Tiesa, tai nereiškia, kad už tiek ir parduodama. Registrų centro būsto pirkimo sandoriuose fiksuotų kainų duomenimis, per pastaruosius tris mėnesius lietuviai būstui išleido 442,3 mln. eurų, o tai kone 5 procentais daugiau nei praėjusį ketvirtį. Didesnė nei įprastai rinkos dalis teko naujos statybos būstui įsigyti. Vien naujesnės statybos butų nupirkta už 111,5 mln. eurų.

Registrų centro duomenimis, šio segmento rinkos augimą lėmė ne tik išaugusi paklausa, bet ir aukštesnė naujų butų kaina. Sparčiai augo ir naujų namų kaina – 8,8 procento per ketvirtį.

Paklausūs ir seni

Paklausūs ir senos statybos butai, kurie, palyginti su pernai, taip pat brango. Vilniuje senesnės statybos butai pastarąjį ketvirtį vidutiniškai kainavo 1 345 eurus už kvadratinį metrą, kituose keturiuose didmiesčiuose – vidutiniškai 792 eurus, rajonų centruose – vidutinė kaina buvo 383 eurai už kvadratinį metrą, kaimo vietovėse – 374 eurai.

Nekilnojamojo turto agentūros „Ober Haus“ Panevėžio biuro vadovas Romualdas Paulauskas teigia, kad Panevėžyje nekilnojamojo turto kainos 2008 metų lygio nėra pasiekusios.

„2008 metų lygis buvo iš viso kosminis. Mes tokio lygio dar nesame pasiekę“, – sako jis.

Nekilnojamojo turto ekspertas pažymi, kad mieste daugėja naujos statybos butų – Suvalkų, Vasario 16-osios, Ukmergės, Šaltinio gatvėse. Nors tai nėra dideli projektai, tačiau naujų butų pasiūla vėl atsiranda.

Pasak R. Paulausko, naujos statybos su daline apdaila butų kainos labai įvairios. Lofto su langais į kiemą kvadratinis metras parduodamas už 700 eurų, o į Nevėžio pusę – siekia ir apie 1 000 eurų. Suvalkų gatvėje už kvadratinį metrą prašoma apie 900 eurų, Vasario 16-osios – 950 eurų ir panašiai.

Yra ir tokių pardavėjų, kurie už senesnės statybos buto kvadratinį metrą Molainių gatvėje prašo 1 000 eurų. Eksperto teigimu, tai labai brangu. Toks būstas turi būti labai gerai įrengtas, tačiau ir tokiu atveju parduoti – sudėtinga. Už panašią kainą galima įsigyti ne tik naujos statybos butą, bet ir prieš keletą metų statytų Klaipėdos ar Pušaloto gatvėse.

Pasak R. Paulausko, prastesnis dviejų kambarių butas Panevėžyje dabar kainuoja apie 30 tūkst. eurų, geresnis – šiek tiek brangiau.

Trijų kambarių buto kaina gali siekti ir 40 tūkst., o gali šoktelti ir iki 50 tūkst. eurų. Nors būsto kainos pakilusios, egzistuoja ir kitoks fenomenas. Vienas nori parduoti labai brangiai, kitas pasižiūri ir paprašo dar daugiau, tačiau iš tikro ne visada taip būna, kaip pardavėjas nori.

„Brangiai parduoti galima tik išskirtinį butą – arba labai geroje vietoje, arba labai gerai įrengtą“, – R. Paulausko sako, kad labai didelio pakilimo tikrai nėra.

Juda ir komerciniai objektai

R. Paulausko teigimu, panevėžiečiai statosi ir individualius namus. Daugelis turi statybos leidimus, pagal kuriuos dar nereikalaujama statyti A klasės energinio naudingumo namų. Kvartalų sudaryta daug – tiek Dembavoje, tiek Stetiškiuose, tiek netoli Šilagalio. Pastarasis kvartalas kuriamas laukuose. R. Paulausko manymu, greičiausiai susiviliojama mažesne sklypo kaina. Komunikacijos yra, tačiau infrastruktūros – ne, tačiau žmonės renkasi pagal savo galimybes, poreikius, kitus kriterijus.

„Visaip nutinka toje rinkoje. Kitą kartą mes nelabai suprantame, kodėl taip daro žmonės, bet jie taip daro“, – sako R. Paulauskas.

Panevėžyje statoma nemažai komercinių objektų. Komerciniai pastatai kyla ar renovuojami Laisvės aikštėje, Vasario 16-osios, Ramygalos gatvėse. Respublikos gatvėje planuojama statyti naują parduotuvę, sutvarkyta buvusio mėsos kombinato teritorija.

