Pavasario pabaigoje naują butą įsigijęs vilnietis Saulius (vardas pakeistas), kaip ir daugelis būsto pirkėjų Lietuvoje, jo įrengimo darbais nusprendė rūpintis pats. Greitai paaiškėjo, kad už buto apdailos įrengimą teks pakloti kur kas didesnę sumą negu planuota.

Tačiau specialistų tokia patirtis nestebina ir jie sako, kad prasidėjus statybų bumui privačių žmonių, dirbančių pavieniui ar atskiromis brigadomis, įkainiai auga ir tai natūralu.

Nustebino apdailos darbų sąmata

Dvejus metus ieškojęs savo šeimai tinkamo būsto, šį pavasarį Saulius galiausiai išsirinko 75 kv. m. ploto butą Vilniaus Naujamiestyje. Kaip ir daugelis parduodamų butų Lietuvoje, šis buvo su daline apdaila. Iš pradžių buto apdailos įrengimui Saulius buvo numatęs skirti apie 20 tūkst. eurų, tačiau pradėjus domėtis individualiai dirbančių meistrų įkainiais paaiškėjo, kad šios paslaugos atsieis kur kas daugiau.

„Stebėjau NT rinką kelerius pastaruosius metus ir žinau, kad butų kainos Vilniuje didėjo. Vis dėlto įsigijus ir pradėjus domėtis buto įrengimu paaiškėjo, kad statybininkų įkainiai per pastaruosius metus yra išaugę kur kas daugiau nei pabrango nekilnojamas turtas“, – sakė Saulius.

Sauliaus teigimu, jis bandė gauti kelis alternatyvius pasiūlymus norėdamas palyginti kainas ir išsirinkti geriausią variantą. Tačiau iš trijų pateiktų užklausų vieni statybininkai atsisakė užsiimti remonto darbais motyvuodami, kad jiems tai – per smulkus užsakymas, kitos dvi brigados pateikė labai panašius įkainius.

Tad galiausiai vilnietis nusprendė samdyti tuos, kurie pažadėjo darbus atlikti per trumpesnį laiką. Iš pradžių su trijų statybininkų brigada buvo sutarta, kad jai už darbus iš viso bus sumokėta 14 tūkst. eurų. Paaiškėjus, kad teks keisti buto išplanavimą, nutiesti naujus vamzdžius vandentiekiui, patobulinti elektros instaliaciją, darbų kaina išaugo iki daugiau kaip 22 tūkst. eurų. Įvertinus apdailai reikalingas medžiagas, bendra buto įrengimo vertė šiuo metu siekia 35 tūkst. eurų arba daugiau kaip 450 eurų už vieną kvadratinį metrą.

Skirtumas tarp įkainių išnyko

Sauliaus teigimu, nors butą jis įsirenginėja pagal savo poreikius, jame nėra numatyta jokių netradicinių ar prabangių sprendimų, kurie galėtų smarkiai išpūsti darbų kainą.

„Statybos meistrų darbų įkainiai nuoširdžiai stebina. Viena vertus, atrodo nelogiška, kai apdailos darbų meistras šiuo metu per mėnesį gali uždirbti apie 2,5 tūkst. eurų. Kita vertus, jei nori į naują būstą įsikelti kaip galima greičiau, tenka tiesiog susitaikyti su situacija rinkoje“, – patirtimi dalijosi Saulius.

Pastaruoju metu gerokai išaugusią apdailos darbų kainą pastebi ir nekilnojamojo turto plėtros kompanijos „MG Valdos“ pardavimų skyriaus vadovas Mantas Umbrasas, kurio teigimu, vis daugiau būsto pirkėjų nusprendžia rinktis buto apdailos paslaugas centralizuotai – iš savo būsimo daugiabučio projekto plėtotojo.

„Analizuojame rinką, girdime atsiliepimus iš savo klientų ir pastebime, kad net ir pavienių meistrų atliekamos apdailos darbų kaina per pastaruosius dvejus metus nemažai augo. Šiuo metu samdant individualiai dirbančius meistrus, jiems už darbus teks mokėti panašią kainą už tą, kurią gali pasiūlyti NT projekto plėtotojas“, – sako M. Umbrasas.

NT plėtotojai klientams siūlomas buto apdailą, į kurią įskaičiuotas ne tik profesionalių meistrų darbas, bet ir medžiagos ir galima suderėti 350 eurų už vieną kvadratinį metrą.

Natūralus procesas

„Individualių meistrų ir įmonių įkainiai supanašėjo jau pernai. Pavyzdžiui, jei skaičiuosime mūro darbus,individualus mūrininkas kubinį metrą privataus namo savininkui sumūrys kur kas brangiau nei penkiaaukštį statanti brigada. Veikia masto ekonomika“, – pasakoja Mindaugas Sinkevičius, UAB „Moki-veži“ valdybos pirmininkas.

Verslininkas sako, kad, pavyzdžiui, plytelės komerciniuose objektuose jau senokai klojamos kur kas pigiau nei remontuojamuose atskiruose butuose.

„Vienas ar du individualūs meistrai tiesiog negali dirbti taip efektyviai ir per trumpą laiką kloti tūkstančių kvadratinių metrų plytelių, kaip didelės įmonė, kur atskiri žmonės rūpinasi užsakymų pardavimu, medžiagų tiekimu. Mažuose objektuose darbai gali kainuoti 15–20 proc. daugiau nei juos visame objekte atlieka vystytojo brigados“, – aiškina M. Sinkevičius.

Jis sako, kad panaši schema veikia ir kitose srityse, pavyzdžiui, baldų pramonėje. Spintelės IKEA visada kainuos pigiau nei baldus pagal užsakymą gaminančioje mažoje įmonėje.