Rudenį ir ypač žiemą pelės dažnai ieško prieglobsčio šiltose, uždarose patalpose, pavyzdžiui, jūsų namuose. Yra daugybė dalykų, kuriuos galite padaryti, kad pelės nepatektų į jūsų namus ir apsaugotumėte juos nuo šių įkyrių graužikų. Pirmiausia, paprasti ir daug pastangų nereikalaujantys būdai, kaip atsikratyti pelių.

Kvapai, kurie atbaido graužikus

Pasirodo, yra keletas kvapų, kurių šie kenkėjai negali pakęsti, o tai reiškia, kad juos galite panaudoti savo naudai. Daugelis kvapų – nuo eterinių aliejų iki įprastų namų apyvokos priemonių – pelėms yra tikras priešas.

Pipirmėčių aliejus

Kenkėjų kontrolės profesionalai portale „Express.co.uk“ sako, kad pipirmėčių aliejus yra veiksmingas metodas, neleidžiantis pelėms ir žiurkėms patekti į patalpas.

„Šie graužikai negali pakęsti stipraus mėtų kvapo, todėl keli lašai aliejaus aplink namus gali padėti juos visam laikui sulaikyti“, – portalui sako „Sigma Pest control“ ekspertai.

Namų savininkai gali naudoti difuzorių, kad paskleistų pipirmėčių aliejų po namus, arba tepti jį tiesiai ant vietų, kuriose pastebėjo pelių. Tik prieš tai būtinai praskieskite aliejų, nes neskiestas pipirmėčių aliejus gali sudirginti odą.

Pipirmėčių aliejus

Cinamonas

Cinamonas – dar vienas kvapas, kurio nekenčia pelės. Graužikai yra jautrūs kvapams, o stiprus cinamono kvapas gali būti jiems tikrai nemalonus.

„Cinamono kvapas yra labai stiprus. Galite pabarstyti cinamono aplink namus arba iš jo pasigaminti žiurkes atbaidantį purškalą. Įlašinkite kelis lašus cinamono aliejaus į vandenį ir išpurkškite jį aplink namus“, – pataria kenkėjų kontrolės specialistai.

Baltasis actas

Aštrus baltojo acto kvapas yra natūralus būdas atbaidyti ne tik peles, bet ir žiurkes. Kenkėjų kontrolės profesionalai teigia, kad graužikai negali pakęsti aštraus acto kvapo, o tai reiškia, kad jį galima naudoti kaip veiksmingą graužikus atbaidančią priemonę.

Pamirkykite keletą vatos gumulėlių acte ir išdėliokite juos aplink vietas, kur, jūsų manymu, graužikai gali patekti į namus. Actu taip pat galima valyti vietas, kuriose buvo graužikų, nes tai padės pašalinti jų kvapą.

Tiesa, ekspertai pažymi, kad geriausia visas priemones naudoti vos tik aptikus, kad namuose yra pelių. Kai pelės susikuria savo slaptą lizdavietę, jų atsikratyti tampa dar sunkiau.

Todėl geriausia imtis priemonių, kad užkrėtimo būtų išvengta dar prieš jam įvykstant.

Jei kvapai nepadeda

Visgi, jeigu kvapai pelių neatbaido, bet jūs nenorite naudoti graužikų spąstų, galite išbandyti socialiniuose tinkluose sklandantį būdą, kaip atsikratyti graužikų. „TikTok“ kūrėja Jen Scott siūlo išbandyti plienines kempinėles.

Šiuo kenkėjų kontrolės būdu ji pasidalijo su savo 141,5 tūkst. sekėjų auditorija, sakydama: „Jei turite problemų dėl pelių, turiu jums sprendimą. Pelės mėgsta bėgioti palei sienas, todėl padėkite jas tarp prietaisų, spintelių ir visur, kur tik galite sugalvoti. Akivaizdu, kad pelės jų nemėgsta, todėl sutaupysite pinigų, kuriuos teks skirti kenkėjų kontrolei, ir tai šiek tiek humaniškiau, nes, patikėkite manimi, nenorite kiekvieną rytą atsibusti valydami negyvas peles iš pelių spąstų.“

Plieninę kempinėlę kaip pinigus taupantį būdą išspręsti pelių problemą portale „Express.co.uk“ rekomendavo ir buvęs kenkėjų naikintojas Emiley Smelley.

Mat, kenkėjai, pavyzdžiui, pelės ir žiurkės, nemėgsta kramtyti plieninės kempinėlės ar vatos, nes aštrios briaunos yra skausmingos, kuo labiau jos bando kramtyti.

Plieno kempinėlė

Plieninėmis kempinėlėmis reikėtų užpildyti skyles grindjuostėse ir vamzdynuose, pavyzdžiui, po kriaukle, prie radiatorių arba šaldytuvo, orkaitės ir indaplovės sienoje.

Net mažos skylutės gali kelti pavojų, nes pelės gali pralįsti pro bet kokią cento dydžio skylę.

Vienas iš privalumų yra tai, kad toks būdas naikinti graužikus nėra toksiškas, todėl, skirtingai nuo kitų spąstų ir kenkėjų kontrolės metodų, jums nereikia per daug jaudintis. Nors pelėms ir žiurkėms kramtyti nepatogu, plieninės kempinėlės greičiausiai jų nenužudys, todėl tai lengvas būdas apsisaugoti nuo jų nesukeliant mirties.

