1. Išnaudokite natūralų apšvietimą ir nepamirškite baldų plano

Interjero dizainerė Monika Juknienė, dažnai sprendžianti naujakurių klausimus apie namų apšvietimą, pranešime spaudai pataria, į kokius aspektus kreipti dėmesį pradedant planuoti apšvietimą.

Pirma, įvertinkite, koks natūralus apšvietimas yra jūsų name ar bute ir jį išnaudokite. „Jau prieš pradedant statyti namą reikėtų numatyti jo orientaciją pasaulio šalių atžvilgiu taip, kad natūralus apšvietimas būtų išnaudotas kuo labiau. Dirbtinėmis priemonėmis sukurti šviesūs namai reikalauja daugiau sąnaudų ir rezultatas nebus toks pat, kaip naudojant natūralią šviesą,“ – pasakoja dizainerė.

Antra, nusibraižykite baldų planą, kuris padės numatyti, kurioje vietoje statysite lovą, stalą ar fotelį. Baldų planas leidžia detaliau įvertinti namams reikalingą apšvietimą, nes daiktų vieta nusako, ką veiksite tam tikrose namo erdvėse.

2. Skirtingoms namų erdvėms pritaikykite atitinkamą apšvietimą

Įvairioms veikloms namuose atlikti reikalingas vis kitoks apšvietimas, todėl šviesos namų erdvėse negali būti vienodos. M. Juknienė apžvelgia kiekvieną namų erdvę ir pataria, kaip tinkamai įrengti apšvietimą būtent ten.

Virtuvė arba valgomasis

Virtuvėje ne tik gaminame maistą ar valgome. Virtuvė yra daugiausiai naudojamas namų kambarys, kur, kol tėvai gamina vakarienę, neretai vaikai ruošia namų darbus. Darbo paviršiams apšviesti reikalinga tokia šviesa, kuri nesukurtų šešėlio. Virš valgomojo stalo reikia kabinti šviestuvus su gaubtais, kurie yra uždari ir nespigina akių.

Svetainė

Norint sukurti jaukumą ir atskirti veiklos zonas, ant žemės, pavyzdžiui, šalia televizoriaus, galima pastatyti mažesnio aukščio šviestuvus. Svetainėje tinka ir toršerai su lenktu gaubtu.

Miegamasis

Be vietinio apšvietimo iš abiejų lovos pusių, labai gražus sprendimas yra įrengti foninį apšvietimą integruotą lovos galvūgalyje.

Darbo kambarys

Skaitymui, rašymui ir darbui prie stalo labiausiai tinka vietinis apšvietimas, turintis konkrečią kryptį į darbo plotą. Tam puikiai tinka lempa su alkūne, kurią galima pakreipti norima linkme.

Vonios kambarys

Visi šviestuvai turi būti atsparūs drėgmei. Rekomenduojama tolygiai visu perimetru apšviesti veidrodį vonioje, tokiu būdu šviestuvas savo funkciją atliks geriausiai.

Koridorius

Koridoriuje tinka prie sienos tvirtinami ar į sieną montuojami šviestuvai – jie didina erdvę. Sienas apšvietus iš apačios patalpa atrodo dar didesnė. Laiptams netinka į laiptų pakopas įmontuoti šviestuvai, kurie šviečia į akis.

3. Išnaudokite apšvietimo privalumus

Namų apšvietimas gali ne tik kurti malonią erdvę. Mažesnės sąskaitos už elektrą – tokią tinkamai suplanuoto apšvietimo naudą išskiria jungiklių ir protingų namų sistemų centro „Jung Vilnius“ vadovas Raimundas Skurdenis.

„Lietuviai į savo namus vis dažniau įsileidžia išmanųjį apšvietimą, nes tai ne tik modernu, bet ir leidžia mažiau mokėti už elektrą. Visai paprasta, kai apšvietimo intensyvumą galima reguliuoti, taip pasirenkant, kur ir kiek šviesos norite. Pulteliais, išmaniaisiais telefonais ar protinga valdymo sistema valdant apšvietimo intensyvumą bei pasiskirstymą nešvaistote elektros apšviečiant erdves, kuriose šviesa tuo metu visai nereikalinga“, – teigia R. Skurdenis.

Tai, kad lietuviai iš tiesų seka naujausias apšvietimo tendencijas pripažįsta ir Monika Juknienė, teigdama, jog tai daugiau nei patogumas ir komfortas. „Tai padeda ne tik taupyti išteklius, bet ir laiką, nes namo valdymas tampa daug efektyvesnis“, – teigia M. Juknienė.

4. Išvenkite dažniausiai pasitaikančių klaidų

Interjero dizainerė nurodo, jog dėl per mažo dėmesio apšvietimo įrengimui, dažnai susiduriama su 4 pagrindinėmis klaidomis:

- nepatogia elektros lizdų išdėstymo tvarka;

- per mažu šviesos taškų kiekiu;

- per dideliu dėmesiu šviestuvų formai ir spalvai, o ne techninėms charakteristikoms;

- nepakankamu jungiklių skaičiumi.

Iš pirmo žvilgsnio tokia nedidelė klaida kaip per mažas jungiklių skaičius gali sukelti kiek didesnių nepatogumų ateityje. „Geriau jungiklių turėti daugiau, jei, pavyzdžiui, sugalvotumėte įsirengti LED apšvietimą ir jums reikėtų papildomų jungiklių, taip pat ir miegamajame galima įrengti antrą jungiklį prie lovos. Visa tai reikia apgalvoti būsto įrengimo stadijoje”, – apie jungiklių įrengimą naujuose namuose pasakoja R. Skurdenis.

Rengiant namų apšvietimą, reikia negailėti laiko ir pastangų tam, jog namuose šviesos būtų tiek, kiek reikia, bei ten, kur reikia. Taip apšvietimas taps ne tik reikalinga namų interjero detale, bet ir prisidės prie namų jaukumo ir patogumo kūrimo jo šeimininkams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)