Esminių pokyčių nepastebi

Bendrovės „Inreal“ NT brokeris Arminas Karalius teigė, kad esminių pokyčių nuomos rinkoje šiuo metu nepastebi, o tendencijos išlieka tos pačios – didėja nuomojamo būsto pasiūla bei įvairovė.

Anot jo, kainos yra labai įvairios, kaip ir nuomojamų būstų pasirinkimas. Vieno kambario (apie 30 kv. metrų) buto nuoma gali kainuoti 200–250 eurų per mėnesį, priklausomai nuo jo būklės bei vietos. O brangaus išskirtinio būsto nuoma per mėnesį gali atsieiti net ir keletą tūkstančių eurų.

„Kambarį pas močiutę“ galima išsinuomoti ir už 150 eurų. Lokacija vaidina pagrindinį vaidmenį nustatant būsto kainą, tad, akivaizdu, jog butas centre bus brangesnis, o būstų tolimesniuose rajonuose kainos skirtumas priklausys nuo jų ploto, būklės, įrangos lygio bei kaimynystės. Šiuo metu brangiausias būstas vis dar išlieka Senamiestyje, o pigiausių nuomos pasiūlymų galima rasti Perkūnkiemyje“, – aiškino brokeris.

Pašnekovo teigimu, šiuo metu pasiūla šiek tiek viršija paklausą. Tai susiję su sezoniškumu – didžioji dalis nuomos sutarčių sudaroma vasaros pabaigoje, rudens pradžioje, tad paskutiniai metų mėnesiai yra labiau palankūs nuomininkui. A. Karalius patikino, kad, nors pačių nuomos pasiūlymų šiuo metu yra mažiau, nei prieš kelis mėnesius, tačiau sumažėjęs nuomininkų skaičius leidžia derėtis dėl palankesnės nuomos kainos.

Brokeris teigė, kad didelių pokyčių per metus, kalbant apie nuomos paklausą, neįvyko. Paklausiausi butai – tvarkingai įrengti, kompaktiški, 1–2 kambarių, esantys naujos ar naujesnės statybos name, netoli miesto centro, – Šnipiškėse, Žirmūnuose, Antakalnyje, Naujamiestyje ir t. t.

Kyla sunkumų dėl nuomos sutarties

„Būsto nuomos paklausa glaudžiai susijusi su gyventojų perkamąja galia, ji šiuo metu leidžia nuomininkams išsinuomoti arba geriau įrengtą, arba didesnį būstą. Pastebime, kad gyventojams vis dėlto yra svarbesnė būsto būklė nei jo plotas“, – tvirtino A. Karalius.

Pasak jo, pagrindinės rizikos nuomos rinkoje, su kuriomis susiduria vilniečiai, yra susijusios su nuomos sutarties formalizavimu. Nesudarius sutarties ar sudarius ją netinkamai, tampa sudėtinga spręsti galimus ginčus dėl neaiškių šalių teisių bei pareigų apibrėžimo.

„Viena pagrindinių problemų – nuomotojų siekis užtikrinti kuo mažesnį būsto nusidėvėjimą bei dėl to atsirandantis nuomininkų skirstymas į „gerus“ ir „blogus“. Daugelis nuomotojų nesutinka priimti studentų, nuomininkų, turinčių nepilnamečių vaikų ar laikančių naminius gyvūnus“, – savo pastebėjimais dalijosi A. Karalius.

Jo nuomone, nuomos kainoms didelę įtaką turi sezoniškumas, tad norint išsinuomoti būstą pigiau reikėtų vengti vasaros pabaigos ir rudens pradžios laikotarpio. Pasitikrinti, ar kaina nėra per didelė, brokeris siūlo apskaičiavus, kiek kainuotų įsigyti analogišką būstą su paskola ir jį išlaikyti.

Nuomos kainos kilo sparčiau nei pardavimo

Bendrovė „Ober-Haus“ butų nuomos sektoriuje pastebėjo kitokių tendencijų. Pasak įmonės Senamiesčio biuro vadovo Mariaus Čiulados, nuomos rinka šalies didmiesčiuose šiuo metu yra itin aktyvi ir vidutiniškai nuomos kainos šiemet kilo sparčiau nei pardavimo.

„Ober-Haus“ skaičiavimais, per metus, 2019 metų sausio–rugsėjo mėn., palyginti su tuo pačiu 2018 metų laikotarpiu, butų nuomos kainos Vilniuje vidutiniškai paaugo 7 proc., Kaune – 9 proc., Klaipėdoje – 8 proc.

Butų nuomos kainų augimas rodo, kad didžiausių šalies miestų butų nuomos rinkoje aktyvumas ir toliau išlieka aukštas“, – komentavo M. Čiulada.

