Kodėl reikia perplauti naujus patalynės užvalkalus

Jei nepasisiuvote patalynės užvalkalų patys, tikėtina, kad įsigytuose naujuose užvalkaluose bus cheminių medžiagų, kurios gali dirginti odą, akis ir kvėpavimo takus. Patalynės užvalkalai siuvami gamyklose, juos liečia daug žmonių, tad natūralu, kad perduoda savų bakterijų. Net ir su natūralaus pluošto audiniais, kaip antai, bambuko pluoštų, į jūsų namus gali patekti cheminių medžiagų, bakterijų.

Jei esate linkę į alergijas, turite jautrią odą, dulkės, nešvarumai, cheminės medžiagos, kurių yra ant nusipirktų užvalkalų, gali sukelti nemalonių organizmo reakcijų – sudirgimo, niežulio.

Jei patalynės užvalkalai ryškiaspalviai, juo labiau juos perplaukite, kad išsiskalautų dažų likučiai ir nepatektų jums ant odos ir miego drabužių.

Kaip skalbti naujus patalynės užvalkalus

Atplėšę patalynės užvalkalų pakuotę, pirmiausia perskaitykite skalbimo rekomendacijas ant etiketės. Joje būna parašyta, kokioje temperatūroje skalbti ir kita reikiama informacija. Bendrieji patarimai – tamsius užvalkalus skalbkite šaltame vandenyje, o medvilninius – šiltame vandenyje.

Kad nauji patalynės užvalkalai gerai išsiskalbtų, pirmą kartą skalbdami įberkite stiklinę sodos arba įpilkite pusę stiklinės acto. Soda, actas ne tik pašalins visus alergenus, bet ir suminkštins užvalkalus, nes išplaus iš jų krakmolą, kurį dažniausiai naudoja gamintojai, kad užvalkalai būtų standūs. Nuo krakmolo nauji užvalkalai iš tiesų atrodo patraukliau, tačiau odai tai ne į naudą – ją gali imti niežėti. Kad nauji patalynės užvalkalai būtų maksimaliai komfortiški miegui, pirmiausia juos išskalbkite.

Nesumeskite naujų užvalkalų į skalbimo mašiną su kitais skalbtinais drabužiais. Pirmiausia perskaitykite, kokios rekomendacijos pateikiamos etiketėje.

Dar keli patarimai, kaip skalbti naujus patalynės užvalkalus:

-naudokite skalbinių minkštiklį – nuo jo patalynės užvalkalai bus minkštesni, nesielektrins ir gardžiai kvepės,

-pakabinkite išskalbtus patalynės užvalkalus džiūti juos ištampę ir išpurtę, o jei džiovinsite džiovyklėje, junkite švelnią, audinius tausojančią džiovinimo programą,

-jei jūsų oda jautri, naudokite švelnias skalbimo priemones,

-patalynės užvalkalus iš brangių medžiagų skalbkite šaltame vandenyje su švelnaus gręžimo programa,

-neskalbkite drabužių kartu su patalynės užvalkalais, kad jie neįsisuktų į patalynės vidų,

-naudokite vilnonius džiovyklės kamuoliukus, kad užvalkalai greičiau išdžiūtų,

-patalynės užvalkalus skalbkite kas savaitę,

-neskalbkite patalynės užvalkalų su drabužiais ir rankšluosčiais, trumpiau džiovinkite juos džiovyklėje.

Patalynės dezinfekcija

Net ir paisant visų pateiktų patarimų, patalynės užvalkalai susidėvės, pabluks. Jie dažnai naudojami, tad ir susidėvi greičiau. Žinoma, susidėvėjimas priklauso nuo to, iš kokios medžiagos pasiūti užvalkalai, kaip dažnai juos naudojate ir skalbiate. Beje, lininiai užvalkalai tarnaus ilgia nei siūti iš kitokių medžiagų.

Ar reikia perplauti ir užvalkalus, ir visus miegojimui skirtus drabužius?

Rekomenduojama išskalbti visus naujus drabužius, kurie liečiasi prie odos – ar tai būtų pagalvių užvalkalai, ar antklodės, ar pižamos; skalbyklėje išsiplaus dulkės, alergenai.

Prieš skalbdami, pirmiausia perskaitykite skalbimo ir džiovinimo rekomendacijas etiketėje. Skalbimas namuose tinka ne visoms antklodėms, užvalkalams, o čiužinio paklotas gali nė netilpti į skalbimo mašiną. Kai kuriuos gaminius reikės vežti į savitarnos skalbyklą arba į cheminę valyklą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją