Pasak mikrobiologijos specialistės, nešvaru ne ten, kur yra purvo, o ten, kur yra tam tikrų užkrečiamas ligas sukeliančių mikrobų (šis terminas apima virusus, grybelį ir bakterijas). Be to, nors žmonės dažnai tiki, kad kenksmingi visi mikrobai, iš tiesų tai netiesa.

Mikrobai ne visada kenkia

„Žodis „mikrobas“ kartais klaidina, nes juo vadiname visų rūšių mikrobus, tiek kenksmingus, tiek nekenksmingus, – teigia Londono Higienos ir tropinių ligų mokyklos Garbės profesorė ir Tarptautinio namų higienos mokslininkų forumo higienos konsultantė Sally Bloomfield. – Spaudoje dažnai matome baisių pranešimų, kuriuose tvirtinama, jog „ant nešvarių grindų yra milijonai mikrobų“, tačiau nepasakoma, kad dauguma jų visai nepavojingi.“

Pasak S. Bloomfield, kenksmingi mikrobai dažnai atsiranda dėl mūsų veiklos, pavyzdžiui, kai liečiame maistą, naudojamės tualetu, kosėjame arba čiaudime bei liečiame paviršius, kuriuos lietė kiti žmonės. Taigi švarą vertinkite ne pagal tai, ar vieta atrodo švari – geriau pagalvokite, ką ten paprastai darome.

„Purvinas“ ne visada reiškia „pilnas mikrobų“

„Vienas svarbiausių mūsų tikslų – įtikinti visuomenę, kad vietos, kurias laikome „nešvariomis“, nes ten pilna „mikrobų“, iš tiesų nėra pačios rizikingiausios, – teigia S. Bloomfield. – Įvairiomis ligomis namuose ir darbovietėse užsikrečiame ne nuo purvo, o nuo žmonių, su kuriais gyvename ir dirbame, nuo valgomo maisto ir savo naminių gyvūnų. Labiausiai rizikuojame tada, kai užsiimame veikla, padedančia užkratams iš šių šaltinių plisti.“

Pavyzdžiui, virtuvės stalas gali būti lipnus arba apibarstytas trupiniais, tačiau jei ant jo nebuvo padėta žalios mėsos, pavojingų mikrobų ten greičiausiai mažai. Tačiau jei durų rankenas arba šviesos jungiklius lietė sloga sergantis žmogus, reikėtų juos dezinfekuoti.

Tvarkydamiesi namus laikykitės „tikslingos higienos“

Kad namuose neplistų ligas sukeliantys mikrobai, S. Bloomfield rekomenduoja laikytis „tikslingos higienos“, t. y., nutraukti užkrato grandinę nuolat valant rizikingiausias vietas antibakterinėmis valymo priemonėmis, o prireikus ir balikliu. Tai reiškia, kad lipnius paviršius bei purvinas ar netvarkingas vietas spėsite sutvarkyti ir vėliau – svarbiausia pradėti ten, kur pavojus užsikrėsti didžiausias.

„Svarbiausios vietos, kurias reikia palaikyti švarias – tai jūsų rankos, paviršiai, kuriuos liečiate rankomis (pavyzdžiui, durų rankenos ir šviesos jungikliai), paviršiai, kuriais liečiate maistą (pavyzdžiui, įrankiai ir pjaustymo lentelės), bei pašluostės“, – teigia ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)