„Iš tikrųjų negalime skųstis. Aišku, Vilniaus ar Kauno lygio mes nepasieksime, bet pagal miesto dydį tos investicijos pakankamos“, – mano ekspertas.

Butai brangūs Nekilnojamojo turto agentūros „Asimonas“ vadovas Kęstutis Kazakevičius pažymi, kad butai Panevėžyje pabrango ir tai vyksta nuo praėjusių metų pavasario, o šiemet kaina dar kiek pakilo, tačiau 2008 metų lygio nepasiekė.

„Bando pritempti prie tų metų, bet rinka dar per silpna – pinigų tiek nėra, kad taip pirktų. Ste. Už 50 tūkst. eurų gali gauti net ir visą sovietinės statybos namą su patogumais. Butai labai paklausūs, o naujų niekas nestato, pasiūla nėra perteklinė, tad kainos ir pakeltos“, – apibūdina dabartinę situaciją K. Kazakevičius.

Butų kainos labai įvairios. Naujesnių butų kvadratinis metro kaina svyruoja apie 700 eurų, o seno planavimo butai pigesni. Pasak K. Kazakevičiaus, štai 42 kvadratinių metrų butas parduotas gana nebrangiai – už 23 tūkst. eurų, be vadinamojo euroremonto, tačiau mūriniame name, gerame aukšte, tik prastesniame rajone. Dar pigiau galima įsigyti butus be balkonų, nesuremontuotus, pirmame ar paskutiniame aukštuose. Pats pigiausias butas, jau trečius metus niekaip neparduodamas, yra seno planavimo mūriniame name ir kainuoja 18,5 tūkst. eurų.

Vieta, atrodytų, nebloga, tačiau paskutinis aukštas, nuožulnios lubos, nedarytas remontas, nekeisti langai ir durys pirkėjų nevilioja. Šiame name, pasak K. Kazakevičiaus, apskritai labai sunku parduoti butus – rinkoje jie nėra paklausūs.

„Yra namų, kur už bendrabutinį tokio pat ploto butą prašo 16,5 tūkstančio eurų. Tokia rinka“, – sako jis. Anot „Asimono“ vadovo, naujesnės statybos standartinių dviejų kambarių 51–52 kvadratinių metrų butų kainos prasideda nuo maždaug 32 tūkst. ir pasiekia net 45 tūkst. eurų. Vieno kambario būstai brangesni. Jų kaina gali būti nuo 18 iki 27 tūkst. eurų. Žmonės nori butų renovuotuose namuose, tačiau tokių nėra daug, tad kainai tai įtakos neturi. „Kainos dabar labai sukeltos. Kai kuriems pardavėjams atsibosta laukti tai jie kainą nuleidžia. Tada nuperka, o jeigu nenuleidžia – taip ir lieka neparduota. Niekas neperka dėl aukštos kainos“, – K. Kazakevičiaus sako, kad ne vieno buto kaina per daug išpūsta.

Nebūtinai gauna tiek, kiek nori

Korporacijos „Matinininkai“ Panevėžio regiono skyriaus viršininkė Rita Kairaitienė pasakoja, kad dabar patrauklesni nebe maži 80–100 kvadratinių metrų namai, o jau 150 kvadratinių metrų ploto ir didesni. Tačiau gyventojai ne tik statosi ar ieško naujų namų, bet domisi ir senos statybos namais.

Pavyzdžiui, nuperka ir didžiulius namus Rožyne, tačiau už nedidelę kainą. Ji taip pat teigia, kad labai pakilo senos statybos butų kainos, ypač jei jis suremontuotas. Tačiau jeigu savininkas nori greičiau parduoti, tenka nuleisti kainą. R. Kairaitienės pastebėjimu, šiuo metu populiariausios vietos, kur pirkėjau ieško būsto, Statybininkų ir Molainių g. kvartalai. Ten ir kainos nemažos.

Domina ir Dainavos g. rajonas, tačiau ten maža pasiūla. Kniaudiškėse butus taip pat noriai perka. Centre kainos didelės, o pasiūla – maža. Ji pažymi, kad prašoma ir 1 000 eurų už kvadratinį metrą, tačiau tokių sandorių beveik nėra. „Geras butas 750 eurų už vieną kvadratinį metrą jau yra didelė kaina. Prašo ir per 800, 900, mačiau ir 1000 eurų, tačiau beveik niekam nepavyksta už tokią kainą parduoti“, – R. Kairaitienė sako, kad tiek prašantieji butą pardavinėja, o ne nori jį greitai parduoti.

Skaitykite daugiau naujienos.lt