Skalbimo mašinos pasirinkimas prasideda nuo būgno

Renkantis skalbimo mašiną, visų pirma reikėtų atkreipti dėmesį į jos būgną, mat jie gaminami iš trijų rūšių medžiagų: plastiko, emalio ir nerūdijančio metalo. Pirmieji du – pigesni, tačiau plastikiniai būgnai yra patvaresni už pagamintus iš emalio, mat šie dažniau rūdija. Nerūdijančio plieno būgnai – patvariausi ir geriausiai atlaiko didelį sukimosi greitį.

Ne mažiau svarbu pasirinkti ir tinkamą dydį – skalbimo mašinų tūris dažniausiai svyruoja nuo 6 iki 12 kilogramų. Jeigu planuojate skalbti daug didelio dydžio skalbinių, pavyzdžiui, patalynę ar antklodę, patartina nesirinkti pačios mažiausios. Vis tik, vidutinei šeimai pakanka 8-10 kilogramų tūrio skalbimo mašinos.

Skalbimo mašinos dažniausiai turi įprastas – medvilnės, vilnos, švelnaus skalbimo, sintetikos, mišrių audinių, greito skalbimo – programas. Tačiau atsižvelkite į savo poreikius ir pasvarstykite, ar jums nereikia papildomų, mat įvairios skalbimo mašinos turi ir kitų pasirinkimų, pavyzdžiui, funkcijų vaikų ar sportinių drabužių skalbimui.

„Samsung“ skalbimo mašina

Ši skalbimo mašina – kompaktiška, tad ją nesunkiai sutalpinsite ir nedidelės kvadratūros vonioje ar virtuvėje. Nesuklyskite galvodami, kad joje negalėsite sutalpinti daugiau drabužių, priešingai – jos dydis idealus daugeliui šeimų – 8 kg.

Taip pat ši skalbimo mašina pasižymi labai tyliu darbu, tad galėsite ja naudotis bet kuriuo paros metu. Įrenginys idealus tiems, kurie nori gyventi tvariau, mat jos reitingas indikuoja, kad ji taupo tiek elektros, tiek vandens išteklius. Be to, ypatinga „EcoBubble“ technologija skalbimo priemonę paverčia burbuliukais, kurie efektyviai pašalina ir sunkiausiai įveikiamas dėmes.

Privalumai: modernus dizainas, tausoja išteklius, kompaktiškas dydis, efektyviai skalbia
Trūkumai: gali įtraukti labai smulkius skalbinius

„Beko“ skalbimo mašina

Mašina, dėl kurios švaros nereikės jaudintis – joje yra speciali „Self Clean“ programa, kuri skirta būgno, vamzdžių, skalbimo priemonių stalčiaus ir kitų vidaus dalių valymui. Tai taip pat puikus pasirinkimas taupantiems – dėl savo sertifikatų ne tik efektyviai naudoja energiją, bet ir turi automatinę vandens sąnaudų kontrolės sistemą. Skalbiant standartinėse skalbimo mašinose, maždaug penktadalis skalbimo priemonės yra išplaunama su vandeniu ir nepanaudojama, o šioje skalbimo mašinoje įdiegta „AquaFusion“ blokuoja jo pašalinimą.

Privalumai: pakankamai žema kaina
Trūkumai: ne itin modernus dizainas

„Samsung“ skalbimo mašina

Ši skalbimo mašina taip pat turi įdiegtą „EcoBubble“ technologiją, kuri padeda efektyviai išvalyti drabužius net esant žemai temperatūrai – skalbimo priemonė paverčiama burbuliukais, kurie giliai įsiskverbia į audinius. Be to, prietaisas turi „StayClean“ technologiją, kuri užtikrina, kad daugiau skalbimo miltelių būtų išplaunama naudojant ypatingą vandens sistemą, tad miltelių stalčius visada išlieka švarus. Šį prietaisą taip pat galite sujungti su mobiliąja programėle, kuri, iškilus problemoms su skalbimo mašina, iškart nurodys klaidą.

Privalumai: galima sujungti su mobiliąja programėle, užtikrina ypatingą skalbinių švarą
Trūkumai: sąlyginai aukštesnė kaina

Siūlomų skalbimo mašinų kaina svyruoja nuo 200 iki 450 eurų.

