Šiuolaikinių šeimų poreikius ir jų tenkinimo kelius besiaiškinanti ne pelno organizacija „Council of Contemporary Families“, veikianti Ostine, Teksaso valstijoje, JAV, nutarė išsamiau panagrinėti klausimą, kokią įtaką partnerių santykiams padaro pastangos pasidalyti namų ruošos darbais. Strategija kartu tvarkytis ir užsiimti buitimi, kaip paaiškėjo, ne tiktai gerina kartu gyvenančių heteroseksaulių žmonių seksualinį pasitenkinimą ir apskritai santykių kokybę, bet netgi didina intymių sueičių dažnį, rašoma portale furnishhome.ru.

Pora tvarkosi namus

Buvo analizuoti ir pasiskirstymo darbais, ir jų atlikimo drauge atvejai. Netruko paaiškėti, kad pasiskirstymo darbais proporcijai pasiekus atskaitos koeficientus 70 ir 30 (moters ir vyro arba vyro ir moters nudirbamų darbų procentinės reikšmės) ir jiems vis labiau skiriantis (prilygstant vertėms 80 ir 20, 90 ir 10, 100 ir 0), tolydžio nukenčia porų sekso kokybė ir kiekybė bei mąžta noras puoselėti santykius, papildant juos romantika.

Norint suprasti šio reiškinio logiką, verta susipažinti su Danielio Carlsono, docento, dėstančio Jutos valstijos universiteto Šeimos ir vartojimo tyrimų departamento Šeimos sveikatos fakultete, publikuotu atlikto tyrimo pristatymu.

Pora tvarkosi namus

„Vienintelė grupė tyrime dalyvavusių porų, nurodžiusių, kad yra patenkintos bendro seksualinio gyvenimo kokybe ir kiekybe, buities darbais paprastai dalijasi po lygiai, be to, yra įpratę tvarkytis tik kartu –savaitgaliais drauge kuopti namus, vykti į maisto ir kitokias parduotuves. Tarkim, kai vienas plauna indus, kitas siurbliuoja kilimus ar panašiai. Tik šiai grupei priklausančios poros intymiai santykiauja dažniau nei ankstesnių kartų atstovai. Likusių porų rodikliai yra žemesni arba gerokai žemesni už jų tėvų kartos rodiklius“, – nurodo jis ir atkreipia dėmesį į tai, kad ankstesnės kartos mylėjimosi dažniui darbų namuose pasiskirstymas jokios įtakos nedarydavo.

Ko nori vyrai

Kaip teigia D. Carlsonas, vyrams stipriausiu katalizatoriumi tampa apsipirkimo procesas. Seksualiniu gyvenimu visiškai patenkinti vyrai, esą, pareigą apsirūpinti maisto produktais su moterimi dalijasi perpus. Taip pat juos veikia ir vykimas į parduotuvę drauge.


Ko nori moterys

Moterų atveju stipriausias katalizatorius – tai indų plovimas, grindų siurbimas ir dulkių šluostymas. Būtent šiuos darbus perpus su partneriu besidalijančios moterys yra labiausiai linkusios mėgautis seksualiniu gyvenimu. Minėtina, kad neigiamas poveikis pradeda reikštis ne tik tada, kai viską tenka daryti pačioms, bet ir tuo atveju, kai visus minėtus darbus nudirba partneris.

Stephanie Koontz, direktorė tyrimams ir visuomenės švietimo reikalams organizacijoje „Council of Contemporary Families“, kalbėdama su laikraščiu „The Chicago Tribune“ nurodė mananti, jog elgesys maisto prekių parduotuvėje akivaizdžiai parodo, ar partneriai pasitiki vienas kitu.

Pora tvarkosi namus

„Pirkinių pasiskirstymas, tiksliau – nusistovėjusi tradicija paeiliui pirkti maisto produktus, rodo, kad partneriai pasitiki vienas kito sprendimais ir pasirinkimais. Abudu jaučiasi užtikrintai ir yra įsitikinę, kad sutuoktinio parduotuvėje išleistos sumos bus pamatuotos, o pirkiniai – reikalingi ir kokybiški.“

D. Carlsono ir jo kolegų (sociologių Amandos Miller iš Indianopolio universiteto ir Sharon Sassler iš Cornellio universiteto) padarytos išvados sufleruoja apie lyčių lygybės revoliuciją: juk kiek anksčiau ruoša namuose buvo laikyta moteriai tenkančia priederme, tačiau dabar vyrai prisiima kur kas daugiau įsipareigojimų. 1992–2006 metų laikotarpiu porų, pasidalijančių namų tvarkymui priskiriamais darbais (kilimų siurbimu, indų plovimu ir pan.), procentas padvigubėjo, nurodoma su tyrimu supažindinančioje publikacijoje, o tų, kurie pakaitomis prisiima atsakomybę pasirūpinti skalbiniais, padaugėjo net 129 procentais.

Kalbant apie šiandienos statistiką, galima pasakyti, kad 30-yje procentų heteroseksualių šeimų pareigas atlikti tokius darbus kaip dulkių siurbimas, indų plovimas, skalbimas ir valgio ruošimas sutuoktiniai yra pasidaliję santykiu 50 ir 50 arba 60 ir 40.

Moksliškai įrodyta ir tai, kad apylygis pasidalijimas buities darbais prisideda ne tiktai prie harmonijos buityje kūrimo, bet ir prie intymių santykių gerinimo, ir taip yra todėl, kad įsivyrauja daug panašesnis požiūris į gyvenimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)