Ekspertai pateikia keletą praktinių patarimų, į ką atsižvelgti būsto apdailos metu ir kaip efektyviai naudotis namuose esančiais įrenginiais, taip taupant elektros energiją ir šilumą.

Pasak Roko Norgilo, „Eika“ BIM specialisto / ŠVOK inžinieriaus, jeigu būsimuose namuose įrengtas radiatorinis šildymas, planuodami interjerą pasistenkite radiatorių neužstatyti baldais ar kitokiais apdailos elementais. „Jeigu palangės visiškai uždengia radiatorių, numatykite groteles, taip užtikrinsite tinkamą konvekciją“, – pranešime spaudai pataria R. Norgilas.

Grindiniui šildymui rinkitės šilumai laidžias medžiagas

Inžinierius įvertina ir grindinio šildymo efektyvų naudojimą – jei būsimuose namuose jis įrengtas, grindų dangai siūloma rinktis šilumai laidžias apdailos medžiagas. Verta įsigilinti į šildymo termostatus, kadangi dažnu atveju jie yra automatizuoti ir galima juos susiprogramuoti pagal norimą režimą.

„Grindinio šildymo sistema yra ganėtinai inertiška, todėl norimų komfortinių sąlygų labai greitai nepasieksite. Programuodami įsivertinkite, per kiek laiko patalpa įšils arba atvės, pagal tai ir nustatykite termostatų režimą. Tad, tarkime, jei patinka miegoti vėsiau, nustatykite, kad termostatuose temperatūra pasikeistų 1–2 val. prieš miegą, tuomet nereikės atverti langų ir priverstiniu būdu vėsinti patalpas“, – pataria R. Norgilas.

Apdailos projektų vadovė Maija Nikitina, atkreipia dėmesį į naudojamas medžiagas. „Pavyzdžiui, pasirinkus parketlentes, patalpoje visada bus šilumos jausmas – tiek vizualinis, tiek juntamas. Interjere naudojamos šiltos spalvos taip pat psichologiškai sukuria šilumos atmosferą. Jeigu įsirenginėjate didelius plotus naudodami plyteles, patartina integruoti grindinio šildymo kilimėlį. Kai pėdoms bus šilta, bus jaukiau ir šilčiau namuose“, – pataria apdailos ekspertė.

Ji siūlo atkreipti dėmesį, kad tokie įrenginiai, kaip grindinis kilimėlis ar rankšluosčių džiovintuvas, naudoja daug elektros energijos, tad juos rekomenduojama naudoti reguliariai, o ne įjungti ar išjungti. Įšilti tokiam įrenginiui yra sunaudojama daug daugiau energijos nei jį nuolat laikyti nustačius atitinkamą temperatūrą.

Įsirenkite apšvietimą pagal dienos rutiną

M. Nikitina teigia, kad apdailos metu svarbu įsivertinti patalpų naudojimą. Siekiant taupiai naudoti įrenginius, patartina atsižvelgti į savo dienos rutiną.

„Jeigu dažnai būnate atitinkamose patalpose, projektuokite kelis apšvietimo variantus atsižvelgdami į dienos laiką. Gal kitą kartą nereikia projektuoti dešimt šviestuvų vienoje patalpoje, o pakaks numatyti kelis taškinius apšvietimus, kurie bus naudojami dieną. Šiuo atveju taip pat naudingas dimeriuojamas apšvietimas, kuris gali būti įvairaus intensyvumo. Taip vienu metu galėsite apšviesti patalpas tais pačiais įrenginiais, bet skirtingomis nuotaikomis“, – sako būsto apdailos ekspertė.

Sutaupyti elektros energijos padės ir išmanus apšvietimas, kuris savo šviesos spektre turi įvairių spalvų. Dirbant galima nustatyti akiai malonų apšvietimą, o vakare jis gali tapti intensyvesnis. Išmanus apšvietimas pagelbės, jei naujakurys pamirš išjungti šviesas. Ar visi šviestuvai išjungti, galima patikrinti išvykus į kitą miestą ar net atostogaujant šiltuose kraštuose.

Norint taupyti elektros energiją, naudojamą butui vėsinti vasarą, vertėtų pasidomėti įvairiomis pasyviomis priemonėmis, kaip pavyzdžiui, išoriniais šešėliavimo stogeliais virš langų arba išorinėmis žaliuzėmis. Vidinės žaliuzės taip pat padeda sumažinti išorinius saulės pritekius, tačiau ne taip efektyviai.

Langus atidarinėkite atsakingai

Ekspertų teigimu, šiuolaikiniai pastatai yra labai sandarūs, todėl, norint efektyviai išnaudoti energiją, reikia suprasti, kad vidiniai šilumos pritekiai nuo naudojamų įrenginių turi didelę įtaką namų temperatūrai.

„Jei planuojate kepti pyragą, galite drąsiai virtuvės termostate pamažinti temperatūrą, taip atjungsite šilumnešio cirkuliaciją savo sistemoje, o šilumą patalpoje palaikys orkaitės išskiriama šiluma. Taip pat norėdami taupyti šilumą, atsakingai atidarinėkite langus, ypač jei yra vėdinimo sistema“, – sako R. Norgilas.

Apdailos ekspertė tiems, kurių butuose įmontuoti kondicionieriai ar rekuperatoriai, pataria konsultuotis su specialistais, kurie paaiškintų, kaip turi veikti įrenginiai ir kaip patogiausia juos nustatyti pagal savo poreikius.

„Neturint pakankamai žinių naudotis įrenginiais, neretai varstomi langai, siekiant greičiau išvėdinti patalpas. O iš tiesų būtų efektyviau, jeigu rekuperatorius cirkuliuotų orą ir taip vėdintųsi patalpos, o radiatoriams ar grindiniam šildymui nereikėtų padidinti temperatūros“, – sako specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją