Akcentuoja apšvietimo reguliavimą

Vienas pagrindinių žingsnių kuriant namų interjerą – teisingas apšvietimo sprendimų pasirinkimas, kad būtų galima gyventi ne tik gražiai, bet ir patogiai. Kaip tvirtina architektūros ir interjero studijos „Šilta šiaurė“ architektė G. Bardauskaitė, ypač svarbu namuose užtikrinti net tik jaukumą, bet ir labai gerą darbinių zonų, pavyzdžiui, virtuvės ir darbo stalo, apšvietimą.

„Darbas prieblandoje – sudėtingas ir ilgainiui erzina. Taip pat geras apšvietimas reikalingas vonios kambaryje ir koridoriuje, nes mums svarbu gerai matyti save veidrodyje – tiek rengiantis, teik atliekant kosmetines procedūras“, – NT bendrovės „Bonava Lietuva“ pranešime spaudai teigia architektė.

Anot jos, projektuojant apšvietimo sprendimus reikia stengtis numatyti galimybę ryškiai apšviesti ir kitas patalpas, net jei dalis jų naudojamos rečiau – geriau matyti aplinką reikia, jei, pavyzdžiui, ją norima sutvarkyti tamsesniu paros metu. Tad kuriant jaukų namų interjerą rekomenduojama įrengti apšvietimo ryškumo reguliavimo funkciją.

„Tai kur kas aktualiau, nei keisti šviesos temperatūrą ir spalvas, nes paprastai visose patalpose rekomenduojame šiltą apšvietimą. Reguliuojamų apšvietimo sistemų dėka šviesos ryškumą galima keisti esant skirtingoms nuotaikoms ir užsiimant vis kitokia veikla. O įsirengus ir išmanųjį apšvietimą ir užsimanius „jaukaus“ apšvietimo, pakaks paspausti vieną mygtuką, kad įsijungtų iš anksto numatytos pozicijos“, – pataria G. Bardauskaitė.

Tendencijos keičiasi

Kaip pastebi minėtos NT plėtros bendrovės vadovas Remigijus Pleteras, Lietuvoje didesniam būsto jaukumui vis dažniau pritaikomi ne tik išmanūs, bet ir skandinaviškam dizainui artimi sprendimai.

„Būsto ieškantys ar jį įsirengiantys žmonės vis rečiau nori vadinamojo „euroremonto“, kai patalpose pilna įleidžiamų ir LED šviestuvų. Stebime rinką ir matome, vis labiau populiarėja pastatomi ir virš stalų kabinami šviestuvai, toršerai, kas jau daugybę metų populiaru Skandinavijoje“, – apie besikeičiančias tendencijas kalba NT ekspertas.

G. Bardauskaitė teigia, kad tokie sprendimai pasitarnauja apšviečiant tam tikras zonas – pavyzdžiui, toršeru apšviečiant skaitymo fotelį, ant palangės sudėtas knygas ar išryškinant padengto stalo natiurmortą. Anot ekspertės, tokios „šviesos salos“ kuria paslapties ir namų jausmą, o esant poreikiui jas galima lengvai keisti. Taip pat nereikėtų pamiršti ir privalomo skandinaviško interjero atributo – žvakių. Ji priduria, kad iš šiauriečių būstą įsirengiantys Lietuvos gyventojai perima ne tik apšvietimo, bet ir stiliaus sprendimus.

„Tai neturėtų stebinti, nes norint sukurti kuo jaukesnius namus, šie du interjero aspektai yra tiesiog neatsiejami. Jaukumui rudens vakarais svarbus bendras šiltas įspūdis, kurį sukuria šilto spektro šviesa. Dėl to sienų nebūtina dažyti vien tik pastelinėmis spalvomis – šaltos spalvos dera šalia šiltų. Visa tai būdinga skandinaviškam interjerui ir taip prisideda prie malonios atmosferos kūrimo“, – kalba architektė.

R. Pleteras teigia, kad tokie sprendimai Lietuvoje populiarėja – šalies gyventojai vis geriau supranta, ko verta per dešimtmečius skandinavų sukaupta patirtis kuriant namų jaukumą, kai nemažą metų dalį jiems tenka praleisti atšiauraus ir tamsaus klimato sąlygomis.

„Besikeičiantį žmonių supratimą apie namų jaukumą Lietuvoje pastebi ir NT vystytojai, kurie siūlo butus su pilna, skandinaviško stiliaus apdaila. Toks iškart įrengtas būstas populiarėja ne tik dėl pasiūlytos bendros nuotaikos, bet ir patogumo bei likvidumo – tokio būsto nebereikia įrenginėti, o jaukūs ir žmonių mėgstamu interjeru įrengti namai išlaiko populiarumą ir vertę“, – teigia NT ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)