Jokia paslaptis, kad pastaraisiais metais būtent prabangaus turto rinka Lietuvoje liko praktiškai nepaveikta koronaviruso pandemijos ir pernai pavasarį, kol ekonominės, vidutinės klasės segmentuose buvo sudaromi vos keli palyginus nedidelės vertės pirkimo-pardavimo sandoriai, būtent prabangaus segmento būstų pardavimai palaikė NT rinkos gyvybę.

Delfi TV laidoje „Keturios sienos“ NT bendrovės „Ober-Haus“ Būsto departamento vadovas Antanas Kišūnas sako, kad prestižinei būstų klasei galima priskirti labai įvairų turtą. Kai kuriais atvejais gali atrodyti, kad pats būstas nepasižymi išskirtine prabanga, tačiau jis yra prestižinėje vietoje, jam rengtas specialus architektūrinis projektas ir toks NT jau gali būti priskiriamas prabangaus, prestižinio NT klasei.

Prabangus būstas, pasak A. Kišūno, toli gražu ne tik dideli namai gamtos apsuptyje. Maža to, jie dažniausiai pralaimi konkurencinę kovą namas, esantiems arčiau miesto centro, kurie, be kita ko, būna dar brangesni. Brangų būstą įpirkti galintys lietuviai, nekilnojamojo turto eksperto teigimu, mieliau renkasi didelio ploto prabangų butą, kotedžą miesto centre arba bent jau arti jo.

„Žmonės, kurie gali sau leisti įsigyti tokį turtą, jie dairosi turto, kuris yra centrinėje miesto dalyje. Tai gali būti butai, dideli butai, kotedžai, namai, bet arčiau miesto centro, nes žmonės supranta, kad senamiestis, centras nesiplės į pakraščius, toks turtas gali mažiausiai nuvertėti. Be to, jeigu tas turtas nebebus naudojamas šeimos poreikiams, jį galima išnuomoti už kur didesnę kainą nei miegamajame rajone ar arti miško“, – tikina pašnekovas.

Antanas Kišūnas

Prabangus turtas gali būti įvairus

Kokie yra prabangaus būsto požymiai? Pirmiausia, kalbant apie prabangius namus, tokį objektą išduoda jo išorės apdaila: apdailos kokybė, kiemas, terasa. Kiti ženklai yra jau paties namo viduje.

„Atėjote prie namo ir jau galite matyti. Tai plotas, apdailos medžiagos <...>, sklypo dydis, vieta. Brangesnė vieta yra šalia miesto centro. <...> Kitas dalykas, ką mes randame viduje: kokios medžiagos, iš ko statyta, kaip įrengta, kokia buitinė technika, kaip atrodo virtuvė, kokie langai sudėti, kokia veja, ar yra vejos laistymo sistema, koks apšvietimas . Visa tai yra verčiama pinigais. <...> Viskas, kas yra viduje – patogumas, apie viską pagalvota, <...> tas pats garažas kieme rodo, kad objektas yra aukštesnės klasės“, – vardija NT ekspertas.

Nereikėtų pamiršti ir kaimynystės. Tvarkinga ir rami kaimynystė, gerai išvystyta infrastruktūra, asfaltuoti keliai kelia sklypų kainas, tad ir įsikurti čia gali ne bet kas, o didesnes pajamas gaunantys žmonės, kurie stato prabangesnius namus.

Svarbu pirkėjų poreikiai

Prabangaus turto rinkos aktyvumas po 2008-2009 metų krizės buvo kiek priblėsęs, tačiau pastaruosius kelerius metus netyla kalbos, kad brangūs būstai ir vėl tampa madingi. Kai kurie NT ekspertai teigia, kad prabangaus turto segmentą iš pelenų prikėlė vienas NT projektas Vilniuje – Misionierių sodai. Tačiau A. Kišūno teigimu, visais atvejais NT rinką išjudina pirkėjų poreikiai, prestižinio turto segmentas – jokia išimtis.

Mokesčiai

„Rinką išjudina pirkėjų poreikiai, žmonių supratimas, kas yra NT ir kurioje vietoje jis yra. Minėtas projektas prisidėjo, bet jis nebūtų išjudinęs rinkos, jeigu nebūt poreikio. Be to, nereikia atmesti, kad projekto prabangą lemia ir vieta. Jeigu projektas yra senamiestyje, centrinėje miesto dalyje, tai negali čia statyti ekonominės klasės būstų. Likvidumas geras, bet sklypas – brangus, tad ir būstas statomas brangiai, o jo kaina tuomet atitinkama“, – pažymi ekspertas.

