Anot jo, jau dabar per devynis šių metų mėnesius butų Vilniuje yra parduota daugiau nei per visus praėjusius metus: 4470 butų šiemet, lyginant su 3984 butais pernai. Jeigu pernai Vilniuje pirkėjai nupirkdavo vidutiniškai po 330 butų per mėnesį, tai šiemet šis rodiklis jau viršija 500, o tai atitinka būsto rinkos augimą 53 proc.

M. Žibūda priduria, kad pirkėjai šią vasarą buvo aktyvesni nei plėtotojai, o tai lėmė laisvų butų mažėjimą – šiuo metu pasiūloje yra 4230 laisvų butų, arba 2 proc. mažiau nei prieš tris mėnesius. Panašu, jog ši tendencija laikinai užsitęs, nes paklausiausio produkto – vidutinės klasės būsto – pasiūla išsisemia.

„Reikšmingesnės pasiūlos bangos turėtume sulaukti nebent kitais metais, todėl didelė tikimybė, kad tai mažins paskutiniojo ketvirčio pardavimų apimtis. Šią augimo lėtėjimo tendenciją iš dalies matome jau antrą mėnesį iš eilės. Kita rinką potencialiai vėsinanti priežastis – galimai suprastėję gyventojų lūkesčiai dėl pasirodžiusių perspėjimų apie lėtėjančią euro zonos ekonomiką“, – sako NT rinkos ekspertas.

Ypatingas pirkėjų aktyvumas bei didėjantys statybų kaštai lėmė, jog vidutinė naujo būsto kaina Vilniuje pasiekė 2084 Eur/kv.m., o tai yra 3,9 proc. daugiau nei prieš ketvirtį arba 6,4 proc. daugiau nei prieš metus, kai ji siekė 1959 Eur/kv.m. Atskiruose būsto segmentuose, tokiuose kaip ekonominėje arba vidutinėje klasėje, kainų didėjimas yra netgi aukštesnis, atitinkamai – 8 ir 10 proc. augimas per metus. Vidurkį mažino tik prestižinė klasė, kurios kainos per metus beveik nepasikeitė, tendencijas vardija jis.

Faktai:

• Per III-ą 2019 m. ketvirtį pirminėje Vilniaus būsto rinkoje parduota 1515 butų, tai yra 27 proc. daugiau nei 2018 m. tuo metu rekordinį III-ą ketvirtį (1194 butų), ir 3 proc. daugiau nei 2019 m. II-ą ketvirtį, kai buvo parduoti 1469 butai.

• Didžiausią sandorių dalį sudarė vidutinės klasės būsto pardavimai – 50 proc. sandorių, šiek tiek mažiau ekonominės klasės – 43 proc. sandorių, apie 7 proc. pardavimų teko prabangaus būsto segmentui.

• Palyginus su praėjusiųjų metų III-uoju ketvirčiu, labiausiai išaugo ekonominės klasės būsto pirkėjų skaičius – net 65 proc. (650 butų). Vidutinės klasės pardavimai augo 36 proc. (760 butų), prabangaus būsto buvo parduota dvigubai mažiau (105 butai).

• Per 2019 m. III-ą ketvirtį neparduoto būsto kiekis sumažėjo beveik 2 proc. ir šiuo metu siekia 4230 laisvų butų ir tai yra 5 proc. mažiau nei pernai metais tuo pačiu metu.

• Baigti ir baiginėjami statyti butai sudaro po 18 proc. visų neparduotų butų, o likę 64 proc. rinkoje esančių laisvų butų – dar statomi.

• Per ketvirtį pasiūla labiausiai susitraukė prabangaus būsto segmente – 11 proc., vidutinėje klasėje pasiūla nežymiai padidėjo – 3 proc., ekonominėje – 5 proc. taip pat sumažėjo.

• 2019 m. III-ą ketvirtį NT plėtotojai rinkai pasiūlė 1450 naujų butų, t. y. 8 proc. mažiau nei 2018 m., kai buvo pradėta apie 1570 butų statyba bei pardavimai.

• Per 2019 m. III-ą ketvirtį didžiausias kainų pokytis buvo vidutinėje klasėje, kur šiuo metu rinkoje esančių butų kaina 6,3 proc. didesnė, palyginus su 2019 m. II-uoju ketvirčiu ir 9,9 proc. didesnė nei prieš metus. Ekonominėje klasėje per ketvirtį kainos taip pat augo – 4,4 proc., o metinis augimas pasiekė 8 proc. Vieninteliame prabangiame segmente naujų butų kainos mažėjo apie 1 proc. per metus. Kainų lygis šiuo metu siekia 1520 Eur/kv. m ekonominėje, 2168 Eur/kv. m – vidutinėje bei 3117 Eur/kv. m – prestižinėje klasėje.

• Dėl minėtų kainų pokyčių bei sumažėjusios prabangaus būsto dalies pasiūloje bendra vidutinė naujo būsto kaina Vilniuje augo apie 3,9 proc. – iki 2084 Eur/kv. m. per ketvirtį arba 6,4 proc. per metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)