Ne ką mažiau svarbu ir tai, kad švara spindintis klozetas dažnai traktuojamas kaip tvarkos visuose namuose veidrodis – įrodymas (tiek sau, tiek ir kitiems), kad nėra apleisti net patys tolimiausi buto užkampiai. Argi nebūna taip, kad namuose, kurių tualetas su gaiva asocijuojasi mažiausiai, svečiuotis antrą kartą nesinori?

Štai kodėl itin svarbu žinoti, kaip tinkamai valyti unitazą ir užtikrinti ilgalaikę jo švarą. Toliau jūsų dėmesiui – keletas vertingų patarimų šia tema iš portalo apartmenttherapy.com.

Kelios pagrindinės taisyklės

1. Jokiu būdu baliklio nemaišykite su actu. Net ir tada, jei actą naudojate kaip universalią priemonę, jo turite atsisakyti, jeigu klozeto valiklio sudėtyje yra balinamųjų medžiagų.

2. Jokiu būdu nestatykite į kibirėlį varvančio klozeto šepečio. Panaudotą klozeto šepetėlį būtina nuspausti, įterpus tarp unitazo krašto ir rėmo.

3. Prieš valydami klozetą, būtinai pasirūpinkite patalpos vėdinimu: palikite duris atviras, atidarykite langą (jei toks yra) arba įjunkite vonios kambario ventiliatorių.

Kaip valyti tualetą

Pirmiausia apsirūpinkite klozeto valikliu ir šepečiu, universaliu valikliu (eksterjerui), popieriniais rankšluosčiais ir senu dantų šepetėliu (su kuriuo pašveisite sunkiau prieinamas vietas). Jei klozete matyti įsisenėjusių kalkių dėmių, jums prireiks ir pemzos ar kokio nors įrankio šveitimui. Beje, valydami klozetą visada mūvėkite gumines pirštines.

1. Išneškite iš tualeto patalpos daiktus, aksesuarus

Išneškite tualeto, vonios kambaryje (kuriame yra ir klozetas) stovinčius daiktus – žvakides, skalbinių pintinę, rankšluosčius. Atidarykite langą, uždenkite klozetą, nuleiskite vandenį ir užsimaukite gumines pirštines.

2. Užpilkite valiklio

Atkelkite klozeto dangtį, įpilkite į klozetą valiklio, stenkitės užpilti kuo arčiau kraštų. Tada uždenkite dangtį ir palikite mažiausiai 5 min.

Tualetas

3. Užsiimkite klozeto išorės valymu

Iš išorės nuvalykite nuo klozeto dulkes. Visą paviršių apipurkškite universaliu valikliu, švariai nuvalykite, taip pat ir vandens bakelį, klozeto pagrindą. Kruopščiai iš abiejų pusių nuvalykite klozeto sėdynę, dangtį – iš pradžių drėgnu popieriniu rankšluosčiu, paskui sausu. Tarpelius, plyšelius pasieksite su dantų šepetėliu. Dažnai liečiamus paviršius, kaip antai, vandens nuleidimo mygtuką, tualeto dangčio kraštelį nuvalykite dezinfekuojamuoju skysčiu.

4. Pašveiskite klozeto vidų

Su šepečiu iššveiskite tualeto vidų – pradėkite nuo kraštų palei sėdynę, palaipsniui eikite žemyn, iki vandens nubėgimo vietos. Nepalikite dėmių, nuo kalkėto vandens atsiradusių dryžių ir pan. Nušveitę nuleiskite vandenį, tuo pačiu nuskalaukite ir šepetį. Paskui palikite jį išdžiūti ir įstatykite atgal į stovą. Jei yra įsisenėjusių dėmių, pamėginkite jas atsargiai pašveisti pemza.

5.Nuskalaukite sėdynę

Švaria, drėgna šluoste nuvalykite galimus chemikalų likučius nuo sėdynės. Įstatykite į klozetą gaiviklio dėkliuką ir uždenkite dangtį.

Kaip valyti klozetą, jei nešvarumai įsisenėję

Pirmiausia nuvalykite, iššveiskite ir dezinfekuokite, kaip jau aprašyta. Paskui (tebemūvėdami gumines pirštines) paimkite pemzos akmenį ir juo atsargiai imkite šveisti. Pemza puikiai nušveičia kieto vandens dėmes, nuosėdas, dryžius.

Kaip palaikyti klozeto švarą

Kad klozetas būtų švarus, paprasčiausia kasdien skirti dėmesio. Tarp generalinių valymų užberkite ant klozeto šiek tiek valgomosios sodos, tada nuleiskite vandenį, galite užbėrę sodos pašveisti šepečiu, o tada nuleisti vandenį.

Kartkartėmis pakelkite klozeto sėdynę ir nuvalykite jos vidinę pusę. Šiek tiek dėmesio kasdien – ir esminis kassavaitinis valymas truks kur kas trumpiau.

Kokiu dažnumu šveisti klozetą?

Klozetą pašveisti patartina kas savaitę, o stiprų šveitimą, kurio metu šalinamos kalkių dėmės, patartina atlikti kartą per mėnesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)