Eglutės – nuomai

Klaipėdos universiteto Botanikos sodo direktorė Asta Klimienė pasakoja, kad trečius metus skelbė akciją „Saugau eglutę“, kurios metu norintieji galėjo išsinuomoti eglutę už 10–24 eurus, o po švenčių ją grąžinę atgauti pusę sumokėtos sumos. A. Klimienė džiaugiasi, kad akcija sulaukė dėmesio – apie 100 eglučių buvo išgraibstytos per kelias dienas: „Susidomėjimas auga. Džiugiausia, kad kiekvienais metais grįžta tie patys žmonės.

Tie, kurie pernai negavo, jau lapkričio antroje pusėje pirmieji atlėkė sakydami, kad pernai negavo, todėl nori rezervuotis. O dabar turime žmonių, kurie ateina, sako – šiemet nespėjome, tai kitais metais ateisime anksčiau, beveik rezervuojasi kitiems metais.“

Pasak Botanikos sodo direktorės, akcija daugiausia domisi žmonės, darniai gyvenantys su aplinka ir palaikantys ekologiškas idėjas. „Daugiausia ateina jaunos šeimos su vaikučiais. Vyksta tarsi edukacija nuo vaikystės. Galvoju, kad čia ir yra pagrindinis susidomėjimo motyvas, o ne finansinis.

Mums kažkas sako, kad pas mus pigiau, bet mes supratome, kad čia ne finansinis dalykas svarbiausias, bet požiūris – žmonės pasiima, pasidžiaugia ir grąžina, ir ta eglutė toliau auga. Norintieji net vasarą gali ateiti ir pasižiūrėti, kaip ta eglutė auga“, – pasakoja A. Klimienė.

Ar visos eglutės sugrįžta? A. Klimienė sako, kad grįžta apie 80 procentų: „Vieni pasiimdami iš karto sako, kad sodins namuose, nes nori džiaugtis. Kažkada juokavau, kad pasiima beveik kaip naminį gyvūnėlį. Pasiimdami net žino, kuriame sodo kampe sodins. Kiti nori išsisaugoti kitiems metams, tada rekomenduojame neištraukti iš vazonėlio, įkasti su visu vazonu.“

Kalėdų eglė

Populiaresnės – dirbtinės

Prekybos centro komercijos vadovė Vilma Drulienė sako, kad šiais metais prekybos tinklo parduotuvėse galima rasti beveik dvi dešimtis skirtingų rūšių gyvų eglučių ir kėnių, kurių dauguma užaugintos Lietuvos medelynuose. Jie siūlomi tiek nukirsti, tiek augantys vazonuose.

Prekybos tinklo duomenimis, iš viso gyvų eglučių ir kėnių lapkričio–gruodžio mėnesiais parduodama apie 13 tūkst. vienetų, o rinkdamiesi gyvą eglutę pirkėjai dažniausiai įsigyja siekiančią apie 1 metrą. „Esame pastebėję, jog vos prasidėjus prekybai gyvomis eglutėmis, jos iš karto sulaukia pirkėjų susidomėjimo, o gruodžio viduryje gyvų eglučių paklausa pasieks patį piką“, – pasakoja prekybos tinklo komercijos vadovė.

Namus dekoruoti siūloma ne tik gyvomis eglutėmis. Jų šventinių laikotarpiu įsigyjama daugiau nei gyvų – apie 17 tūkst. vienetų. Pasak „Maximos“ komercijos vadovės, dirbtinių eglučių paklausa pradeda ryškėti antrąją lapkričio pusę ir išlieka aktyvi iki pat sausio mėnesio. Dažniausiai lietuviai renkasi 0,5–1,5 m aukščio siekiančias dirbtines eglutės.

Gyvų eglučių kainos svyruoja nuo 7,99 eurų už sidabrinę eglutę vazone, kurios aukštis 0,4–0,6 m iki 24,99 eurų už balzaminį kėnį, taip pat augantį vazone. Jo viršūnė sieks iki 1,6–1,8 m. Dirbtinių eglučių kainos varijuoja nuo 1,99 eurų už mažą eglutę, iki 350 eurų už net 3 m siekiančią įspūdingą Kalėdų eglę.

Kalėdų eglė

Gyvos eglutės – ekologiškesnis pasirinkimas

Eglutes iš Danijos siūlančios elektroninės parduotuvės www.eglutes.lt reklamos koordinatorius Ramūnas Bruzgys sako, kad žmonės turėtų rinktis gyvas eglutes: „Pradėkime nuo to, kad gyva eglutė iš tikrųjų yra ekologiškesnis pasirinkimas. Daugelis žmonių galvoja, kad jeigu jie pirks plastikinę, bus geriau – nereikės kirsti eglutės. Bet tos eglutės yra specialiai auginamos, augdamos jos valo orą.“

Paklaustas, ar tokių eglučių priežiūra namuose nereikalauja daugiau pastangų, R. Bruzgys sako, kad tokiu atveju reikėtų rinktis kėnį, nes šių medžių struktūra ir ypatybės kiek skiriasi nuo klasikinių eglučių ir džiaugtis per Kalėdas jomis galima šiek tiek ilgiau. Jis taip pat rekomenduoja turėti stovą su vandens rezervuaru.

„Iš tikrųjų, labai ir nuo laikymo sąlygų priklauso – jei netoli yra šildomos grindys, radiatorius, židinys, automatiškai tai eglutei kenkia, nes ji daugiau vandens išgarina iš savęs“, – pataria R. Bruzgys.

Tikimybė, kad vazone pirkta eglutė vėliau prigis sode – maža, nebent ji tam buvo auginama specialiai. Pašnekovas sako, kad po švenčių gyvą eglutę geriausia yra utilizuoti. „Turbūt pats blogiausias dalykas, kurį gali padaryti žmonės, tai išmesti ją į gatvę“, – pasakoja eglučių pardavėjas ir ragina medelius utilizuoti.

Gyvų kalėdinių eglučių kainos varijuoja, o susidomėjimas yra labai didelis, sako R. Bruzgys: „Sidabrinės eglutės šiek tiek pigesnės, o tos tikros – 45–125 eurai. Prekiaujame aukštos kokybės eglutėmis, todėl jas renkasi aukštesnes pajamas gaunantys ir norintys gražesnes šventes padaryti žmonės. Tendencija – rinktis dideles, aukštas egles“.