ranka sunkiai pasiekiamų vietų. Būtent todėl užtikrinti patikimą ir nuolatinę dezinfekciją bei rankiniu būdu išvalyti visus įmanomus paviršius – tikrai labai sudėtinga. Vis dėl to, norint kiek įmanoma išlikti saugiems, dezinfekuoti net ir sunkiai prieinamas patalpų vietas – labai svarbu“, – pranešime spaudai teigia Andrejus Barinovas, „Ecoservice“ teritorijų priežiūros verslo direktorius.

Pasak eksperto, jau nuo pandemijos pradžios rinkoje atsirado būtinybė skubiai surasti efektyvių dezinfekavimo sprendimų. Tad per šį laikotarpį buvo pasiektas išties aukštas modernesnių technologijų taikymo lygis – patalpos pradėtos dezinfekuoti rūko sistema. Tai speciali įranga, paverčianti dezinfekcines priemones šaltu garu. Susidariusio rūko mikrodalelės kyla į viršų ir gausiai užpildo patalpų erdvę, taip sunaikindamos visur, taip pat ir ore, sklandančius virusus. „Kurį laiką ore sklando tiršti garai, po to vėsta ir kondensuojasi, o galiausiai nusėda ant patalpų paviršių: grindų, lubų, sienų ir visų esančių daiktų, taip pat patenka į visus, net ir pačius smulkiausius plyšius, tarpus, atokiausius kampus, kur galėjo būti užsilikusios žmogui kenksmingos dalelės ir jas sunaikina“, – apie tai, kaip veikia patalpų dezinfekavimo metodas rūku," – pasakoja A. Barinovas.

Saugu visų tipų paviršiams ir net augalams

A. Barinovas aiškina, kad ši rūko dezinfekcinė sistema, kitaip nei dezinfekavimas tiesiogiai ant paviršių purškiant priemones ar valant rankiniu būdu, nereikalauja žmogaus rankų darbo – rūko generatorius veikia automatiškai, tad nelieka galimybės, kad kažkuris patalpos paviršius liks nedezinfekuotas. Be to, dezinfekuoti galima neriboto dydžio patalpas, o atlikti šią procedūrą 100 kv. m. patalpoje užtrunka vos 30 sekundžių.

„Dažniausiai įmonėms bei organizacijoms aktualu patalpas dezinfekuoti kiek įmanoma greičiau ir sugrįžti į darbus sklandžiai. Po dezinfekavimo rūku, patalpomis galima naudotis jau po 2 valandų. Be to, vėdinti patalpų taip pat nebūtina, kadangi po dezinfekcijos oras lieka saugus kvėpuoti, tvyro malonus kvapas“, – sako ekspertas.

Durų rankenos valymas

A. Barinovas priduria, kad tokiam patalpų dezinfekavimui nereikia ruoštis iš anksto – uždengti elektronikos prietaisų, baldų ar dokumentų, taip pat išnešti augalų. Dezinfekavimui naudojami sertifikuoti ir Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtinti preparatai, kurie neardo patalpų konstrukcijų, neturi poveikio plastikui, metalui, dažytiems paviršiams ar minkštiems audiniams, todėl nerimauti, kad daiktai bus apgadinti – tikrai nereikia. Prieš planuojamą dezinfekciją užtenka išjungti dūmų detektorius, o po jos – patalpų nevėdinti 2 valandas.

„Tik svarbu turėti omenyje, kad dezinfekcija garais gali būti atliekama tik uždarose patalpose. Kitais atvejais, kai reikia dezinfekuoti lauke esančius objektus, tai atliekama naudojant kitas technologijas – dezinfekcines priemones purškiant tiesiogiai ant paviršių rankiniu būdu. Būtent tokiu būdu dezinfekuojamos viešojo transporto stoteles, automobilių stovėjimo aikšteles ir kitos lauko erdvės“, – pažymi A. Barinovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)