Štai kelios galimos priežastys, kodėl nesiseka nuolat išsaugoti tvarkos, kurias pašalinus tikėtini teigiami pokyčiai:

1. Turite per daug daiktų.

Jei atrodo, kad namai perpildyti ir nebėra kur pasidėti daiktų, veikiausiai taip ir yra. Tik ne namai per maži, o tiesiog reikia neapsikrauti daiktais.

Daugybę laiko skiriate tvarkymui, daiktų dėliojimui, o tvarkos vis nėra, be to, atrodo, kad visi daiktai – ne savo vietose. Tai – ženklas, kad eikvojate daug energijos, o iš tiesų reikėtų atsikratyti dalies daiktų.

Ir dar vienas požymis, rodantis daiktų perteklių – išimti daiktai paskui sunkiai telpa į ankstesnę vietą, todėl jūs (ir kiti šeimos nariai) tiesiog paliekate juos išimtus.

Namų tvarkymas

2. Nežinote, nuo ko pradėti.

Kai namuose tvyro chaosas, neretai nebeaišku, nuo ko pradėti. Situacija darosi nebevaldoma, daiktų vis daugėja, problema darosi vis sudėtingesnė.

Pasistenkite susikaupti. Galiausiai pamatysite šviesą tunelio gale, sutvarkysite vieną kambarį, paskui bus lengviau sutvarkyti ir kitą. Svarbiausia sutvarkyti iš pagrindų, iki tokio lygio, kai vienas daiktas ne vietoje taip rėš akį, kad norėsis iš karto padėti jį į vietą.

3. Jums trūksta laiko.

Kartais tikrai nelieka laiko tvarkyti namus – tai suprantama. Galbūt reikia pasisamdyti namų tvarkytoją, užsisakyti sezoninį namų valymą, o gal padėtų profesionalaus tvarkytojo patarimai, kaip pertvarkyti namus. Svarbiausia – nejauskite kaltės ir ieškokite pagalbos, jei jaučiate, kad jos reikia. Į pagalbą galite pasikviesti draugų ar giminaičių. Tik pagalvokite, ar pavyks su tuo žmogumi bendradarbiauti (pavyzdžiui, nepasikvieskite pusseserės, kuri norės viską išmesti ir tik kels jums stresą).

Tvarkymasis

4. Šiuo metu yra svarbesnių dalykų.

Gyvenime pasitaiko laikotarpių, kai esame išmušami iš vėžių ir negalime palaikyti namuose tokios tvarkos, kokios norisi. Galbūt jums gimė kūdikis ar kažkas iš šeimos narių guli ligoninėje.

Kai netvarkos negalite pašalinti, belieka su ja susitaikyti. Jei jaučiate, kad tai visgi neigiamai jus veikia, kreipkitės pagalbos. Beje, tvarka namuose veikia raminamai, o neretai pats tvarkymosi procesas veikia tarsi terapija.

Kad ir kokios būtų aplinkybės, pamąstykite, kaip sąlygos namuose veikia jus ir jūsų šeimą ir sąmoningai nuspręskite – į netvarką laikinai nekreipiate dėmesio ar ieškote pagalbos.

5. Jūsų standartai nerealistiški.

Jei nuolat jaučiate nusivylimą, kad namai nėra tokie tvarkingi kaip jums norėtųsi, laikas paanalizuoti. Kas iš tiesų jus erzina? Tai, kad namai neprimena nuotraukų iš „Pinterest“? Nejau manote, kad namai kiekvieną akimirką turi atrodyti lyg prieš fotosesiją žurnalui?

Niekas taip negyvena. Net jei gyvena, tie žmonės – ne jūs. Jei supratote, kad siekiate nerealistinių standartų, numokite ranka, nustatykite savus standartus ir pajuskite gyvenimo džiaugsmą.

6. Namiškiai kur kas mažiau galvoja apie tvarką namuose

Nesitikėkite, kad visi šeimos nariai viską darys taip, kaip jūs, ar taip, kaip jums to norėtųsi. Aiškiai išsakykite norus, tik priimkite ir jų požiūrį, išklausykite artimųjų nuomonę ir nusiteikite kompromisams.

Jei turite vaikų, tegu jie mokosi tvarkytis, bet nepamirškite – jie mokosi. Bet kokiu atveju skatinkite kasdieniame šeimos gyvenime bendradarbiavimą – surašykite namų ruošos darbus, pasiskirstykite juos, ugdykite kasdienius įpročius. Tegu pareigos ir lūkesčiai būna aiškiai apibrėžti, kita vertus, neaukokite namų ramybės vardan tvarkos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)