Geriausias būdas namams valyti

Didžiausia daugelio daroma klaida – kambarių tvarkymas paeiliui, dar vadinamas zoniniu valymu. Šis būdas pernelyg lėtas.

„Galite virtuvę tvarkyti keturias valandas arba galite per tą patį laiką sutvarkyti visus namus. – patikino „Just Like New Cleaning“ valymo paslaugų įmonės savininkė Lisa Romero iš JAV Kolorado valstijoje esančio Fort Kolinso miesto. – Daugybė žmonių susitelkia į vieną erdvę, pavyzdžiui lieja prakaitą šveisdami virtuvės spinteles, tačiau taip ir nepasiekia viryklės, jau nekalbant apie kitas namų zonas. Iš tikrųjų visų objektų nuvalymas ir judėjimas į priekį – tai greitas ir efektyvus tvarkymosi būdas.“

Labai daug privalumų turi tvarkymosi metodas, kai iškeliama konkreti užduotis. Pavyzdžiui, imamasi dulkių valymo visuose namuose, o tada pereinama prie kitos užduoties „Vadovaujantis šiuo principu tenka pajudėti, taigi papildomai gaunate ir neblogą treniruotę. – patikino „RZJ Janitorial Services“ įmonės savininkas Ronaldas Payne‘as iš JAV Teksaso valstijoje esančio Plano miesto. – Manau, kad šis būdas greitesnis, nes būnate nusiteikę judėti į priekį.“

Išsamus namų valymo gidas

Koks gi būtų specialistų rekomenduojamas kovos su nešvarumais planas? Judėkite iš viršaus į apačią, iš kairės į dešinę. „Visada pradedu nuo viršutinio aukšto vonios kambario, - patikino L. Romero. – Puiki vieta priemonėms palikti.“

Namų valymas

Vis pereidami prie naujos užduoties visada pradėkite nuo aukščiausio patalpos taško (jei šluostote dulkes, turbūt teks pradėti nuo aukščiausiai esančių lentynų). Dar viena rekomendacija – visada judėkite iš kairės į dešinę. Jei vadovausitės šiuos principu, nieko nepraleiskite, o dulkių netyčia neperkelsite ant jau nuvalytų paviršių.

1 žingsnis – dulkių pašalinimas

Dulkes šalinkite iš visų kambarių, įskaitant baldų viršuje esančius paviršius, lentynų vidų, turėklus, paveikslų rėmus, televizorių ekranus ir smulkius daiktus. „Jei tik įmanoma dulkes šluostyti sausu būdu, renkuosi jį, nes drėgmė šią užduotį apsunkina“, - patikino L. Romero. Jei prireikia pašalinti pirštų paliktas žymes, iš mikropluošto pagamintą pašluostę tenka sudrėkinti šiltu vandeniu.

Specialisto patarimas

Nepamirškite pažvelgti aukštyn. „Žmonės dažnai pamiršta nuvalyti dulkes nuo baldų viršaus, todėl ten jos kaupiasi, o vėliau neišvengiamai leidžiasi žemyn.“ – įžvalgomis dalinosi L. Romero.

2 žingsnis – baldų apmušalų valymas

Paklokite lovas, pataisykite visas pagalves ir baldų apklotus. Jei reikia, baldų apmušalus valykite siurbliu su specialiu šiai užduočiai atlikti skirtu antgaliu.

Namų valymas

3 žingsnis – veidrodžių ir stiklų blizginimas

Nuvalykite ir išblizginkite visus namų veidrodžius ir langus.

Specialisto patarimas:

Apsiginklavę viena drėgna ir viena sausa mikropluošto šluoste šį tvarkymosi etapą įveiksite be jokių papildomų sunkumų.

4 žingsnis – paviršių valymas

Nuvalykite visus namų paviršius ir stalviršius, o reikalui esant juos dar ir dezinfekuokite.

Baldų valymas

Specialisto patarimas:

Įsitikinkite, kad nuvalėte visus paviršius, kuriuos liečia rankos. Nepamirškite durų rankenų, šviesos jungiklių, televizorių nuotolinio valdymo pultelių ir telefonų. „Neretai apie šiuos objektus žmonės pamiršta, o juk ant jų susikaupia nemažai nešvarumų ir bakterijų.“ – priminė R. Payne‘as.

5 žingsnis – virtuvė ir vonios kambarys

Išpurkškite valomąja priemone vonias, praustuvus ir tualetus. Vėliau grįžę visus šiuos objektus pašveiskite. Užsukę į virtuvę nuvalykite vidinę mikrobangų krosnelės dalį, pavalykite spinteles ir buitinės technikos dureles.

Namų valymas

6 žingsnis – grindų plovimas

Iššluokite, išplaukite, o prireikus ir nuoširdžiai pašveiskite vonios kambario bei virtuvės grindis. Jei reikia, plaukite ir kitų namų erdvių grindis.

Specialisto patarimas:

„Visada vonios kambario grindis valau rankomis, atsiklaupusi, tai darau mikropluošto pašluoste ir valymo priemone, - rekomendacijomis dalinosi L. Romero. – Tik tada galiu būti tikra, kad išvaliau kiekvieną kampelį, net ir plotą už klozeto. Taigi visos grindys yra dezinfekuotos.“

7 žingsnis – siurbimas

„Iš pradžių išsiurbiu miegamuosius, tada leidžiuosi laiptais žemyn į svetainę“, - teigė L. Romero.

Namų valymas

Specialisto patarimas:

Nėra labai svarbu išsiurbti kiekvieną centimetrą. Svarbiausia neužsibūti vienoje vietoje ir judėti į priekį. Kitą savaitę būtinai išsiurbsite tuos plotelius, kurie liko pamiršti šį kartą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)