„Šiuo laikotarpiu pirkėjams esame lankstūs“, – interviu „Delfi būstas“ sako „Eika“ plėtros vadovas Tomas Žiaugra. Apie naujienas ir skandalus NT rinkoje, nuolaidas NT pirkėjams – toliau interviu.

– Pirmiausia pradėkime nuo žinių. Kaip vertinate statybų įstatymo pakeitimą, kad būstą bus galima parduoti tik 100 proc. užbaigus projektą? Ar tai yra įmanoma ir kaip tai praktikoje gali atrodyti? Kaip vertinate pakeitimus?

– Labiausiai nustebino komunikacija: buvo priimti sprendimai, bet iki galo nėra aišku, ką reikės padaryti. Tai kelia daug neaiškumų, kurie kelia daug emocijų.

Kalbant apie sprendimo esmę, šiandien mes butus parduodame, kai pastatas būna baigtas 85 proc. Dažniausiai tai būna ta dalis darbų, kurie susiję su pačiu pastatu, jo bendrosiomis erdvėmis, aplinka. Patys butai nebūna įrengti,būna tik dalinė apdaila. Tai pokytis, kuris gali įvykti, jeigu bus prašoma notarinius sandorius sudaryti tik jau registravus projekto baigtumą, mes komisija pastatą turėtume priduoti komisijai baigtą 100 proc. Aplinkos ministerija paaiškino, kad pilna butų apdaila nebus būtina, bet turės būti pabaigti visi pastato eksploatacijai reikalingi darbai – aplinka, inžineriniai tinklai. Ką tai reiškia vystytojui, plėtotojui – faktas, kad projektas ilgėjam ir investicijos grįš vėliau. Preliminariai skaičiuojant, likę statybos darbai, po to, kai esant 85 proc. baigtumui mes jau pradedame rašytis notarines sutartis, trunka dar kokius 2-3 mėnesius.

Šitas pokytis nesprendžia situacijų, kai pirkėjas, pasirašęs preliminarią sutartį, bankrutavus vystytojui, praranda savo pinigus. Jis daugiau susijęs su situacijomis, kai pirkėjai pasirašo notarines sutartis, bet per tą laiką vystytojas nespėja įvykdyti visų savo įsipareigojimų.

– Kalbant apie aktualijas, kaip 2023-ieji prasidėjo NT rinkai? Kokiomis nuotaikomis, planais įžengėte į kitus metus?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją