Griaus tausodami kultūros paveldą

„Griovimo teritorija, kuri netruks virsti viešbučio statybų aikštele, – šalia kultūros paveldo statusą turinčio Energetikos ir technikos muziejaus, vienas ardomas statinys netgi šliejasi prie muziejaus. Todėl bus griežtai laikomasi ne tik darbų saugos, bet ir paveldosaugos reikalavimų. Esu tikras, kad viskas eisis sklandžiai, nes pasirinkti patyrę šios srities specialistai – bendrovė „Pastatų griovimas““, – sako „DoubleTree by Hilton“ statančios „Vičiūnų grupės“ vadovas Šarūnas Matijošaitis.

Kaip rašoma pranešime spaudai, darbai prasidėjo per daugelį metų čia sutemptų šiukšlių rūšiavimu, šalinimu ir kitais griovimo aikštelės parengiamaisiais darbais – į statybų laužą negali patekti jokių pašalinės kilmės medžiagų. Šiuo metu ekskavatoriai plieninėmis žnyplėmis ir specialiais pneumatiniais įrankiais griauna netoli muziejaus esantį mūrinį statinį.

Jis iškilo dar 1960 m. kaip papildomas administracinės paskirties pastatas Vilniaus elektrinės teritorijoje. Statinys seniai nebenaudojamas ir nuo pat nepriklausomybės pradžios apleistas stūkso Vilniaus centre.

Tuo tarpu prie muziejaus besišliejantis angaras artimiausiais mėnesiais bus demontuojamas kranu. Jis taip pat pastatytas 1960 m. ir veikė kaip siurblinė.

Griovėjų vertinimu, demontuojamų statinių konstrukcijos nėra labai tvirtos ar sudėtingos, ekspertai detaliai įvertino darbų poveikį šalia esantiems pastatams bei inžineriniams tinklams – visi darbai vyks pagal jų rekomendacijas. Planuojama, kad griovimas kartu su statybinio laužo išvežimu truks kelis mėnesius.

Renesansas už Mindaugo tilto

„Priešingai nei pagrindinių 1903 m. veikti pradėjusios Vilniaus elektrinės pastatų, mūsų griaunamų statinių istorija nėra nei šlovinga, nei kultūriniu ar istoriniu požiūriu svarbi. Jie statyti gūdžiu sovietmečiu, vienas jau kelis dešimtmečius apskritai apleistas. Jei atvirai, aš džiaugiuosi, kad kartu su kitais aplink intensyviai dirbančiais NT vystytojais modernizuosime ir išvalysime nuo sovietinio palikimo prestižinę sostinės dalį“, – sako Š. Matijošaitis.

Anot jo, nors kvartalas vos už kelių šimtų metrų nuo Gedimino pilies, visus nepriklausomybės metus jis tarsi apmiręs. Tuo tarpu netoli Mindaugo tilto vykdomas projektas taps patraukliu objektu sostinės svečiams ir vilniečiams, kurie iš naujo atras šią centro dalį.

Viešbutį su Energetikos ir technikos muziejumi sujungsianti moderni lauko terasa bus puiki susitikimų ir laisvalaikio zona šiltuoju sezonu, o ištisus metus traukos objektu galėtų būti moderni 1000 kv. metrų ekspozicijos salė. Ant „DoubleTree by Hilton“ stogo bus įrengtas „Sky“ baras, iš kurio atsivers nematyta Gedimino pilies, Katedros ir senamiesčio panorama.

Būsimo „DoubleTree by Hilton“ viešbučio teritorijoje – griovimo etapas

Rinksis patyrusį rangovą

Kartu su paruošiamaisiais darbais „Vičiūnų grupė“ vykdo ir generalinio viešbučio rangovo konkursą.

„Objektas unikalus ir didelės apimties, todėl jį statyti galėtų tik analogiškos patirties turintys ir savo lankstumą bei patikimumą panašiuose projektuose jau įrodę statytojai. Patirtis dirbant su kultūros paveldo objektais ar istoriškai bei estetiškai įpareigojančiose miesto zonose būtų privalumas“.

Statybas pradėti planuojama šį pavasarį – baigus parengiamuosius darbus ir sukirtus rankomis su rangovais.

Kitų šiuo metu Vilniuje vykdomų panašių investicinių projektų aplinkoje pradedamas statyti „DoubleTree by Hilton“ yra aukščiausios kategorijos viešbutis. Pagal pasaulinio viešbučių tinklo „Hilton Worldwide“ valdomų prekės ženklų klasifikaciją „DoubleTree by Hilton“ priskiriamas viso paslaugų komplekso (full service) viešbučiams. Čia taip pat suprojektuoti konferencijų ir SPA centrai, baseinas bei visiems lankytojams atviras restoranas.

Planuojama, kad viešbutis duris atvers 2020 metais. „Vičiūnų grupė“ į „DoubleTree by Hilton“ investuoja per 30 milijonų eurų, projektas Vilniuje sukurs daugiau nei 100 naujų darbo vietų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (147)