Viryklės ir orkaitės – atsižvelkite į savo poreikius

Svarstydami, kokia viryklė tiktų jūsų naujoje virtuvėje, pirmiausia nuspręskite jos dydį. Viryklės gali būti itin mažos, vos 30 centimetrų pločio, arba pačios didžiausios – apie 90 centimetrų. Vis tik, lengviausiai pritaikomos ir dažniausiu pasirinkimu tampa 60 centimetrų pločio. Taip pat pagalvokite, kiek jums reikės gaminimo skylių, t.y. ar užteks įprastinių 4, ar verta ieškoti nestandartinės viryklės.

Taip pat svarbu pasirinkti jūsų poreikius atitinkantį prietaiso tipą – elektrinę, dujinę viryklę ar indukcinę kaitlentę. Tiek dujinės, tiek elektrinės viryklės leidžia nustatyti ne tik tikslią temperatūrą, bet ir ugnies kaitrą. Mėgstantiems dažnai gaminti ar mėgautis įvairių pasaulio virtuvių patiekalais namuose, specialistai rekomenduoja apsvarstyti dujinės viryklės pasirinkimą, mat jos gali užtikrinti greitą kaitrą arba taip pat greitai ją sumažinti. Vis tik, prietaisai su atvira ugnimi – pavojingi, ypač turintiems vaikų. Indukcinės kaitlentės turi savų privalumų: jos automatiškai atpažįsta keptuvės ar puodo dydį, turi apsaugą nuo vaikų, kai kurios – net pačios išsijungia, jeigu tai padaryti pamirštate jūs.

Renkantis viryklę, svarbu atkreipti dėmesį ir į jos paviršių – jeigu renkatės dujinę ar elektrinę, svarbu, kad ji būtų nesibraižančio metalo, jeigu indukcinę kaitlentę – atsižvelkite, ar stiklas yra pakankamai storas, mat pasirinkus netinkamą jį galima lengvai ir greitai pažeisti.

Rinktis atskirai montuojamą ar kartu su virykle? Tai nuspręsti padės tiek jūsų būsimos virtuvės projektas, tiek patogumo poreikis. Jeigu jūsų virtuvė didelė, galite tuo pasinaudoti ir orkaitę įrengti vienoje iš spintelių, o kaitlentę, pavyzdžiui, gaminimui skirtoje „saloje“. Taip pat tai suteikia patogumo, nes orkaitę galėsite įmontuoti akių lygyje, tad gaminant nereikės lankstytis. Vis dėlto, jeigu jūsų virtuvė mažesnė ar nenorite turėti dviejų gaminimo „stotelių“, vertėtų rinktis viryklę kartu su orkaite – taip sutaupysite ir pinigų, mat pigesnis ne tik pats prietaisas, bet ir jų įrengimas, kuriam nereikia atskirų elektros ar dujų jungčių.

Dujinė viryklė ir orkaitė „Beko“

Nors ši dujinė viryklė ir orkaitė turi gana tradicines funkcijas ir dizainą, joje įdiegti ir keli ypatingi parametrai. Pavyzdžiui, orkaitė gali greitai atšildyti užšaldytus produktus, o dizainas papildytas intuityviu tekstiniu ekranu, kuriame greitai galėsite pasirinkti jums reikalingą funkciją. Bene svarbiausias prietaiso savybė – valymas garais, padedantis suminkštinti net pačius didžiausius nešvarumus ir riebalus. O dėl vientiso stiklo durelių (be varžtų ar lenkimų) ir likę nešvarumai nesunkiai pašalinami.

Privalumai: kartu integruota orkaitė, dėl ugnies tolygiai pasiskirstantis karštis gaminant
Trūkumai: nėra apsaugos nuo vaikų, ne pats moderniausias dizainas

Kaitlentė „Bosch“

Kaitlentės paviršius – stiklo karamikos, o rėmas pagamintas iš plieno, tad jums bus ne tik nesunku ją išvalyti, bet ir galėsite džiaugtis patvariu prietaisu. Prietaise įdiegtas laikmatis, kurį gamindami galite nustatyti – praėjus laikui, kaitinimo zona automatiškai išsijungs. „Bosch“ kaitlentėje įdiegė ir automatinę išsijungimo funkciją, kuri pastebėjusi netinkamą ar nesaugų naudojimąsi pati sustabdys veikimą. Tiesa, jam trūksta tam tikrų parametrų, tokių keptuvės ar puodo detektoriaus ar greitesnio kaitinimo. Kaitlentę galite derinti su „Bosch“ orkaite, kuri taip pat turi plieno apdailą. Ši orkaitė turi „EcoClean“ funkciją, kuri pasirūpins šoninės, galinės ir viršutinės sienelių švara. Orkaitė turi 10 automatinių programų, greito įkaitinimo funkciją ir daugelį kitų reikalingų nustatymų.

