Vis dėlto kartais, pavyzdžiui, kai kalbama apie įvairių paviršių švarinimą namuose ir viešosios paskirties erdvėse (kaip antai mokyklose), skiriami keli tvarkos palaikymo lygmenys – elementarus nuvalymas, higienos palaikymas ir dezinfekcija. Jungtinėse Valstijose už šių sąvokų apibrėžimą yra atsakingi Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC). Apibrėžtis paprastai nurodo, koks bakterinio užkrato laipsnis laikytinas toleruotinu konkrečios valymo metodikos atveju.

Eiliniam piliečiui terminų išmanymas gali praversti skaitant ant valymo priemonių etikečių surašytus aprašus bei nurodymus. Žinant, kuo valymas skiriasi nuo dezinfekavimo, bus daug lengviau suprasti, ar konkretus produktas yra pakankamai veiksmingas, jei švarą tenka palaikyti namuose, kuriuose yra ligonis, su sergančiuoju bendravęs arba nusilpusio imuniteto asmuo.

Kas yra valymas

Valymas yra procesas, kurio metu pašalinami plika akimi įžiūrimi nešvarumai, purvas, dulkės ir šiukšlės. Paviršiams valyti paprastai naudojamas muilas arba valiklis ir vanduo, taigi, nešvarumai šiuo atveju šalinami cheminiu (valymo priemonės), mechaniniu (trynimas, gremžimas) ir terminiu (vandens temperatūra) metodais.

Visų bakterijų ir mikrobų pašalinti vien tik valant neįmanoma, tačiau jų, aišku, sumažėja, tad sumažėja ir infekcijų plitimo rizika.

Kas yra higienos palaikymas (sanitarinėmis priemonėmis)

Jeigu produktas priskiriamas prie sanitarinių priemonių, vadinasi, jis pajėgus tiek sumažinti bakterijų lygį, kad jis nebebūtų pavojingas žmogaus sveikatai, kitaip sakant, atitiktų visuotinai įteisintus sveikatos standartus ir reikalavimus. Vis dėlto sanitarinės, lygiai kaip ir valymo, priemonės, tiktai sumažina bakterijų, virusų ir grybelių kiekį ir sulėtina jų dauginimąsi, bet visų jų nenužudo.

Sanitarijos normų turi būti laikomasi ten, kur gaminamas maistas, kadangi ant produktų patekę mikrobai ir grybeliai yra potencialūs per maistą plintančių ligų sukėlėjai.

Kas yra dezinfekcija

Kai vykdoma dezinfekcija, nužudomi net mikroskopiniai ant paviršaus nusėdę organizmai (bakterijos, virusai, grybeliai). Dezinfekuojant paprastai naudojamos aprobuotos cheminės priemonės, nužudančios smulkiausius organizmus ir užkertančios kelią jų plitimui. Dezinfekuoti galima ir pasitelkus baktericidines lempas, skleidžiančias ultravioletinę spinduliuotę, suardančią bakterijų DNR. Taip paveiktos bakterijos tampa nebežalingos ir nebegali daugintis. Būtent tokios lempos naudojamos ligoninių operacinėse.

Svarbu suprasti, kad dezinfekuojant nebūtinai nelieka pastebimų nešvarumų arba purvo, todėl, siekiant maksimalaus rezultato, dezinfekuoti patartina po elementarios valymo procedūros.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)