Galima tik priminti, kad Ulan Udėje esanti budistų šventykla jau gerus porą metų balansavo ant bankroto ribos. Šventykla buvo statoma gavus paskolą. Kreditą savo vardu paėmė respublikoje žinomas Čoi Dorži (tikrasis vardas – Aleksandras Budajevas), buvęs 23-iasis Pandito Hambo lama. Dabar A. Budajevas visiškai neturi lėšų skoloms padengti, tašo newsru.com.

„Visiškai neseniai jis lankėsi pas patį Dalai Lamą – iš visko sprendžiant, seną savo bičiulį. Į jį kreipėsi paramos. Ar Daramšalos vienuolynuose bus surengtos specialios šventyklos apsaugojimui skirtos apeigos, dar neaišku. Juk bankininkams, šventyklos pardavimo organizatoriams ir jos pirkėjams tokie veiksmai gali turėti ypač sunkių karminių pasekmių. Beje, Dalai Lamai Ulan Udės šventykla anaiptol ne svetima. Kadaise jis pats paaukojo pinigų jos statybai. O dabar štai į ką viskas išvirto“, – parašė žurnalistas Dmitrijus Radijonovas savo „Facebook“ paskyroje, iš kurios ir pavyko sužinoti apie A. Budajevą ištikusias bėdas.

Kaip kanalui BRC patvirtino pats budistų centro „Lamrim“ vadovas ir buvęs Rusijos budistų lyderis Čoi Dorži Budajevas, šventykla iš tiesų parduodama. „Rusijai dėl to turėtų būti gėda. Tik įsivaizduokite, kaip atrodytų, jei būtų paskelbta apie stačiatikių cerkvės pardavimą. O juk iš 275 tūkst. visų Buriatijos gyventojų net pusė – budistai“, – su apmaudu dėstė jis.

Religinės bendruomenės veikėjas papasakojo, kad kreditas šventyklos statybai banke „BaikalBank“ buvo paimtas 2007 metais. Centras „Lamrim“ kredito sumą mokėjo iš šventyklos teritorijoje veikiančios kavinės nešamų pajamų. „Prasidėjus krizei, kredito sumos buvo pradėtos grąžinti pavėluotai, be to, bankas nesutiko sumažinti procentų, todėl tarpusavio santykiai ėmė prastėti, kol galop buvome paduoti į teismą“, – aiškino A. Budajevas.

2016 metų rugpjūti Rusijos centrinis bankas atšaukė bankui „BaikalBank“ suteiktą licenciją. Be kitų kreditus teikiančiai įmonei pareikštų pretenzijų buvo nurodyta ir tai, kad pinigines sumas bankas pervesdavo į abejotinos kokybės aktyvus, be to, nesugebėjo adekvačiai įvertinti galimos rizikos. Pernai lapkritį Rusijos Federacijos tyrimų komitetas pradėjo nagrinėti iš anksto sumanyto bankroto bylą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)