„Gyventojai kreipiasi ir baimindamiesi didesnio pelių arba žiurkių antplūdžio, ir siekdami užkirsti graužikams kelią į bet kokios paskirties patalpas. Graužikai gali įsikurti bet kur: tiek garaže, tiek sodo namelyje, ar naujos statybos name naujame kvartale. Neseniai į mus kreipėsi namo šeimininkas, nerimaudamas, kad rudenį per nesandarias sienas, net miniatiūrinius plyšelius į gyvenamąsias patalpas ims spraustis pelės“, – rudens rūpesčius aptaria Ž. Žalnerauskas.

Rūsiai – puiki vieta graužikams veistis

Ekspertas pastebi, kad dažnai gyventojai su graužikais susiduria tada, kai gyvena nepakankamai prižiūrimoje aplinkoje, kai daugiabučių rūsiuose gausu nereikalingų daiktų, šiukšlių.

„Daugiabučių rūsiai iš tiesų neretai tampa graužikų veisyklomis. Čia tarp niekam nereikalingų rakandų, metų metus kaupiamų daiktų ir šiukšlių tarpsta ir pelės, ir žiurkės. Prieš šaltąjį sezoną graužikai ieško sausos ir šiltos vietos žiemoti, į rūsius jiems patekti dažnai ir būna lengviausia. Ramioje aplinkoje, tarp įvairiausių daiktelių įsikūrę graužikai lengvai peržiemoja, o dažnai ir į gyvenamąsias patalpas, ypač pirmuosiuose aukštuose, išplinta“, – sako ekspertas.

Drauge rezultatai pasiekiami greičiau

Ne vienas gyventojas kenkėjų kontrolės specialistams yra pasakojęs apie daugiabučių arba kelių butų namų rūsiuose tvyrančią didžiulę netvarką, situacijas, kai graužikai plūste plūsta. Kaip komentuoja Ž. Žalnerauskas, kenkėjų kontrolės specialistai pirmiausia siūlo sutarti su kaimynais, išsivalyti rūsius, užsandarinti angas, nes to nepadarius, bet kokios profesionalios priemonės nebus efektyvios ir problema po kurio laiko vėl atsinaujins.

„Kenkėjų kontrolės ekspertams kartais prieš graužikus tenka kovoti surėmus pečius su visa namo bendrija, nes kai visi kaimynai vieningai švarina aplinką, rūpinasi ne tik savo butu, bet ir bendromis patalpomis, graužikus „išprašyti“ yra lengviau. Tad siekiant išnaikinti peles arba žiurkes daugiabutyje, svarbu veikti kiekvienam – nekaupti nenaudojamų daiktų, šiukšlių, o gal ir kaimynui patarimą palaikyti švarą duoti. Kitu atveju nevaldomas kenkėjų plitimas kelia realų pavojų ir žmonėms, ir augintiniams“, – reziumuoja specialistas.

Graužikai – rimtas pavojus turtui ir sveikatai

Kenkėjų kontrolės ekspertas Ž. Žalnerauskas primena, kad pastebėjus graužikus, reikėtų juos naikinti nedelsiant. Tiek pelės, tiek žiurkės labai gajos, jų skaičius, esant palankioms sąlygoms didėja labai greitai, todėl rizika iš tiesų nemaža. Graužikai gali platinti net mirtinas ligas. Leptospirozė, trichineliozė, salmoneliozė, hemoraginė karštligė, maras – tai tik dalis pavojingų ligų, kuriomis galima užsikrėsti nuo graužikų. Vadinasi, būtina atkreipti dėmesį net į menkiausius požymius, rodančius graužikų buvimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)