Esmė – ne valymas, bet dezinfekavimas

Pasak ULAC dezinfektologo Jono Antanavičiaus, aplinkai valyti ar dezinfekuoti drėgnu būdu naudojamas šiltas vanduo ir kitos įprastinės dezinfekuojančios valymo priemonės.

Švaros ir valymo priemonėmis prekiaujančios įmonės pro7.lt vadovas Deividas Mikaliūnas priduria, kad labai svarbu atskirti namų valymą nuo dezinfekavimo.

„Labai svarbu žinoti, kad namų valymas ir namų dezinfekavimas yra du skirtingi dalykai. Šiandieninėje situacijoje rekomenduojama naudoti abu būdus, net jei jūs ar jūsų artimieji neserga arba dar nežino, kad yra viruso nešiotojai“, - pataria D. Mikaliūnas.

Kasdienis namų valymas – tai tiesiog dulkių, šiukšlių ir kitų nešvarumų pašalinimas nuo paviršių, o dezinfekuojant namus yra siekiama sunaikinti patogenus ir mikroorganizmus, kurie yra ligų sukėlėjai (virusai, bakterijos) ir kuriuos žmogui įkvėpti gali būti pavojinga.

Taigi, šiuo metu itin aktualu kasdien ir valyti, ir dezinfekuoti namus, jeigu bent vienas žmogus keliauja į darbą, parduotuvę, vaistinę ar kitais reikalais.

Nuo durų rankenų – iki raktų

Nors rizika perduoti virusą kitam asmeniui didesnė bendraujant nei per daiktus ar paviršius, norint užtikrinti saugumą savo aplinkoje vis tik rekomenduojama bent kartą per dieną valyti ir dezinfekuoti namus ar kitas patalpas, kuriose šiuo metu praleidžiama daugiausiai laiko.

Svarbiausia dezinfekuoti tuos paviršius, kurie yra dažniausiai liečiami rankomis: lauko ir vidaus durų rankenos, laiptų turėklai, vonios ir virtuvės maišytuvai, stalas, valgomojo kėdės, šviesų jungikliai, televizorių nuotolinio valdymo pultai, žaidimų valdikliai, kompiuterių ekranai ir klaviatūra, telefonai, naktiniai staleliai, lovų atlošai, palangės, raktai nuo namų ar automobilių, vaikų žaislai ir kiti daiktai.

Mokslininkai išsiaiškino, kad naujasis koronavirusas gali „išgyventi“ ant paviršių net iki kelių parų: ant kartono – 24 valandas, ant plastiko ir nerūdijančio plieno – net iki dviejų ar trijų dienų.

„Taigi visų paviršių namuose valymas ir dezinfekavimas yra tiesiog būtinas. Taip sumažinsite užsikrėtimo riziką visai savo šeimai“, - teigia D. Mikaliūnas.

Atidžiai nagrinėkite priemonės sudėtį

Norėdami sunaikinti mikroorganizmus gyvenamojoje aplinkoje, pirmiausiai namus išvalykite, o paskui naudokite dezinfekuojančias valymo priemones.

Prieš pirkdami dezinfekcines priemones, atidžiai perskaitykite jų etiketes ir panagrinėkite produktų sudėtį. Rekomenduojama naudoti tokias dezinfekavimo priemones, kuriose alkoholio koncentracija ne mažesnė nei 70 proc. arba sudėtyje yra didecildimetilamonio chlorido.

Pirmiausia nuvalykite paviršius pašalindami nešvarumus, dulkes ar šiukšles. Tai galite padaryti naudodami tiesiog muiluotą vandenį. Tik tada, kai valomas paviršius yra švarus, naudokite paviršių dezinfekavimo priemones. Atkreipkite dėmesį į naudojimo instrukcijas. Dažnai tokias priemones turite palikti ant paviršių mažiausiai 5 minutėms.

Kai kurios priemonės tinkamos naudoti ne tik gyvenamųjų patalpų dezinfekavimui – grindims, sienoms, baldams, bet ir virtuvei bei indams, kurie gali liestis su maistu ar gėrimais. Jos efektyviai naikina tiek bakterijas, tiek virusus.

„Mūsų patirtis rodo, kad žmonės dažniau sugadina namų paviršius savadarbėmis naminėmis priemonėmis, sumaišę tam tikras chemines medžiagas nei naudodami tam skirtas profesionalias priemones. Niekada neturėtumėte maišyti baliklio tirpalo su jokiais kitais valymo chemikalais, nes tai gali pažeisti jautrius paviršius ar net pakeisti jų spalvą, - įspėja švaros ir valymo priemonėmis prekiaujančios įmonės vadovas. – Savo gamybos namines priemones naudokite tik ekstra atvejais, jeigu tikrai niekur negalite įsigyti tam skirtų priemonių ir būkite labai atsargūs“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)