Visuomet galite išsaugoti maistinį aliejų ir vėliau jį panaudoti, bet jei jis sugedo arba nenorite to daryti, yra keletas paprastų ir saugių būdų juo atsikratyti.

Pakartotinai naudoti kepimo aliejų

Jei netrukus planuojate kepti arba reguliariai kepti maistą, galite išsaugoti kepimo aliejų ir vėl jį naudoti. Pirmiausia aliejų perkoškite per filtrą arba kelis sluoksnius audinio, kad pašalintumėte daleles ir trupinius. Tada supilkite jį į sandarų indą ir laikykite tamsioje vietoje, kol galėsite naudoti, rašo portalas „The Spruce“.

Kriauklė

Svarbu pažymėti, kad aliejų pakartotinai naudoti reikėtų tik vieną ar du kartus. Prieš naudodami jį pauostykite: jei jis skleidžia rūgštų kvapą, išmeskite jį. Atminkite, kad kiekvieną kartą pakartotinai naudojant aliejų, jo kokybė blogėja.

Supilkite į vienkartinę talpyklą

Jei norite atsikratyti aliejaus, leiskite aliejui visiškai atvėsti, tada supilkite jį į neperdirbamą indą su dangčiu ir išmeskite į šiukšlių dėžę. Dažniausiai tinkami neperdirbami indai yra kartoninės pieno dėžutės ir panašios vašku ar plastiku išklotos popierinės talpyklos. Taip pat galima naudoti putų polistirolo ir kitą tarą, skirtą maistui išsinešti.

Atšaldykite, kol sukietės

Jei norite aliejų išmesti, pirmiausia jį reikia užšaldyti arba atšaldyti, kad sukietėtų. Supilkite aliejų į seną skardinę ir įdėkite ją į šaldiklį arba šaldytuvą. Kai aliejus bus pakankamai kietas, kad iš skardinės išeitų vientisas, jį galima išmesti į šiukšliadėžę.

Palmių aliejus

Jei aliejaus ar riebalų turite ne daugiau kaip puodelį, supilkite jį į kavos puodelį ir padėkite į šaldytuvą. Kai jis sukietės, ištraukite jį ir šaukštu išmeskite į šiukšliadėžę. Tada prieš plaudami puodelį nuvalykite jį popieriniu rankšluosčiu arba panaudota servetėle.

Nedidelį kiekį išpilkite į šiukšliadėžę

Jei turite nedidelį kiekį aliejaus, jį galima saugiai išmesti į iš dalies užpildytą plastikinį šiukšlių maišą. Tik būtinai pirmiausia atvėsinkite aliejų ir uždarykite maišelį. Popieriniai rankšluosčiai, maisto likučiai ir kitos sugeriančios medžiagos padeda sulaikyti aliejų, kad jis ištekėtų iš maišo dugno.

Derinkite su kitomis medžiagomis

Prieš šalindami aliejų galite sumaišyti su sugeriamąja medžiaga, pavyzdžiui, kačių kraiku, smėliu ar pjuvenomis, kurios lengvai sugeria skystį. Saugokite seną aliejų naudotoje talpykloje, kol ateis laikas ištuštinti kraiko dėžę; prieš išmesdami aliejų išpilkite į kraiką.

Įsigykite riebalų šalinimo sistemą

Jei daug kepate, galite apsvarstyti galimybę įsigyti riebalų šalinimo sistemos rinkinį, kurį sudaro plastikinė talpykla su folija išklotais maišeliais, į kuriuos telpa iki 32 uncijų aliejaus. Į indą įdėkite maišelį ir į jį supilkite atvėsusį aliejų. Kai jis bus pilnas, maišelį užklijuokite ir išmeskite į šiukšlių dėžę.

Užsikimšusi kriauklė

Ko šiukštu nedaryti

Yra keletas draudimų, kai reikia atsikratyti panaudoto kepimo aliejaus. Nepilkite aliejaus į kanalizaciją ar tualetą. Jis gali užkimšti ne tik jūsų vamzdžius, bet ir miesto kanalizacijos tinklus. Aliejaus taip pat negalima pilti į septinę sistemą. Jis gali užkimšti vamzdžius, o dar blogiau - paskirstymo linijas ir drenažo lauką. Užterštą vandenį sunku, o kartais ir neįmanoma išvalyti. Tai reiškia, kad ilgainiui jis gali užteršti vietinius vandens kelius.

Nepilkite karšto aliejaus į šiukšlių konteinerį, nes jis gali pritraukti vabzdžius ir graužikus. Taip pat nereikėtų išmesti kepimo aliejaus į komposto dėžes ar krūvas. Riebalai apskritai kenkia kompostui, o kepimo aliejus yra ne kas kita, kaip riebalai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją