Pritrenkiantys namo fasadai nėra staiga šovusi geniali idėja: tai ilgo planavimo ir įdirbio rezultatas. Be abejo, kūrybiškas mąstymas – neišvengiamai reikalinga šio proceso dalis, tačiau yra keletas svarbių fasado įrengimo niuansų, kuriais reikėtų vadovautis.

Akmens masės plytelės vietoje klinkerio

Lietuvoje bene populiariausia eksterjero dekoravimo medžiaga – klinkeris fasadui. Namų statytojus sužavėjo plačia spalvų palete bei žema kaina pasižymintis produktas, tad vienas po kito ėmė dygti klinkerio plytelėmis dekoruoti pastatai. Tačiau tiek dizaino, tiek kokybės atžvilgiu klinkeriui yra kur tobulėti.

Ieškantiems tikrai kokybiškos fasadų apdailos vertėtų rinktis akmens masės plyteles. Didžiausias akmens masės plytelių fasadui privalumas – techninės jų savybės. Plytelės yra visiškai atsparios drėgmei, šalčiui, purvui, braižymuisi, jos neblunka ir neskilinėja. Fasadinės plytelės ištveria daugiau nei 100 oro kaitos ciklų, tad vieną kartą įsirengus namo fasadą akmens masės lauko plytelėmis tikrai ilgai neteks rūpintis jo išvaizda.

Dar vienas svarbus aspektas – kaina. Įrenginėjant namo fasadą reikalingas produkto kiekis neretai siekia ne vieną šimtą kvadratų. Vien dėl šios priežasties daugelis pradeda žvalgytis mažesnių skaičių. Renkantis akmens masės plyteles fasadui reikėtų atsižvelgti į tai, kad plytelės parduodamos grynąja produkto kvadratūra. Tai reiškia, kad mokate tik už tą plotą, kuris bus padengiamas plytelėmis. Plytelių siūlės į kvadratūrą neįtraukiamos. Pirkdami fasadines klinkerio plyteles mokate ne tik už jas, bet ir už siūlių plotą (t.y. apie 15 proc. daugiau).

Fasadas

Plytų imitacija

Grįžkime prie dizaino. Eksterjero sprendimai Lietuvoje kol kas dar yra pakankamai tradiciški ir klasikiniai. Dominuoja struktūrinio tinko bei dailylenčių deriniai, namo apdaila klinkerio plytelėmis ir pan. Kadangi jau minėjome, kad klinkerio plytelės fasadui nėra techniškai tobulas pasirinkimas, esame įsipareigoję pasiūlyti alternatyvą: plytų imitaciją fasadui pagamintą iš akmens masės.

Fasado apdaila plytų imitacija yra gerokai pranašesnė ne tik atsparumu aplinkos poveikiui, bet ir dizaino atžvilgiu. Namo fasado spalvą rinktis galite iš itin plačios spalvų paletės: dešimtys skirtingų atspalvių, taip pat ir formatų bei reljefų padedančių lengvai priderinti plyteles prie kitų fasado elementų ir sukurti išskirtinį, Jūsų norus atitinkantį eksterjero dizainą.

Originalūs eksterjero dizaino sprendimai

Jei esate iš tų, kuriems fasado apdaila klinkeriu yra so yesterday ir norite, kad Jūsų namai iš tiesų atspindėtų Jūsų drąsią asmenybę, turime Jums unikalių namo fasado idėjų. Fasadus dekoruoti galite egzotiškų akmenų imitacija, plytelėmis vaizduojančiomis metalizuotas plokštes (kurios beje nerūdija), medžio imitacijos plytelėmis (kurių nereikia perdažyti kas 5 metus), mikrocemento bei betono paviršiaus plytelėmis ar net reljefinėmis 3D plytelėmis.

Akmens masės plytelių gaminimo technologija yra taip ištobulėjusi, kad jau dabar dizaino sprendimai yra visiškai neribojami. Iš akmens masės gaminamos plytelės gali imituoti praktiškai bet ką, ką galima įsivaizduoti. Plytelių gamintojai tobulai perteikia paviršiaus medžiagiškumą, reljefą, blizgesį, tad atskirti plytelę nuo imituojamo produkto gali tik labai įgudusi akis.

Fasadas

Spalvų derinimas

Tuo tarpu fasado spalvų derinimas turi vieną pagrindinį principą, kuris padės nepasiklysti pasirinkimų gausoje. Pasirinkite du pagrindinius atspalvius, kurie sudarys Jūsų fasado apdailos pagrindą – vieną šviesesnį, kitą tamsesnį toną. Geriausia jei jie būtų iš tos pačios spalvų paletės. Trečią (galimai akcentinę) spalvą rinkitės smulkioms detalėms – apvadams, langams, durims ir pan. Taip išvengsite vizualinio triukšmo ir neperspausite namo išorės dizaino.

Pabaigai norėtume pridurti, jog nesame priešiškai nusiteikę prieš klasikinę namo fasado apdailą, tačiau stengiamės įkvėpti kitus apie dizainą galvoti nestandartiškai. Vis dėlto norisi, kad Lietuvoje atsirastų kuo daugiau inovatyvių dizaino sprendimų ne tik interjere, bet ir eksterjere. Tikimės, kad galbūt Jūs, pamatę fasadų idėjas, kurios įkvepia mus, atrasite kažką, kas patiks ir Jums.