Kaip užkirsti kelią graužikų patekimui į namus?

Uždarykite visus energijos taškus

Pelės labai mėgsta prasiskverbti pro mažas erdves, dažnai joms užtenka vos ketvirčio colio angos, kad patektų į jūsų namus.

Todėl ekspertai portale „Express.co.uk“ pataria pradėkite nuo visų įėjimo taškų sandarinimo, kad pelės negalėtų patekti į jūsų namus. Ieškokite įtrūkimų namų pamatuose, sienų angų ir tarpų tarp durų ir grindų, nes pelės dažnai prasispraudžia po durimis.

Pašalinkite maisto šaltinius

Pelės maitinasi žmogaus maistu ir ėda beveik viską. Kenkėjų naikinimo ekspertai perspėja, kad žiemą graužikai ypač noriai braunasi į mūsų namus, kur randa prieglobstį ir maisto.

Kad to išvengtumėte, profesionalai nurodė pašalinti visą maistą: stalčius ir stalus laikyti švarius, sandėliuke maistą laikyti sandariuose induose, o kitą maistą – šaldytuve. Nepalikite ir nešvarių indų, ypač su maisto likučiais, ant spintelių ar kriauklėje, nes tai gali pritraukti peles ir kitų kenkėjų.

Atsisakykite inkilų

Užtikrinkite, kad pelės nerastų minkštos medžiagos lizdams, visus audinius, kilimėlius ir antklodes laikykite tvirto plastiko dėžėse. Atminkite, kad pelės taip pat graužia kartoną, popierių ar lengvą plastiką, kad susikurtų lizdus, todėl pravartu greitai atsikratyti namų ūkio antrinių žaliavų.

Be to, atkreipkite dėmesį į savo namų išorę. Pašalinkite lapus ir medžių šakas, esančias arčiau kaip trys pėdos nuo namo pamatų, ir pasirūpinkite, kad tiek namo vidus, tiek išorė būtų tvarkinga ir be šiukšlių. Taip, inkilai – juose paliktas maistas paukšteliams traukia graužikus, tad jei jau namuose pastebėjote nepageidaujamų kenkėjų, reikėtų atsisakyti inkilų.

Pelės buvimo jūsų namuose požymiai

Jeigu nesate tikri, ar jūsų namuose yra graužikų, portale „The Spruce“ patariama ieškoti kelių ženklų. Pirmiausia – klausytis braižymo garsų ir ieškoti pelių išmatų.

Draskymo garsai

Jei sėdite ant sofos, skaitote arba gulite lovoje naktį ir išgirstate draskymą arba draskymą iš sienų vidaus, tai gali reikšti, kad jūsų patalpoje yra gyvūnas. Garsai sienose ar palėpėje ne visada reiškia graužikus. Tai taip pat gali būti voverės, paukščiai, todėl norėdami išsiaiškinti, kas sukelia problemą, turėsite atlikti papildomą tyrimą.

Išmatos

Jei garaže, sandėliuke ar kitose patalpose randate išmatų, tai neabejotinai yra rodiklis, kad į vidų ateina gyvūnas.

Gyvūnų išmatos iš tikrųjų gali daug pasakyti apie tai, kokių kenkėjų yra jūsų namuose. Jei radote išmatų, kurios, jūsų manymu, priklauso graužikui, palyginkite jas su ryžių grūdu. Pelės išmatos yra gerokai mažesnės už ryžių grūdą. Jei išmatos yra beveik tokio pat dydžio arba didesnės už ryžio grūdą, greičiausiai susidūrėte su žiurkių problema.

Žiurkės ir pelės puikiausiai laipioja lietvamzdžiais bei sienomis

Kada skambinti profesionalui

Yra keletas priežasčių, kodėl dėl pelių reikia kreiptis į specialistą. Galbūt nenorite patys bandyti naikinti pelių, o gal jau bandėte ir niekaip negalite susidoroti su šia problema. Jei situacija su pelėmis tokia sunki, kad atrodo, jog būtina cheminė kontrolė (nuodai), būtinai kreipkitės į kenkėjų naikinimo ekspertus.

Nors jauko pelėms ir graužikams galima įsigyti ūkinių prekių parduotuvėje, netinkamai naudojant rodenticidus (graužikams skirtus nuodus) kyla nemažai pavojų, ypač jei patekimo į namus vietos nebuvo tinkamai sandarios:

Naminiai gyvūnai ir vaikai, susidūrę su produktu ir (arba) jį prariję;

Produktas gali pakenkti kaimynystėje gyvenantiems laukiniams gyvūnams ir naminiams gyvūnams;

Graužikas, pasimaitinęs jauku, įlindęs į atvirą įėjimo vietą ir nugaišęs sienos ertmėje, dėl ko atsiranda kvapas ir galimos musių antplūdžio problemos;

Svarbu, kad nuodai pelėms būtų naudojami teisingai. Profesionalūs kenkėjų kontrolės ekspertai turėtų dėti rodenticidų blokelius į užrakinamą stotelę, įtvirtintą vietoje. Šios stotelės skatina graužikų maitinimąsi, o masalas laikomas užrakintas atokiau nuo žmonių ir naminių gyvūnų. Kai nuodingi jaukai paliekami atviroje vietoje, kur juos gali pasiekti vaikai ar kiti gyvūnai, rezultatai gali būti katastrofiški.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją