Kaune ir Vilniuje tokių objektų investicinė grąža pradėjo mažėti.

Pelningumas krenta ne tik ilgalaikės nuomos segmente, bet ir trumpalaikėje nuomoje. Pastaroji sritis gana ilgai buvo traktuojama kaip sąlyginai lengva ir stabili.

Persisotinusi rinka

„Grąža iš trumpalaikės nuomos mažėja trečius metus iš eilės. Būstas brangsta, o kainos dėl konkurencijos krenta. Šiandien investicijos į būstą, skirtą trumpalaikei nuomai sostinėje, metinė grąža apie 8 proc. Tai šiek tiek daugau nei užsiimant ilgalaike nuoma“, – skaičiuoja Tomas Grižas, „airbnb.com“ bendruomenės atstovas Lietuvoje.

Jis skaičiuoja, kad vien Vilniuje, kuris šiai veiklai patraukliausias miestas, turistams aktyviai nuomojama apie tūkstantis įvairių objektų. T. Grižas pabrėžia, kad nereikia painioti uždarbio ir grąžos iš investicijų.

Kartais žmonės pasakoja, kad jų uždarbis 15 proc. nuo būsto kainos. Tačiau jie neįvertina, kad skaičiuoja visas pajamas ir nevertina savo darbo aptarnaujant šį būstą – nuo klientų priėmimo iki patalynės skalbimo. 8 proc. pelningumas kai būstą administruoja kiti žmonės ir su jo savininku tiesiog dalinasi pajamomis.

Tokia pat tendencija ir ilgalaikės nuomos sektoriuje. Priežastis - prisisotinanti rinka. Nors būsto pardavimai lėtėja tiek Vilniuje, tiek Klaipėdoje, tačiau jų pardavimo kaina kol kas nemažėja. Kas kita nuoma, kuri sparčiau nei būstas brangsta tik uostamiestyje.

Populiariausi butai

„Ober-Haus“ duomenimis, nuomos rinkoje populiariausių 2 kambarių butų nuomos kainos Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos miestuose 2011–2016 metais vidutiniškai ūgtelėjo trečdaliu.

T. y. buvo fiksuojamas spartus nuomos kainų augimas, o tuo tarpu butų pardavimo kainos per tą patį laikotarpį patyrė įvairaus dydžio nuosmukius bei pakilimus, kurie visuose šiuose miestuose buvo labai skirtingi.

„Sparčiai augusios butų nuomos kainos pastebimai didino tokio turto investicinę grąžą, kuri šiais metais jau rodo mažėjimo tendencijas“, – atkreipia dėmesį Saulius Vagonis, „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas.

Nuomos kainos, skirtingai nuo būsto, nebekyla, arba kyla lėčiau nei parduodamų butų.

Klaipėda brangiausia

NT specialistai pateikia skaičius.

Ryškiausi pokyčiai per metus fiksuojami šalies sostinėje. 2 kambarių butų nuomos kainos per metus Vilniuje (2017 metų pirmąjį pusmetį, palyginti su 2016 metų pirmuoju pusmečiu) išliko stabilios, o tokių butų pardavimo kainos augo daugiau nei 8 proc..

„Ober-Haus“ duomenimis, 2017 metų pirmąjį pusmetį Vilniuje tokio turto bendrasis metinis nuomos pelningumas sudarė 5,1% ir buvo 0,4 procentiniu punkto mažesnis nei 2016 metų pirmąjį pusmetį.

Tokios pačios tendencijos fiksuojamos ir Kaune. Tokių butų pardavimo kainos per tą patį laikotarpį augo virš 7 proc., о nuomos kainos – virš 3 proc., o tai lėmė mažėjantį bendrąjį metinį nuomos pelningumą nuo 6,3 proc. iki 6,1 proc. Tuo tarpu Klaipėdoje per metus butų nuomos kainų augimo tempas buvo spartesnis nei pardavimo kainų ir tokių butų pelningumas ūgtelėjo nuo 5,8 iki 6,0 proc..

Investuotojai nebėga

„Kadangi Vilniaus ir Kauno būsto rinkos yra spartesnio pardavimo kainų augimo stadijoje, o situacija finansų rinkoje yra itin palanki įsigyjantiems turtą, tai tikėtina kad ir artimiausiu metu bus galima stebėti investicijų grąžos mažėjimą šiuose šalies miestuose.

Tačiau net ir mažėjanti grąža iš turto nuomos vargu ar gali iš esmės atbaidyti norinčius investuoti į būsto nuomos segmentą. Net ir sumažėjusi investicinė grąža vis dar išlieka patraukli ir vilioja potencialius investuotojus ne tik konkrečiomis metinėmis pajamomis ir jų grąžos rodikliais, bet ir augančia turto verte – investuotojus gali tenkinti mažesni pelningumo rodikliai vien dėl lūkesčių, kad jų turimo turto vertė ateityje augs“, – teigia S. Vagonis.

T. Grižas sako, kad trumpalaikės nuomos pasiūla, ypatingai Vilniuje, auga ypatingai sparčiai. Tokia pat tendencija pastebima daugelyje pasaulio sostinių.

„Pasiūlos augimo nereikia bijoti. Manau, kad bėgant laikui rinka kristalizuosis ir išliks profesionaliausi. Trumpalaikė nuoma verslas, kuris planuojama keletui metų į priekį“, – dėsto „airbnb.com“ atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)