Orchidėjos – didžiausia augalų šeima planetoje, jų yra apie 30 000 rūšių. Šiais laikais žmonės prisibijo orchidėjų, tiksliau baiminasi nesugebėti jų auginti ir pražudyti. Viena gėlininkė pasakoja net 10 metų neauginusi orchidėjų, nes buvo įsitikinusi, kad jų priežiūra – be galo sudėtinga. Galiausiai ji tam ryžosi ir suprato – nėra taip sudėtinga. Gėlininkė dalinasi patarimais, kaip atsikratyti baimės auginti orchidėjas ir kaip pasirinkti ne itin lepias jų rūšis.

Ji primena, kad kiekvienai orchidėjų rūšiai reikalinga savita priežiūra, kiekviena turi kitokių augimo ypatumų. Gėlininkė pateikia bendro pobūdžio patarimų, kuriuos galima pasitelkti pradžiai, o toliau patartina pasigilinti į turimos rūšies ypatumus.

Nuo ko pradėti, jei norite tapti orchidėjų auginimo meistru:

Įsigykite sveikų orchidėjų

Kad kambariniai augalai sėkmingai augtų, jie turi būti sveiki. Jei parsinešite namo ligotą orchidėją, jau pradėsite nuo sunkumų. Sveikų orchidėjų lapai tvirti, žvilgantys. Jeigu jie tamsiai žali, tai reiškia, kad augalas negavo užtektinai šviesos, bet šį trūkumą nesunku ištaisyti.

Jei ant lapų yra juodų ar rudų dėmių, nepirkite tokios orchidėjos.

Šaknys taip pat turi būti sveikos. Skirtingų rūšių šaknys skiriasi, tiesa, visos turi būti tvirtos, sveikos. Negerai, jei šaknys išsausėjusios, minkštos ar rudos.

Jei orchidėjos išvaizda pasirodė keista, paieškokite internete nuotraukų. Galiausiai, jei kyla abejonių, nepirkite.

Parinkite tinkamą žemę

Dauguma orchidėjų yra epifitai – augalai, kurie gamtoje auga ant medžių ar ant uolų. Drėgmę ir maistingas medžiagas jos gauna iš oro, o ne iš žemės.

Orchidėjų epifitų negalima sodinti į įprastinius žemių mišinius kambariniams augalams (yra žemės augančių rūšių, tačiau jos gana retos).

Orchidėjos auginamos specialiame mišinyje iš medžių žievės, vermikulito, durpinių samanų ir perlito. Labai svarbu, kad tarp šaknų laisvai cirkuliuotų oras. Mišinio orchidėjoms rasite visose specializuotose parduotuvėse.

Naujokams patartina pirmiausia pasodinti orchidėją į vazoną, kur būtų drenažas. Būna pirkti dekoratyvinių vazonų orchidėjoms su skylutėmis šonuose – drenažui ir orui cirkuliuoti.

Pasirūpinkite, kad nebūtų per daug saulės šviesos

Viena iš pagrindinių taisyklių – venkite tiesioginių saulės spindulių, dauguma orchidėjų jautriai į juos reaguoja ir gali nudegti. Pastatykite orchidėjas taip, kad jos gautų rytinės ar vakarinės saulės. Tinkamiausios – vakarinės ar šiaurinės palangės.

Jei tenka statyti orchidėją ant palangės, kur daug tiesioginių saulės spindulių, būtinai užtraukite užuolaidą.


Neperlaistykite

Viena vertus, orchidėjoms patinka drėgmė, kita vertus, jos neišgyvens, jei bus perlaistomos.
Geriausia nustatyti telefone priminimą, kada reikia laistyti jūsų turimą rūšį ar rūšis. Vienas orchidėjas reikia laistyti kartą per savaitę, kitas – kas tris dienas ar pan. (ypač jei namuose labai sausa).

Jeigu jūsų orchidėja pasodinta plastmasiniame inde, įstatytame į vazoną be drenažo skylučių, pažiūrėkite, kad vazone neliktų vandens.

Orchidėjų jokiu būdu negalima mirkyti vandenyje.

Žiūrėkite, kad temperatūra nebūtų žemesnė nei 10 laipsnių Celsijaus (tai pasakytina apie visas rūšis).

Pastatykite ventiliatorių, kad vyktų vėdinimas

Vandenyje per ilgai mirkomos orchidėjos ima pūti, kaip ir nuo per didelės drėgmės. Geriausia, kad oras aplink orchidėjas nuolat judėtų. Puikus sprendimas – palubėje besisukantis ventiliatorius; jei tokio neturite, tiks ir nedidelis stalinis ventiliatorius.

Orchidėjos namuose

Nemanykite, kad orchidėja žuvo, jei nužydėjo ir nudžiūvo žiedai

Orchidėjai nužydėjus, žiedai ir stiebai nudžiūva. Naujokai dažnai galvoja, kad orchidėja žuvo, ir išmeta. Nedarykite šito. Šiek tiek pastangų – ir jūsų orchidėjos vėl pražys. Nužydėjus žiedams, nukirpkite juos iki pat kamieno (pasidomėkite, kaip rekomenduojama apkarpyti jūsų turimą rūšį).
Kai orchidėja vėl pražys, rūpinkitės ir laistykite, kaip ir anksčiau.


Periodiškai persodinkite

Orchidėjas, kaip ir kitus kambarinius augalus, reikia periodiškai persodinti, geriausia – kas kelerius metus, kai matyti, kad šaknims inde darosi maža vietos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)