1. Jums nereikia sukti galvos dėl priežiūros, remonto.

Jei įsigijote namą, nusiteikite mokėti už kiekvieną gedimą. Tai bus ne tik gendantys dalykai, kaip antai lašantis virtuvės kranas, rūsyje trūkęs vamzdis. Atėjus laikui reikės keisti įvairią įrangą – vandens šildytuvą, stogą... Sąrašas ilgas, o kainuos nemažai.

Namo priežiūra irgi nepigus dalykus – reikia pjauti žolę, valyti nuotėkų baką (na gal ne visiems reikia tai daryti, bet ką gali žinoti), keisti lemputes, naikinti kenkėjus, remontuoti tvorą, o kur dar įvairūs reikalingi įrankiai arba užmokestis meistrams, jei juos samdote. Paskaičiuota, kad namo priežiūros ir remonto darbai per metus atsieina kelis tūkstančius, taigi jei būstą nuomojatės, šią sumą galite investuoti kitur.

2. Nesate pririšti prie vienos vietos.

Jei pirksite namą, nusiteikite, kad turėsite jame gyventi mažiausiai penkerius metus. Per penkerius metus gali daug visko įvykti – galbūt pabos rajonas, gal įsidarbinsite naujame darbe kitame rajone ar apskritai užsienyje, gal susilauksite vaikų ir norėsite juos leisti į geresnę mokyklą kitame rajone, gal kils noras apsigyventi arčiau tėvų. Gyvenime gali nutikti įvairiausių dalykų (kartais net nepriklausančių nuo mūsų), kurie paskatins norą ar poreikį persikelti į kitą vietą.

Būsto pirkimas

3. Nešvaistote pinigų.

Tai irgi viena iš priežasčių nepirkti namo, nors dažnai sakoma, kad pinigus švaisto būtent nuomojantys būstą. Viena vertus, gera žinti, kad kas mėnesį mokate paskolą už namą, kuris po 25 metų bus jūsų, kita vertus, įsigyjant namą tenka išleisti nemažai pinigų – įvairūs mokesčiai, palūkanos (jau nekalbant apie pinigus namo priežiūrai ir remontui).

4. Nejaučiate spaudimo rekonstruoti.

Dar viena priežastis, kodėl žmonės trokšta nusipirkti namą, yra noras turėti savo vietą – kad galėtų norima spalva išdažyti sienas, jaustis šeimininkais ir pan. Ir vis tik turėkite omenyje – visa tai kainuoja. Jei įsigijote nebe naują namą ar ilgokai pagyvenote naujame, reikės remonto, jei sugalvotumėte parduoti. Ir netgi nuomojamą būstą galima pagražinti savaip. Ir be sienų griovimo bus kur pasireikšti fantazijai ir kūrybingumui nuomojame name ar bute.

Būsto pirkimas

5. Turėsite daugiau didžiulės vertybės – laiko.

Priešingai nei namų savininkai, jūs turėsite daug laisvo lako. Jums nereikės triūsti aplink namą, ieškoti ir samdyti meistrų, aiškintis, kokius prietaisus įsigyti, pjauti kieme žolę ar genėti medžius, neteks leisti pinigų visiems išvardintiems dalykams.

6. Tebeturėsite savų pinigų.

Jei neperkate namo, turimus pinigus galite pelningai investuoti. Ekonomikos specialistų teigimu, investavimas į namą nėra lengvai realizuojamas ir tai nėra diversifikuota investicija.

7. Jūsų neslėgs paskola.

Jei neturite paskolos, neabejotinai vertinate jau pačią laisvę. Kam įsipareigoti mokėti dešimtimis tūkstančius daugybę metų? Vertinkite laisvę, neišsižadėkite jos dėl daiktų (na nebent iš tiesų jaučiate, kad namas – jūsų svajonė).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)