Bandė apgauti sukčiai

Apie nemalonumus ieškant NT pasakoja vilnietė Rasa. Ji yra studentė, ieškojusi būsto sau ir draugui, tačiau buto paieška jai nebuvo maloni.

„Ieškojau Vilniuje dviejų kambarių buto nuomai. Rajonas buvo nesvarbus, tačiau mokėti norėjau iki 350 eurų už nuomą. Pagaliau žinomam portale radau sau ir draugui tinkantį variantą, todėl nusprendėme juo pasidomėti. Parašėme pagrindinius klausimus: ar yra stovėjimo aikštelė, kokie komunaliniai mokesčiai, kada būtų galimybė apžiūrėti butą. Tačiau atsakymus gavome į visus klausimus, išskyrus, kada galima apžiūrėti butą“, – istoriją pasakoja Rasa.

Pašnekovė tęsia, kad NT nuomotojui neatsakius į visus klausimus, ji nusprendė dar kartą juos užduoti: „Kai pasidomėjome antrą kartą tuo pačiu klausimu, gavome jos gyvenimo istoriją, kodėl ji Lietuvoje, ir kad nuomotoja yra ne lietuvė, tačiau vyras gyvena Lietuvoje. Taip pat laiško gale buvo nurodyta, kad norint apžiūrėti butą, reikia pervesti avansą, tai yra 640 eurų, tokiu atveju butas bus mūsų ir jo niekam neperleis.“

Merginos teigimu, jau buvo aišku, kur veda toks susirašinėjimas ir ji nusprendė, kad šito buto jiems nereikia.

„Su draugu supratome, kad tai gali būti sukčių pinklės ir nusprendėme susirašinėjimo netęsti, laiku susiprotėjome“, – sako pašnekovė.


Tarp nuomininkų pagausėjo sukčių?

Su apgavikų akistata teko susidurti ne vienam gyventojui, kuris ieško buto nuomai. Dažniausiai į sukčių rankas papuola jaunimas ar asmenys, kurie iš mažo miestelio persikėlė gyventi į didmiestį.
„Man šiuo metu asmeniškai neteko susidurti su tokia situacija, bet tokių atvejų pasitaiko dažnai. Viskas įvyksta greitai ir neapgalvotai, žmogus, suradęs jam patinkantį butą, neapgalvojęs visko iki galo, pervedinėja pinigus, tai yra depozitą, neapžiūrėjęs buto, o tai yra didelė klaida“, – pasakoja NT agentūros „Vilniaus turtas“ brokeris Edvinas Babarskis.

NT specialistas E. Babarskis aiškina, kad žmonės, kurie perveda pinigus nežinomiems asmenims, butui netikus, tikisi depozitą lengvai atgauti, tačiau tai yra įmanoma atvejais, kai pasirašoma nuomos sutartis ar kitas pinigų pervedimą ir grąžinimą įteisinantis dokumentas: „Nuomininkas, neapžiūrėjęs buto ir nepabendravęs su šeimininku, skuba pervesti avansą. Tačiau pirmiausia reikėtų butą apžiūrėti ir jei tikrai jis tinka, pasirašyti nuomos sutartį, kurioje būna jau įtrauktas punktas dėl avanso mokėjimo. Taip išvengsite sukčių ir neprarasite savo pinigų.“

Priemonės, kurios padės išvengti apgaulės

Pervedę užstatą už butą žmonės tikisi, kad jis tikrai bus jų, tačiau dali jų gali susidurti su nemalonia situacija: po pinigų pervedimo buto šeimininkas netikėtai dingsta. Tokiais atvejais nukentėję gyventojai nežino, kaip elgtis, bet nori atgauti prarastus pinigus.

„Jeigu pervedėte pinigus nematęs nei buto, nei pačio nuomotojo ir negavot po viso to jokio atsakymo iš jo , reiškia, jus apgavo. Mažas šansas, kad pinigus atgausite, tad radus jums patinkantį butą, siūlyčiau visų pirmą jį apsižiūrėti ir tada pasirašyti nuomos sutartį, nes tokiu atveju turėsite įrodymus ir būsite ramūs“, – aiškina NT brokeris E. Babarskis.

Pašnekovas teigia, kad šiuo metu butų nuomos kainos yra pakilę, o sukčiai tuo naudojasi: „Neskubėkite pervesti pinigų už nuoma, kad neliktumėte apgauti. Nuomos klausimu, visada galite kreiptis patarimo į nekilnojamojo turto brokerius, kurie su malonumu ir nemokamai jus pakonsultuos, patars ir suras geriausius sprendimus jūsų atžvilgiu.“

Žmonės ir toliau kreipiasi į brokerius dėl nuomos

Nors nuomos kainos išaugo, tačiau žmonės ir toliau nuomojasi butus didmiesčiuose ir noriai kreipiasi pagalbos į nekilnojamo turto specialistus.

„Tikrai žmonių skaičius nesumažėjo, kurie norėtų mūsų pagalbos. Paskutiniu metu sulaukiu skambučių su prašymais padėti, surasčiau ir išnuomočiau butą, žmonės supranta, kad profesionalas dirbantis savo darbą visada padarys tą geriau ir sklandžiau. Ypač daug sulaukiu skambučių iš studentų“, – pasakoja pašnekovas.

Apgavikai dirba visais mėnesiais, bet ypač rugpjūtį – rugsėjį

Sukčių NT rinkoje visada buvo ir bus. Tačiau jų padaugėja artėjant rudeniui, nes daugelis jaunimo persikelia iš mažo miestelio į didmiesčius ir ieško, kur gyventi.

„Visada apgavikų buvo ir bus, tai neišvengiama, tačiau sukčiai yra aktyvesni rugpjūtį ir rugsėjį, nes daug studentų palieka savo namus ir atvyksta studijuoti į didžiuosius miestus, tad ir nuomos paklausa didėja“ , – aiškina NT specialistas E. Babarskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)