NT eksperto teigimu, ir pirkdami prabangaus segmento būstą, pavyzdžiui, namą, pirkėjai atkreipia dėmesį į NT objekto likvidumą.

„Negalima paneigti, kad centrinėje miesto dalyje namą su tinkamai nustatyta kaina parduoti galima greičiau nei tą, kuris stovi toliau centro. Nebent ta vieta už miesto yra labai prestižinė, pasižymi tobula infrastruktūra, geru susisiekimu, asfaltuotais keliais. Bet vėlgi, reiktų pabrėžti, kad dabar viešai reklamuojamas turtas yra pernelyg optimistinėmis kainomis. Turto pardavimas trunka ilgiau, nes turtas turi subręsti iki tos kainos, kokios jis vertas“, – tikina pašnekovas.

Pirkėjas pinigų neskaičiuoja, bet juos vertina

Taigi, kas yra prabangaus turto pirkėjas? Pasak A. Kišūno, juos galima suskirstyti į kelias grupes: „Yra žmonės, kurie turi pinigų, bet neturi laiko. Ir yra tokie pirkėjai, turi ir pinigų, ir laiko. Jie supranta, kaip tie pinigai uždirbami. Tai pastarieji daugiau statosi patys namus. Jie daugiau skiria laiko vietos paieškoms. Tuomet stato ir pagaliau turi būtent tai, ko nori. O tie, kurie mažai būna Lietuvoje, vaikai mokosi privačiose mokyklose, jie randa maždaug tinkamą būstą, vertina daugiau jo plotą ir vietą, o vidų jie, laikui bėgant, remontuoja“, – vardija NT ekspertas.

Kiek kainuoja prestižinės klasės būstas? Jį įpirkti gali tikrai ne kiekvienas. Pasak A. Kišūno, gali būti, kad didelio ploto namo prestižinėje vietoje kaina sieks nuo 1700 Eur/kv.m, tačiau prabangaus turto kainų rėžiai – begaliniai.

„Gali būti, kad prabangaus turto kaina sieks ir 3000-4000 Eur/kv.m su daline apdaila centrinėje miesto dalyje, jeigu labai gera lokacija, pavyzdžiui, pro būsto langus matome Rotušę, buto kaina su daline apdaila gali siekti ir 5000 Eur/kv.m, o įrengto – 7000-12000 Eur/kv.m“, – kainas vardija pašnekovas.

Namas už puse milijono

A. Kišūnas pakviečia apžiūrėti namą, esantį Antakalnio mikrorajone, kuris priskiriamas prabangaus turto segmentui ir paaiškina, kokie šio turto privalumai išpučia jo kainą.

„Šis namas yra beveik 300 kv.m dydžio, jame yra keturi miegamieji kambariai, jo kaina – beveik pusė milijono eurų“, – tikina pašnekovas.

NT ekspertas turą po namą pradeda nuo virtuvės erdvės. Joje yra salelė, kurios viduryje įmontuota kriauklė. Prie salelės stalo yra galimybė ir pavalgyti, nes čia stovi kelios kėdės. Pašnekovas atkreipia dėmesį, kad virtuvėje yra dviguba kaitlentė: viena pusė veikia dujomis, kita – elektra. Būsto prabangą išduoda ir kainą kelia dvipusis židinys: juo džiaugtis galima ir valgomajame, ir svetainėje. Namas turi didelę terasą, į kurią galima patekti iš visų pirmo aukšto patalpų. Taip pat pirmame aukšte yra darbo arba poilsio kambarys, atskira skalbimo ir drabužių saugojimo patalpa.

Prabangus namas

Aprodęs pagrindines pirmo aukšto patalpas, A. Kišūnas kviečia pasižvalgyti antrame namo aukšte. Čia yra keturi miegamieji kambariai ir du vonios kambariai. NT ekspertas pirmiausia parodo didžiausią miegamąjį, iš kurio yra patekimas į atskirą didįjį vonios kambarį, drabužinę.

Toliau NT ekspertas kviečia apžiūrėti likusius miegamuosius kambarius bei dar vieną vonios kambarį. Visi jie įrengti, telieka pasistatyti baldus. Pašnekovas darkart pabrėžia, kad būtent kambarių ir vonios erdvių skaičius yra vienas ženklų, leidžiančių suprasti, kokiam segmentui priklauso NT objektas. Šiuo atveju tai yra prabangos ženklas.

Prabangaus turto sąvoka yra labai plati, tačiau niekas nedrįstų ginčytis, kad viena pagrindinių jo savybių – patogumas ir komfortas.

Pamatyti, kaip atrodo beveik 300 kv. m namas, kurio kaina – pusė milijono eurų, galite laidoje „Keturios sienos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)