Privalumai: yra apsauga nuo vaikų, pagaminta iš kokybiškų medžiagų
Trūkumai: trūksta nemažai funkcijų

Kaitlentė „Bosch“

Prietaise įdiegta moderni „TouchSelect“ funkcija, kuri leist jums greitai ir tinkamai pasirinkti reikiamą režimą maistui gaminti. Indukcinė kaitlentė „Bosch“ atitinka dažniausia šio tipo prietaisams keliamus reikalavimus – greitį ir energijos efektyvumą. Nors kartais kaitra gali pasiskirstyti netolygiai kaitlentėje integruota „PowerBoost“ funkcija padės šito išvengti – greičiau užvirs vandenį ar įkaitins keptuvę. Šis prietaisas turi dar 17 funkcijų, tarp jų – ir apsauga nuo vaikų. Ją galite derinti su „Bosch“ įmontuojama orkaite, pagamintos iš juodo stiklo ir metalo – ji puikiai derinsis su kaitlentės dizainu. Orkaitė turi mechaninį durų užraktą, kuris padės apsaugoti vaikus nuo netyčinio orkaitės atidarymo, 8 kepimo funkcijas, o 3D karšto oro sistema šilumą paskirstys iki 3 lygių vienu metu. Be to, joje yra „EcoClean“ technologija – nešvarumus sugerianti galinės sienelės danga, dėl kurios jos beveik nereikės valyti.

Privalumai: lengvai valoma, greita ir efektyviai veikianti, turi apsaugą nuo vaikų
Trūkumai: gali netolygiai paskirstyti kaitrą

Siūlomų viryklių kaina svyruoja nuo 180 iki 300 eurų.
Vidutinė siūlomų orkaičių kaina – 400 eurų.

Renkantis šaldytuvą svarbu energijos suvartojimas

Dar vienas prietaisas, be kurio neįsivaizduojama nei viena virtuvė – šaldytuvas. Parduotuvėse galima rasti įvairiausio dizaino, dydžio ar spalvų šaldytuvų. Vis tik, vienas svarbiausių dalykų, į kurį turėtumėte atkreipti dėmesį – energijos taupymas. Jums už tai padėkos ne tik gamta, bet ir jūsų piniginė, mat sutaupysite nemažai elektros ir pajamų.

Taip pat atkreipkite dėmesį į papildomas šaldytuvo savybes, pavyzdžiui, lentynas, kurias galite perdėti taip, kaip patogu, tinkamą prietaiso dydį ir talpumą, tinkamą šaldytuvo vėdinimo sistemą. Pasvarstykite, ar šaldytuvą bus patogu išvalyti – lygūs paviršiai valosi daug lengviau nei šiurkštūs.

Šaldytuvas „LG“

Šaldytuvo modelis, kurį anksčiau su pavydu stebėdavome televizoriaus ekranuose, dabar gali būti ir jūsų namuose. Šis dviejų durų šaldytuvas ne tik sutalpins visus jūsų maisto produktus, bet ir nustebins jus savo išmanumu – „Instaview Door-in-Door“ technologija leis neatidarius šaldytuvo žvilgtelėti, ko jame yra. Tiesa, ji įdiegta ne tik dėl jūsų patogumo, mat mažiau varstant šaldytuvo duris iš jo iškeliauja mažiau šalčio. Prietaise yra ir kitų patogių sprendimų, pavyzdžiui, speciali vieta ledui gaminti ar lentyna, kuri susilanksto taip, kad tilps bet kokio dydžio talpos. Šaldytuvą galima sujungti ir su telefonu, taip galėsite lengviau jį kontroliuoti, pavyzdžiui, nustatyti temperatūra

Privalumai: „Instaview Door-in-Door“ technologija, daug įvairių funkcijų
Trūkumai: aukšta kaina

Šaldytuvas „Samsung“

Šis išmanusis šaldytuvas – puikus pasirinkimas tiems, kurie nori taupyti energiją. Dėl ypatingos technologijos šaldytuvas ne tik efektyviau naudoja elektros energiją, bet ir geriau laiko šaltį. Tai yra itin didelis prietaisas, tad puikiai tiks gausioms šeimoms, mat gali sutalpinti itin daug produktų. Šaldytuve yra atskira zona mėsai ir žuviai, tad prietaisas – apsaugotas nuo įvairių kvapų maišymosi.

