Pastatas įtrauktas į Kultūros vertybių registrą

Ties Senamiesčio ir Antakalnio riba esantis senosios gaisrinės pastatas yra vietinės reikšmės architektūros paminklas, nuo 2013 metų įrašytas į Kultūros vertybių registrą.

„Drįstu pavadinti šį objektą nepelnytai užmirštu ir apleistu. Senosios gaisrinės pastatas buvo ganėtinai apverktinoje būklėje. Dabar jis bus rekonstruotas, išsaugota istorinė autentiška išvaizda, visos vertybės bus išsaugotos ir atnaujintos. Naujieji pastato savininkai intensyviai dirba, kad ši išskirtinė miesto vieta atgautų prarastą žavesį“, – sako nekilnojamojo turto agentūros „Capital Centras” NT brokerė Julita Petravičienė.

Šioje vietoje rekonstruotame name atgims istorinis daugiabutis su krautuvėlėmis, medicinos įstaigomis bei administracinėmis patalpomis.

„Bus atkurta pirminė istorinė šio pastato paskirtis“, – pasakoja „Capital Centras“ brokerė Patricija Bubulaitė.

Projekto vizualizacija

Pastatas – XIX amžiaus

T. Kosciuškos gatvėje esantis senosios gaisrinės pastatas buvo pastatytas dar 1885 metais. Namas su nuomojamais butais ir krautuvėlėmis priklausė dvarininkui Justinui Konopackiui. Gaisrinė šiame pastate buvo įkurta tik sovietmečiu, 1940 metais.

Ilgą laiką gaisrinė naudojo senus automobilius, nes naujos kartos modernesni buvo didesni, todėl netilpdavo patalpose ir pro įvažiavimo vartus. Tinkamai pritaikyti pastato gaisrinės veiklai nepavyko dėl paveldo apsaugos architektūrinių reikalavimų. Todėl 2011 metais gaisrinė buvo uždaryta, o gaisrininkų komanda iškelta į šalia Šilo tilto pastatytą naują modernų pastatą.

Šiuo metu pastate vyksta rekonstrukcijos darbai, naudojant naujausias technologijas siekiama atkurti istorinį pastatą, kuris, pabaigus darbus, bus modernus, išmanus, atitinkantis šių laikų išrankaus gyventojo poreikius.

„Bus išsaugota viskas, kas patvirtinta kaip kultūros vertybė: fasadų apdaila ir puošyba, lauko akmenų mūro su įspaustais akmenukais skiedinyje cokolio sienos, kolonų apdaila, geltonų plytų mūro vainikuojantis karnizas, balkonų ir terasos turėklai, apvalios bokšto angos ir kitos vertybės“, – užtikrina NT ekspertė P. Bubulaitė.

Iš bokšto – 360 laipsnių panorama

Išskirtinėje vietoje – ties Senamiesčio ir Antakalnio riba, ambasadų kaimynystėje – esančiam naujam ir unikaliam projektui NT rinkoje prognozuojama sėkmė.

Toks pastatas su bokštu, iš kurio matysis ne tik visų trokštama Gedimino pilis ir upė, bet visas panoraminis vaizdas 360 laipsnių kampu yra vienintelis Vilniuje.

„Kadaise tas bokštas buvo skirtas ugniagesiams stebėti, iš kur kyla dūmai. Dabar jame bus įrengtas 5 kambarių butas su sraigtiniais laiptais per 3 lygius ir su miesto panorama į visas puses“, – pasakoja J. Petravičienė.

Projekto vizualizacija

Dviejų aukštų pastato paskirtis bus mišri – jame suprojektuoti 8 butai bei 7 komercinės patalpos.

Administracinės patalpos projektuojamos triukšmingesnėje ir labiau matomoje gatvės pusėje.

Toliau nuo gatvės, ramesnėje pusėje, gyvenamosios patalpos – nuo 2 iki 5 kambarių butai, kurių plotas bus nuo 36 iki 135 kvadratinių metrų.

Pirmo aukšto butai turės terasas, kiti – balkonus. Automobilių parkavimosi vietos suplanuotos vidiniame kieme, dalis jų bus dengtos stogeliu. Didelis privalumas miesto centre – erdvus vidinis žalias kiemas su pilnai aptverta teritorija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)