Marius Čiulada

Pasak M. Čiulados, 2019 metais vidutinė 1–3 kambarių nuomos kaina Vilniuje buvo 424 Eur/mėn., Kaune – 334 Eur/mėn., Klaipėdoje – 332 Eur/mėn.

M. Čiulada įvardijo, kad brangiausia butų nuoma šiuo metu yra prestižiniuose rajonuose:
Antakalnyje, Naujamiestyje, Žvėryne. Ieškantys pigesnių variantų, turėtų pasidairyti Baltupiuose, Fabijoniškėse, Jeruzalėje, Justiniškėse, Karoliniškėse, Lazdynuose, Pašilaičiuose, Pilaitėje, Santariškėse, Šeškinėje, Viršuliškėse, Žirmūnuose ir t. t.

„Vilniaus „miegamuosiuose“ rajonuose 1 kambario buto nuoma senos statybos name prasideda nuo 200 eurų, naujos statybos name gali būti ir iki 300 eurų.

Jei kalbame apie 2 kambarių butą, senos statybos name kainos – nuo 270 eurų iki 450–470 Eur, o, jei centre, tai bus ir 500–600 eurų“, – kainas įvardijo NT ekspertas.

„Ober–Haus“ duomenimis, 1 kambario buto nuoma Vilniaus centre, Senamiestyje, Užupyje svyruoja nuo 270 iki 490 eurų, 2 kambarių – nuo 360 iki 670 eurų, prestižiniuose rajonuose 1 kambario – nuo 250 iki 400 eurų, 2 kambarių – nuo 330 iki 600 eurų, gyvenamuosiuose rajonuose atitinkamai nuo 200 iki 340 eurų ir nuo 270 iki 470 eurų.

Pigiausia nuoma yra Grigiškėse, Naujojoje Vilnioje, Žemuosiuose Paneriuose ir kt.

Iššūkių kelia ne tik brangstanti nuoma

„Pastaruoju metu augantis gyventojų skaičius pagrindiniuose šalies miestuose didina ne tik parduodamo, bet nuomojamo būsto paklausą. Akivaizdu, kad augant būsto pardavimo kainoms dalis žmonių priversti būstą nuomotis ir taip palaikyti butų nuomos rinkos aktyvumą.

Net šalies sostinėje, kurioje kasmet pastatoma vis daugiau butų, o nemaža dalis jų įsigyjama nuomoti tiek trumpesnį, tiek ilgesnį laikotarpį, augantį nuomojamų butų kiekį rinka yra pajėgi įsisavinti. Didėjantis miesto gyventojų skaičius bei jų pajamos, taip pat ribotos dalies žmonių galimybės įsigyti nuosavą būstą palaikė nuomos sektoriaus aktyvumą“, – dėstė M. Čiulada.

Anot jo, visais laikais paklausiausi buvo ir yra maži, vieno miegamojo, butai. Tai gali būti 1,5 ar 2 kambarių butai, bet, svarbiausia, 1 miegamojo. Šitoks butas tinkamas vienam žmogui arba porai, o būtent tokių nuomininkų daugiausia ir yra.

Pašnekovas įvardijo, jog vienas iš didžiausių iššūkių vilniečiams yra brangstanti nuoma. Gerą pasiūlymą sunku rasti ir tiems žmonėms, kurie turi augintinių, mažamečių vaikų. Dar vienas aspektas – ne visi nuomotojai nori deklaruoti savo pajamas, todėl kai kuriais atvejais tenka mokėti grynaisiais.

Kainos kilo visuose rajonuose

„Capital“ brokeris Arūnas Pranevičius pastebėjo, kad nuomos kainos šiuo metu išties yra pakilusios, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais.

„Tarpusavyje su kolegomis padiskutuojame, kad matomas kainų augimas. Ypač pastebimas naujos statybos butų nuomos kainų šuolis: objektai išties yra naujai, gerai įrengti.

Kainos pakilo visuose rajonuose apie 10 proc. Tiek Pilaitėje, tiek Pašilaičiuose, tiek Šnipiškėse. Neišskirčiau rajonų, kur pokytis didesnis, o kur mažesnis, sakyčiau, kad visur labai panašiai“, – tvirtino A. Pranevičius.

Anot jo, nedidelį dviejų kambarių tvarkingai įrengtą butą senos statybos name šiuo metu galima išsinuomoti už 300–350 eurų per mėnesį. Tokį variantą galima rasti „miegamuosiuose“ rajonuose.

Norint panašų butą išsinuomoti naujos statybos name, reikia būti pasiruošus per mėnesį mokėti apie 500 eurų.

Nebėra laiko apgalvoti sprendimo

A. Pranevičius pastebėjo, jog patys paklausiausi butai, kuriuos rinkoje išgraibsto pačius pirmus, yra naujesnės statybos dviejų kambarių butai. Pasak brokerio, išnuomoti gerą būstą neužtrunka nė savaitės.