Privalumai: šaldytuve yra daug vietos, izoliuotas garsas, modernus dizainas
Trūkumai: mažas šaldiklis, vidutiniškas temperatūros stabilumas

Įmontuojamas šaldytuvas

Šis šaldytuvas puikiai tiks tiems, kurie renkasi vientisą virtuvės interjerą, mat jį galima įmontuoti į spinteles. Šaldytuvas, kaip ir daugelis montuojamų, yra kiek siauresnis nei įprasta, tačiau yra pakankamai talpus. Vis dėlto, šaldytuvas turi gana klasikines funkcijas – „No frost“, kuri neleidžia jam per daug užšalti, turi mechaninį valdymą.

Privalumai: gana žema kaina, galima įmontuoti į spinteles
Trūkumai: turi nedaug funkcijų, negalima valdyti telefonu

Siūlomų šaldytuvų kaina svyruoja nuo 300 iki 2100 eurų

Indaplovių akcentas – skalbimo ciklai

Norint išsirinkti tinkamiausią indaplovę, svarbu atsižvelgti į skalbimo ciklus – įprastai būna švelnus, normalus ir skirtas puodams bei keptuvėms. Vis dėlto, jeigu planuojate indaplovę naudoti dažnai, pažiūrėkite, ar indaplovė turi energiją taupantį ciklą, kuris taupys tiek elektros, tiek vandens sunaudojimą.

Taip pat naudingas patarimas žvilgtelėti į indaplovės ciklų ilgį – normaliam plovimui užtenka nuo 80 iki 150 minučių. Plaunant ilgiau, indaplovės efektyvumas nepadidėja, tad neverta ieškoti ilgesnių ciklų.

Taip pat svarbus dalykas – indaplovės garsas. Rinkitės tokią indaplovę, kurios garsas plovimo metu netrukdys jūsų veiklos.

Įmontuojama indaplovė

Dar vienas puikus pasirinkimas tiems, kurie žada rinktis vientisą virtuvės dizainą, nes šį prietaisą taip pat galima „paslėpti“ spintelėje. Prietaisas tausoja tiek vandenį, tiek elektros energiją. Ši indaplovė turi gana įprastas funkcijas – galima rinktis iš 6 plovimo nustatymų. Joje įdiegta ir ypatybių, viena jų – „vakarėlio“ plovimo funkcija, kurią pasirinkus visi indai išplaunami per 20 minučių.

Privalumai: naudoja mažai vandens ir energijos, pakankamai žema kaina
Trūkumai: kartais gana garsiai veikia

Indaplovė „Whirpool“

Itin energiją ir vandenį taupantis prietaisas siūlo net 14 nustatymų ir 10 plovimo programų, tad tikrai rasite tą, kuri atitiks jūsų poreikius: nesvarbu, ar reikėtų greito plovimo, ar gerai „nušveisti“ keptuvę. Ši indaplovė taip pat veikia labai tyliai, tad jeigu jūsų gyvenamosios patalpos sujungtos su virtuve – net negirdėsite, kad ji dirba.

Privalumai: didelė funkcijų gausa
Trūkumai: ne pats moderniausias dizainas

Indaplovė „Bosch“

Šią indaplovę galėsite ne tik puikiai įmontuoti į spintelę, bet ir džiaugtis įvairiomis jos funkcijomis. Prietaisas pats jums praneš, kada indų prikrovėte per daug, taip pat jame yra integruota apsauga nuo vaikų, įdiegtas itin tylus rėžimas, „AquaStop“ programa, sustabdanti vandenį vos prietaisas yra atveriamas. Specialistai ypač įvertino šias indaplovės savybes: ypač tylų darbą, visišką automatinį išsijungimą baigus plauti, reguliuojamus ir prie indų dydžio pritaikomus dėklus ir lentynėles.

Privalumai: išmanus valdymas ir programos
Trūkumai: aukšta kaina

Siūlomų indaplovių kaina svyruoja nuo 300 iki 700 eurų.