Apie 60 proc. žmonių miega palikę miegamojo duris atdaras, teigiama tyrimo, kurį neseniai atliko saugumo mokslo organizacija UL, išvadose. Gaisro atveju tai gali būti gyvybės arba mirties klausimas, nes uždarytos durys sulėtina ugnies plitimą, sumažina toksiškų dūmų poveikį, padidina deguonies lygį ir sumažina temperatūrą.

Kadangi įrengiant namus naudojama vis daugiau sintetinių medžiagų, kurios yra degios, uždarytos miegamojo durys gali išgelbėti gyvybę.

Per kelis pastaruosius dešimtmečius vidutinis laikas, per kurį spėjama išsigelbėti gaisro atveju, nuo 17 minučių sumažėjo iki vos 3 minučių ar net mažiau. Pagrindinės priežastys – šiuolaikinis atvirų grindų išplanavimas ir interjere naudojamos degios medžiagos.

Žmonės miega neužsidarę miegamojo durų ne tik dėl to, kad nežino ar nesusimąsto apie saugumą. Dauguma jų galvoja, kad taip netgi saugiau. Vis dėlto ugniagesiai teigia, kad tai didelė klaida.
Būtent todėl Nacionalinė gaisro prevencijos savaitę UL priešgaisrinės saugos tyrimų institutas (FSRI) paskelbė naujas saugumo gaires.

Kampanijos, pavadintos „Close Before You Doze“ („Užsidaryk duris prieš miegą“), tikslas – informuoti žmones, kad uždarytos miegamojo durys gali išgelbėti gyvybę.

Kampanijos metu buvo demonstruojama, kaip ugnis plinta uždarytame kambaryje, ir kaip ji siautėja kai durys atidarytos. Vaizdo įrašas, kuriame sugretinami abu atvejai, atskleidžia, kokį didelį poveikį gali turėti vienas paprastas žingsnis.

Todėl įpraskite prieš miegą užsidaryti ne tik savo miegamojo duris, bet uždarykite ir vaikų kambario duris. Taip pat vakare patikrinkite, ar veikia dūmų ir anglies monoksido detektoriai, apeikite namus ir apžiūrėkite, ar nėra potencialių gaisro židinių, ir peržvelkite gelbėjimosi planą arba sudarykite tokį, jei neturite. Tai nėra sunku, ypač turint omenyje, kad nuo šių atsargumo priemonių gali priklausyti jūsų gyvybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)