1. Duokite sau 5 minutes. Pasidarykite lapelius su 18 užrašytų užduočių, kurias galima padaryti per 5 minutes, ir kasdien išsitraukite bet kokį numerį. Tada atlikite užduotį, kuri užrašyta ant lapelio. Po truputį viską ir sutvarkysite.

2. Kasdien išmeskite po vieną daiktą. Per metus išmesite net 365 nereikalingus daiktus. Tai nebus taip skausminga, kaip su viskuo atsisveikinti iš karto, o pokytis bus tikrai akivaizdus.

3. Pripildykite vieną šiukšlių maišą. Vienas iš paprasčiausių būdų atsikratyti daiktų yra užduotis pripildyti vieną didelį šiukšlių maišą ir įvertinti, per kiek laiko tai pavyko padaryti. Nebūtinai viską reikia išmesti, kai ką galite paaukoti, tačiau esmė ta, kad maišas turi būti visiškai pilnas!

4. Spintos eksperimentas. Tam, kad suprastumėte, kuriuos drabužius spintoje reikia išmesti, pamėginkite visus juos ant pakabų sukabinti išverstus. Tada, kai ką nors apsivilksite, atgal į spintą pakabinkite gerąja puse. po 6 mėnesių jūs nesunkiai suprasite, su kuriais drabužiais jau galite atsisveikinti. Šį eksperimentą galima bandyti ir su kitais sukauptais daiktais.

Spinta

5. Sudarykite sąrašą. Rekomenduojama sudaryti sąrašą vietų/kambarių, kuriuos reikia sutvarkyti ir geriausia pradėti nuo lengviausio. Nors tai skamba labai nekūrybiškai, tačiau sutvarkius vieną vietą, būtina sustoti. Sąrašą galite nuolatos papildyti, jei tik sugalvojate naujų vietų, kuriuose susikaupė šlamšto.

6. Išbandykite „12-12-12“ iššūkį. Tai yra labai paprasta užduotis, kurios metu 12 daiktų reikia išmesti, 12 paaukoti ir 12 turi būti sudėti į jiems skirtas vietas. Tai smagus ir greitas būdas 36 daiktams namuose rasti jų vietą.

7. Žiūrėkite iš kitos perspektyvos. Daugybės daiktų namuose žmonės nebepastebi, nes yra visiškai įpratę prie to, kad jie ten yra. Todėl tarp gausybės būdų ir strategijų dažnas patarimas yra pabandyti pažiūrėti į namus iš kitos perspektyvos. Pavyzdžiui, pabandykite nufotografuoti savo namus, pasikvieskite draugus, kad jie juos apžiūrėtų. Būkite išradingi ir pasistenkite pamatyti savo būstą kitokioje šviesoje.

8. Eksperimentuokite su skaičiais. Pavyzdžiui, dizainerė Courtney Carver sugalvojo projektą „333“. Pagal sugalvotą schemą, ji turėjo 3 mėnesius nešioti 33 aprangos detales. Jei 33 atrodo per mažai, galima pakeisti skaičius pagal save. Svarbiausias yra iššūkis susigyventi su mažesniu skaičiumi daiktų ir kažko išmokti iš eksperimento.

Spinta

9. Naudokitės vaizduote. Psichologai siūlo vaizduotės pagalba išmesti daiktus, kuriuos, atrodo, išmesti yra sunku. Pamėginkite savęs paklausti: „jeigu aš dabar pirkčiau šį daiktą, kiek aš už jį mokėčiau?“ Šios kūrybingos technikos labai padeda, kai reikia išmesti nereikalingus daiktus.

10. Keturių dėžių metodas. Kelionę link minimalizmo geriausia pradėti nuo technikos, kuri naudojama dažniausiai. Į kambarį, kurį norite atlaisvinti nuo nereikalingų daiktų, reikia atsinešti 4 dėžes: šiukšlėms, daiktams, kuriuos paaukosite, daiktams, kuriuos pasiliksite ir tiems, kuriuos perkelsite kitur. Joks daiktas negali prasprūsti pro pirštus – kiekvienas turi atsidurti tam tikroje dėžėje. Kai kuriuos kambarius sutvarkyti užtrunka valandą, o kai kuriuos – dienas ar net savaites. Bet technika ir principai lieka tokie patys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)