DELFI Būstas publikuoja ištrauką iš leidyklos „Vaga“ knygos „Tvarkingų namų stebuklas“.

Kartą nusipirkau gana didelį metalinį krepšelį, kuriame tilptų visi mano šeimos muilai, šampūnai ir net veido kremai. Mano susižavėjimas šiuo daiktu ilgai netruko. Pirmiausia, kaskart nusimaudžiusi jį nusausindavau. Bet veikiai kiekvieno strypelio nušluostymas tapo nemalonia prievole, todėl darydavau tai tik kas trečią dieną, kiek vėliau – kas penktą, paskui – dar rečiau, kol galiausiai visiškai pamiršau juo rūpintis.

Vieną dieną pastebėjau, kad šampūno buteliuko dugnas tapo rausvas ir glitus. Pasirausus krepšelyje pamačiau, kad jis buvo toks apgleivėjęs, kad vien pažiūrėti buvo koktu. Beveik puolusi į ašaras, švariai nušveičiau metalinį krepšelį, bet neilgai trukus jį išvis išmečiau. Tiesiog reikėjo įdėti per daug triūso, o kaskart jį išvydusi vonioje prisimindavau tą nelemtą glitų nutikimą. Turėjau iškart susivokti, kad vonia yra pati drėgniausia patalpa namuose, akivaizdžiai netinkama laikyti jokiems daiktams.

Nėra reikalo atvirai laikyti muilus ir šampūnus, kol jų nenaudojame. Be to, karštis ir drėgmė gali neigiamai atsiliepti jų kokybei. Todėl laikausi taisyklės – nieko nedėti ant vonios krašto ar duše. Viskas, ką naudojate maudydamiesi, turi išdžiūti, todėl verčiau perbraukti kelis daiktus savo maudymosi rankšluosčiu ir iškart sudėti juos į spintelę. Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad tam reikia per daug pastangų, iš tiesų yra priešingai.

Daug greičiau ir paprasčiau išvalysite vonią ir dušą, jei jie nebus užgriozti įvairiomis priemonėmis, be to, taip nesikaups glitėsiai. Tas pats taikytina ir virtuvės kriauklei. Ar kempinę ir indų ploviklį laikote prie pat kriauklės? Aš savuosius laikau po ja. Svarbiausia įsitikinti, kad kempinė sausa. Dažnai indų plovimo priemonėms sudėti žmonės naudoja prie sienos prilipinamą metalinį krepšelį. Jeigu ir jūs jį naudojate, patariu tuoj pat nuimti. Priemonės niekada neišdžius, jei naudojantis kriaukle bus nuolat taškomos vandeniu, ir greitai įgis nemalonų kvapą.

Kad to išvengtume, kempinę gerai išgręžkime ir pakabinkime džiūti. Galite prie rankšluosčių kabyklos pritaisyti kabliuką drabužiams, o jei kabyklos neturite, tiesiog naudotis spintelės durelių rankena. Aš patariu kempines išdžiaustyti lauke, pavyzdžiui, ant skalbinių virvės.

Terasoje džiovinu ne tik kempines, bet ir pjaustymo lenteles, koštuvus ir indus. Saulė puikiai dezinfekuoja, o kadangi man nereikia indų džiovyklos, mano virtuvė visada atrodo tvarkinga. Tiesą sakant, indų džiovyklos net neturiu. Visus indus sudedu į gilų dubenį arba į koštuvą ir pastatau džiūti terasoje. Ryte išplovusi indus tiesiog palieku juos lauke. Įvertinę orą ir savo būstą galbūt ir jūs nutarsite pasekti šiuo patarimu.

Kur laikote aliejų, druską, pipirus, sojos ir kitus padažus? Daug kas juos laiko šalia viryklės, nes patogumo dėlei nori turėti juos po ranka. Jei taip darote ir jūs, labai tikiuosi, kad tučtuojau juos iš ten išgelbėsite. Pirma, stalviršis skirtas maistui gaminti, o ne daiktams laikyti.

Ant arti viryklės esančio paviršiaus nuolat tyška gaminamas maistas ir aliejus. Todėl čia laikomi padažai dažniausiai susiriebaluoja ir tampa lipnūs. Be to, šioje vietoje išrikiuoti buteliukai trukdo išvalyti virtuvę, todėl paviršius šalia viryklės visą laiką lieka padengtas riebalų sluoksniu. Virtuvės lentynos ir spintelės yra sukurtos laikyti padažams ir prieskoniams, taigi padėkite juos į savo vietą. Dažnai šalia orkaitės būna įtaisytas siauras stalčius arba siaura spintelė, kuriuos taip pat galime išnaudoti.

Tvarkingų namų stebuklas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)