„Nors atrodytų, kad Vilniuje perkama nemažai butų kaip investicija, ir pasiūla turėtų būti ganėtinai didelė, iš tikrųjų nuomininkų skaičius vis tiek išlieka didelis ir žmogui reikia gana greitai priimti sprendimą. Prieš kokius trejus metus ar daugiau žmogus galėdavo pagalvoti bent savaitę, ar norėtų tą būstą nuomotis, ar ne. Dabar nebėra tam laiko“, – tvirtino A. Pranevičius.

Jis pastebėjo, jog esant dideliam nuomininkų skaičiui savininkai linkę pasirinkti tuos, kurie jiems labiausiai patinka, su kuriais norėtų tęsti bendradarbiavimą dėl nuomos. Todėl nuomininkai, kurie turi augintinių, vaikų, susiduria su daugiausia problemų, ieškodami išsinuomoti būstą.

Brokeris patikino, kad šiuo metu daugėja tokių, kurie savo butus nuomoja trumpą laiko tarpą. Pasitaiko netgi tokių atvejų, kai žmogus išsinuomoja butą ilgam periodui, o paskui jį pernuomoja trumpam laikui, žinoma, su savininkų sutikimu.

„Tai suteikia dar didesnės konkurencijos nuomos rinkoje, žiūrint iš nuomininko perspektyvos. Jam tada dar sudėtingiau susirasti būstą, mat savininkai tikrai turi pasirinkimą“, – kalbėjo A. Pranevičius.

Dabar dar nėra palankus metas ieškoti išsinuomoti būstą

Paprastai vasaros pabaigoje ir rudens pradžioje būna pats didžiausias nuomos pikas, kai sunkiau rasti tinkamą būstą už palankią kainą. Nors dabar įkarštis atslūgęs, pasak A. Pranevičiaus, visgi šiuo metu dar nėra pats palankiausias metas susirasti gerą būstą ir derėtis dėl kainos.

„Visi mato, kad butai tikrai ganėtinai greitai išnuomojami, tai nei kainos, nei pasirinkimo atžvilgiu dabar nėra lengviau, nors ir kaip nuomininkai to norėtų. Galbūt tas palankus laikotarpis galėtų būti gruodžio vidurys, sausis, kai šiek tiek nuomos rinka atvės ir nuomininkams bus lengviau“, – tvirtino brokeris.

Anot jo, galima tikėtis, kad kainos dar labiau kils. Kainos auga, nes patys nuomotojai supranta, jog būstas, kurį jie išnuomos, nebeturi būti ekonominės klasės ir įrengtas pigiausiomis medžiagomis. Butų savininkai į turtą ėmė investuoti daugiau, todėl natūralu, kad jie tikisi gauti didesnę nuomos kainą.

„Aš manyčiau, kad situacija nuomos rinkoje kardinaliai nesikeis ir tikrai neblogės, artimiausią pusmetį, mano nuomone, dar tikrai bus galima matyti tą nuomos kainų augimą“, – įsitikinęs A. Pranevičius.

Pervesti pinigus neapžiūrėjus buto – baisi klaida

Pastaruoju metu socialiniuose tinkluose atsirado kur kas daugiau skundų dėl sukčiaujančių asmenų, kurie bando išnuomoti neegzistuojantį turtą už itin palankią kainą. Prisidengdami tuo, kad objekto nori neva daugybė potencialių nuomininkų, sukčiai prašo net neapžiūrėjus buto pervesti depozitą. A. Pranevičius perspėja, jog to daryti jokiu būdu negalima.

„Tokie atvejai iškart rodo, kad kažkas negerai. Nuomininkas radęs butą bet kuriuo atveju pirmiausia privalo jį apžiūrėti. Tikrai negalima daryti jokių išankstinių mokėjimų nemačius turto, nesvarbu, ką savininkas sakytų.

Apžiūrėjus turtą, jeigu jis tikrai domina, reikia paprašyti tiek savininko asmens dokumentų, tiek turto nuosavybės pažymėjimo, kad būtų galima įsitikinti, jog bendraujama su tikruoju turto savininku, o ne su žmogumi, kuris bando pasinaudoti nepatyrusiais klientais. Šiuos dalykus reikia labai akcentuoti, kad žmonės neliktų be nieko sumokėję pinigus“, – patarė A. Pranevičius.

Pasak pašnekovo, tokių atvejų, kai bandoma pasinaudoti žmonių naivumu, visada pasitaiko – kalbant tiek apie turto nuomą, tiek apie pardavimą. Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad kiekvienas normalus nuomotojas nori pamatyti asmenį, kuriam nuomos būstą, kuriam patikės savo turtą metus. Niekas gyvai nesusitikęs nenorės tiesiog palikti raktus pašto dėžutėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)