Studentų įtakos nemato, tačiau ryškėja kita tendencija

Rugsėjis NT vystytojams buvo tarsi šviežio oro gurkšnis. Surinkta statistika rodo, kad pirmas rudens mėnuo buvo rekordinis: lietuviai pinigų nešykštėjo ir aktyviai pirko NT. Būtent rudenį, NT analitikų teigimu, būsto rinka ir turėjo atsigauti. Taip pat daug vilčių į rugsėjį buvo dedama ir kalbant apie nuomos rinką. Ruduo – laikas, kai į didmiesčius kasmet plūsta naujų studentų, sugrįžta tie, kurie vasarą leido pas tėvus regionuose. Jie ieško, kur gyventi, ir dažniausiai renkasi nuomotis kambarį ar butą.

Tačiau šie metai buvo išskirtiniai. NT bendrovės „Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovo Mariaus Čiulados teigimu, staigaus studentų antplūdžio šiemet nepastebėta.

„Tokio smūgio efekto nebuvo, kad štai, pavyzdžiui, nuo rugpjūčio vidurio netyla telefonai dėl nuomos. Galbūt ta būsto paieška pasiskirstė per kelis mėnesius, vieni atvažiavo anksčiau, kiti vėliau, tai, galima sakyti, tokio ženklaus suaktyvėjimo, kaip būdavo anksčiau, mes nematėme“, – teigia NT ekspertas.

Kita vertus, pasak M. Čiulados, jau keletą metų pastebimas pirmakursių didmiesčiuose mažėjimas, todėl šie metai – jokia išimtis.

„Kiekvienais metais pirmakursių didmiesčiuose nuosekliai mažėja. Nėra tai labai jaučiama, tačiau statistika rodo, kad po truputį skaičiai keičiasi“, – tikina pašnekovas.

Tačiau NT ekspertas pabrėžia, kad situacija nuomos rinkoje nebloga. Pasak jo, šis ruduo pateikė kitą staigmeną: butų nuoma didmiesčiuose vis daugiau domisi į Lietuvą dirbti ir gyventi atvykę ar planuojantys atvykti užsieniečiai. Nemažai užklausų dėl būsto nuomos, anot M. Čiulados, sulaukiama iš Baltarusijos gyventojų.

„Nuomos rinkai nėra tiek blogai, ji gana aktyvi buvo ir be studentų. Reikia pabrėžti, kad butai tušti tikrai nestovi, yra nuomininkų ir be studentų. Sulaukiame klausimų dėl nuomos iš kitų šalių, pavyzdžiui, statybų ir transporto darbuotojų iš Rytų. Šiuo metu mūsų bendrovė bendrauja su 25 šeimomis iš Baltarusijos, kurios ieško sau būsto. Netgi žiūrime, ar turime ką pasiūlyti pagal jų poreikius“, – tikina pašnekovas.

Grįžtame į lygį, kuris buvo prieš karantiną

Kad situacija nuomos rinkoje tikrai pagerėjo, teigia ir VŠĮ „Realdata“ vadovas, NT analitikas Arnoldas Antanavičius. Pasak jo, nagrinėjant NT nuomos skelbimus matyti, kad būstų nuomos pasiūlymų tikrai sumažėjo, per karantiną ir iškart po jo nuomos pasiūla buvo kur kas didesnė.

„Neišnuomotų butų skaičius praktiškai toks, koks buvo prieš karantiną. Aišku, prieš akis – antroji koronaviruso banga, tačiau kol kas atrodo, kad nuomos rinka grįžo į normalias buvusias vėžias“, – įsitikinęs NT analitikas.

A. Antanavičius taip pat tvirtina pastebintis aktyvesnį užsieniečių, ypač baltarusių, susidomėjimą NT Lietuvoje, taip pat ir būsto nuomos galimybėmis. Jis tai sieja su augančiu šalies patrauklumu investicijoms.

„Baltarusiai aktyvesni, jie Lietuvoje ieško galimybių investuoti, kurti verslą, plėtoti projektus ar perkelti veiklą. Tad neatmesčiau, kad dalis nuomos rinkos galėjo būti „suvalgyta“ padidėjusio srauto iš kaimyninės šalies. Jeigu verslai bus perkelti, tai darbuotojams reikės kur nors gyventi, tad nuomos rinkai tai irgi gali būti teigiamas pokytis“, – paaiškina NT ekspertas.

Nuomos kainos vėl kilo

Nors dabar nuomos rinka tarsi ir sugrįžo į buvusias vėžias, dar prieš keletą mėnesių būstą buvo galima išsinuomoti lengviau ir pigiau. „Inreal“ investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas aiškina, kad, lyginant šių metų I ir II ketvirčius, 1–3 kambarių vidutinė nuomos kaina Vilniuje krito nuo 11 Eur/kv. m iki 10,5 Eur/kv. m, t. y. sumažėjo maždaug 5–10 proc. Senamiestyje nuomos kainos krito daugiau dėl žymaus trumpalaikės nuomos būsto įsiliejimo į rinką. Miegamuosiuose rajonuose neigiamas kainos pokytis buvo mažesnis, ryškesni pokyčiai užfiksuoti kalbant apie mažesnio ploto būstus. II ketvirtis buvo sudėtingas visiems ekonomikos sektoriams.

„Butų ir nuomos verslo savininkai nežinojo, kaip klostysis situacija toliau, todėl neretas ryžosi šiek tiek sumažinti kainas, kad išlaikytų ar pritrauktų naujus nuomininkus, būtų konkurencingesni rinkoje, kad patalpos neliktų tuščios. Galima sakyti, kad II ketvirtis buvo „nuomininkų rinka“ – palanki derėtis dėl mažesnės nuomos kainos ir persikelti į geresnius būstus už mažesnę kainą“, – paaiškina NT analitikas.

Pašnekovas tęsia, kad žvelgiant į III ketvirčio skaičius matyti, jog nuomos kvadratinio metro vidutinė kaina sugrįžo į I ketvirčio lygį, o suminė kaina – apie 500 eurų – net šiek tiek viršijo metų pradžios kainas.

„Nuomos rinka pasižymi sezoniškumu, III ketvirtis apskritai yra aktyviausias per metus, nes į mokymosi vietas suvažiuoja studentai, ir būtent šiuo laiku sudaroma daugiausia ilgalaikių sandorių, todėl vasaros viduryje geresnių derybinių svertų vėl įgavo nuomotojai“, – tvirtina T. Kvainickas.

Be kita ko, jis įsitikinęs, kad vis dėlto NT nuomos rinką studentai pagyvino kaip ir kiekvienais metais.

Anot „Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovo M. Čiulados, šiuo metu butą, kurio kainos ir kokybės santykis yra geras, galima išnuomoti per 2–3 savaites ar net greičiau. Kadangi artėja šildymo sezonas, pašnekovo teigimu, savininkai vis dėlto linkę derėtis dėl būsto nuomos kainos: geriau būstą išnuomoti pigiau, nei patiems mokėti už komunalines paslaugas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (168)