Pasiskaitykite daugiau įrodymų, kad skalbiant su soda skalbiniai bus švaresni, minkštesni ir gardžiau kvepės.

Cheminės maistinės sodos savybės

Maistinė soda (arba natrio hidrokarbonatas) yra labai panaši į skalbiamąją (kalcinuotą) sodą, skalbiant ji atlieka tą pačią funkciją. Soda – labai smulkūs šarminiai milteliai, kurie šiek tiek padidina vandens pH. Soda yra ir švelnus antiseptikas, kuris trukdo daugintis bakterijoms.

Spalvoti drabužiai bus ryškesni, o balti skalbiniai baltesni
Įberkite į skystą skalbiklį pusę stiklinės sodos. Nuo sodos balta drabužių spalva bus skaistesnė, kitos spalvos ryškesnės, drabužiai neturės jokių nemalonių kvapų, rašo thespruce.com.

Neutralizuoja rūgštį

Rūgšties yra šiuose dalykuose, kuriais galite ištepti drabužius:
-baterijų rūgštis,
-valiklis klozetui,
-vėmalai,
-šlapimas.

Išskalaukite išteptą drabužio vietą, tada užberkite ant tos vietos sodos, kad ji neutralizuotų rūgštį, kuri kenkia audiniui. Jei rūgštis jau išdžiūvo, vis tiek galite ją neutralizuoti prieš skalbimą – taip apsaugosite skalbimo mašiną.

Valgomoji soda

Išvalysite spalvotų kreidelių dėmes

Jei netyčia išskalbėte vaiko drabužius su spalvotomis kreidelėmis kišenėje, nenusiminkite, dar yra vilties pašalinti dažus. Dar kartą išskalbkite drabužius maksimalioje jiems leistinoje temperatūroje, į skalbimo priemonę įbėrę pusę stiklinės sodos.

Atgaivinsite senus lininius patalynės užvalkalus

Maistinė soda efektyviai šalina dėmes, kurių atsiranda ant senų lininių patalynės užvalkalų. Soda – natūrali valomoji priemonė, tad būkite ramūs – lininiams patalynės užvalkalams nepakenks, jie tikrai pašviesės. Įprastiniai skalbikliai gali pakenkti lino audiniui, todėl geriausia skalbti vien tik su soda. Jei yra dėmių, prieš skalbimą patrinkite jas košele iš sodos ir vandens.

Minkština audinius

Galite nenaudoti skalbinių minkštiklio. Vietoje jo įberkite į minkštiklio skyrelį pusę stiklinės sodos. Soda – natūralus minkštiklis ir puiki alternatyva pirktiniams audinių minkštikliams.

Šalina kvapus

Soda vietoje minkštiklio atlieka ir kitą funkciją – šalina kvapus. Pamėginkite taip išskalbti sportinę aprangą, užsigulėjusius, nemalonaus kvapo įgavusius senus rankšluosčius, maudymosi kostiumėlius, kurie po baseino trenkia chloru.

Asociatyvioji nuotr.

Jei į drabužius stipriai įsigėręs prakaito ar dūmų kvapas, nakčiai pamerkite juos į vandenį su soda.

Ko reikia:
-Į skalbimo vonelę įpilkite 3–4 l vandens, įberkite stiklinę sodos, išmaišykite.
-Sudėkite drabužius, pasukite, kad visiškai sumirktų.
-Palikite drabužius mirkti per naktį, kitą dieną išskalbkite.

Minkština vandenį

Jei jūsų vanduo kietas (jame daug mineralų), įberkite sodos – ji suminkštins vandenį. Kiekvieno skalbimo metu įberkite ketvirtadalį pakelio sodos. Jei turite filtrą, kuris minkština vandenį, sodos nebūtina berti.

Išvalysite skalbimo mašiną

Iš sodos ir vandens padarykite košelę – ja puikiai išvalysite skalbimo mašinos vidų. Ištepkite košele skalbimo mašinos būgną iš vidaus ir patrinkite šluoste ar kempinėle. Jei netyčia išskalbėte drabužius su kramtomąja guma, pašveiskite su soda ir plastikine mentele – lengviau nuvalysite. Su soda galite švelniai pašveisti skalbimo mašiną ar džiovyklę ir iš išorės.

Skalbimo mašinai valyti tinka ne tik soda, bet ir actas.

Tuščioje skalbimo mašinoje nustatykite skalbimo programą didžiausiam kiekiui skalbinių ir įpilkite 2–4 stiklines baltojo acto.

Moteris skalbia

Tegu mašina paskalbia apie minutę, tada įberkite pusę stiklinės sodos. Vėl įjunkite skalbimo mašiną minutei, tada išjunkite skalbimą ir palikite, kad vanduo pabūtų mašinoje 30–60 min.
Po šio mirkymo įjunkite skalbimą, o po šito ciklo dar kartą nustatykite tuščioje skalbimo mašinoje skalbimą karštu vandeniu, kad išsiskalautų.

Stiprina baliklio poveikį

Įpilkite pusę stiklinės sodos į skalbimo mašiną, kuri atsidaro per viršų (į per šoną atsidarančią skalbimo mašiną – ketvirtadalį stiklinės) – soda sustiprins baliklio poveikį, jo reikės perpus mažiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją