Kaip dažnai reikia plauti vyno taures?

Vyno taures reikia plauti po kiekvieno naudojimo. Geriausia taures plauti ar pakeisti jas naujomis kaskart, kai ragaujama vis kita vyno rūšis ar derlius. Taurės turėtų būti plaunamos bent kartą per metus, net jei jos laikomos uždaroje spintelėje – nuo jų reikia pašalinti dulkes ir nuosėdas, kurios gali ėsdinti stiklą. Vyno taures taip pat reikėtų praplauti persikėlus į naują gyvenamąją vietą ir išpakavus jas iš dėžių.

Ko jums prireiks

  • Įranga / įrankiai:
  • Didelė plautuvė arba plastikinė vonelė;
  • Guminis kilimėlis kriauklei;
  • Mikropluošto rankšluosčiai;
  • Šepetėlis vyno taurėms;
  • Šakutė arba bambukinis iešmelis;
  • Mikropluošto šluostė;
  • Nailoninis tinklinis indų šveitiklis;
  • Mikrobangų krosnelė arba viryklė;
  • Mikrobangų krosnelės indas;
  • Puodas.
  • Medžiagos:
  • Švelnus indų plovimo skystis;
  • Distiliuotas baltasis actas;
  • Soda.

Prieš pradedant:

Kad apsaugotumėte vyno taures nuo stiprių ploviklių ir įbrėžimų, jas rekomenduojama plauti rankomis. Jei nusprendėte naudoti indaplovę, stiklines visada dėkite į viršutinę lentynėlę, palikdami tarp jų plačius tarpus. Taurės neturėtų liestis. Jei taurės yra per aukštos ir netelpa į viršutinį stalčių, pabandykite sureguliuoti jo aukštį arba naudokite apatinę lentyną, tačiau stenkitės, kad taurės nesiliestų su lėkštėmis ar sidabro įrankiais. Naudokite švelnų, nekarštą džiovinimo ciklą. Išimkite stiklines, kol jos dar drėgnos, ir kiekvieną jų nusausinkite rankomis su pūkų nepaliekančiu rankšluosčiu.

Venkite putų

Plaudami ką tik panaudotas vyno taures, prileiskite plautuvę ar plastikinę vonelę šilto vandens ir įlašinkite vos vieną ar du lašus indų ploviklio. Taurėms plauti nereikia daug putų. Ant plautuvės dugno patieskite guminį kilimėlį arba rankšluostį, kad taurės nuo plautuvės neapsibraižytų ar neįskiltų.

Taurės

Plaukite atsargiai

Taures šveiskite nailoniniu šveitikliu arba naudokite taurėms skirtą šepetėlį. Daugiausia dėmesio skirkite taurės kraštams ir vidui. Plono stiklo taures su kojelėmis tvirtai laikykite vienoje rankoje, o plaukite su kita ranka.

Skalavimui naudokite tinkamos temperatūros vandenį

Skalavimui visada naudokite tik šiltą vandenį – niekada nenaudokite šalto ar karšto. Skalavimui skirtas vanduo turėtų būti tokios pat temperatūros kaip ir vanduo, su kuriuo plovėte – tai apsaugos nuo stiklo įtrūkimų dėl didelių temperatūros pokyčių.

Sausinkite rankšluosčiu be plaušelių

Taures nusausinkite audiniu be plaušelių, pavyzdžiui, mikropluošto rankšluosčiu. Vėlgi, viena ranka tvirtai laikykite taurę, o kita ranka šluostykite taurės vidų, išorę, apačią ir kojelę.

Taurės

Kaip pašalinti pridžiūvusias raudonojo vyno dėmes

Jei stiklines palikote stovėti per naktį, kai jose vis dar buvo šiek tiek vyno, gali būti, kad turėsite reikalų su pridžiūvusiomis raudonojo vyno dėmėmis.

1. Pašildykite šiek tiek distiliuoto baltojo acto

Maždaug pusę mikrobangų krosnelei tinkamo dubens pripilkite vandens ir pakaitinkite mikrobangų krosnelėje, kol vanduo užvirs. Arba užvirinkite puodą su vandeniu ant viryklės. Į karštą vandenį įstatykite butelį su distiliuotu baltuoju actu ir palikite maždaug 5-10 minučių, kad jis sušiltų.

2. Užmerkite dėmes šiltame acte

Įpilkite šilto acto į taures arba pripilkite acto į plastikinę vonelę ir joje užmerkite vyno taures. Palaikykite maždaug valandą.

3. Taures iššveiskite ir išplaukite

Išmirkę taures, paimkite taurių šepetėlį arba mikropluošto šluoste apvyniotą šakutę ar bambukinį iešmelį ir iššveiskite taurių dugnus. Tada taures išplaukite, praskalaukite ir nusausinkite kaip įprastai.

Jei dėmės vis tiek išliko, pripilkite iki pusės taures šilto acto ir įberkite vieną arbatinį šaukštelį sodos. Sulauksite šnypštimo! Cheminė reakcija tarp acto ir valgomosios sodos padės pašalinti vyno dėmes. Kai medžiagos nustos šnypšti, švelniai iššveiskite stiklinę šepetėliu ir išplaukite kaip įprastai.

Pašalinkite drumstas apnašas

Mirkymas šiltame acte taip pat padės išsivaduoti nuo bet kokių plėvelių ar apnašų, kurias palieka plovikliai, pirštų atspaudai ar aplinkos tarša. Tačiau šiuo būdų nepašalinsite žymių, kurios atsiras nuo pakartotinio plovimo kietu vandeniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją