Būsimi naujakuriai apklausti kovo 23 dieną, didžiausio NT renginio – Būsto mugės Vilniuje metu. Apklausos duomenys (renkantis tris svarbiausius kriterijus) parodė, kad daugumai svarbiausia – vieta (88,5 proc. apklaustųjų), kaina (88 proc.) ir išplanavimas (46,7 proc.). Toliau prioritetų sąraše rikiuojasi energinis pastato efektyvumas (36,1 proc.), plėtotojo reputacija (30,1 proc.) ir vieta automobiliui (25,7 proc.)

„Palyginti su prieš dvejus metus atlikta apklausa matyti, kad dar labiau išaugo vietos svarba – vis daugiau naujakurių nori keltis į centrą. Absoliuti dauguma ieško būsto šalia dabartinių namų arba dairosi į centrinę miesto dalį – Naujamiestį, Šnipiškes, Žvėryną, Žirmūnus, Antakalnį. Dar labiau sumenko parkingo vietos svarba“, – sako Mindaugas Statulevičius, Būsto mugę organizuojančios Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos direktorius.

Apklausos duomenimis, daugiau nei 90 proc. apklaustųjų būsto ieško sau, likusieji – investicijai. Trijų kambarių naujų namų dairosi daugiau nei pusė apklausos dalyvių (52%), dviejų – (47,7%). Tarp svarbiausių patalpų bute daugumai – balkonas arba terasa (82,8 proc.), drabužinė ar sandėliukas būtinas maždaug trims iš dešimties pirkėjų. Beveik po lygiai pasiskirsto ieškančių būsto su pilna ir daline apdaila skaičius.

„Apklausa parodė, kad 44 proc. būstą pirktų su daline, o 41 proc. – su pilna apdaila. Dabar pilnai įrengtų butų parduodama gerokai mažiau nei keturi iš dešimt. Galima matyti, kad ilgainiui šis skaičius tik augs, nes pirkėjas taupo laiką ir nori kompleksinių garantijų – ne tik statybų, bet ir įrengimo darbams“, – sako M. Statulevičius.

Pirkdami stovėjimo vietą automobiliui daugiau nei pusė prioritetą teiktų požeminiui parkingui, daugiau nei trečdaliui parkingo vietos tipas nėra svarbus.

„Tai žinia ir centrinės bei vietos valdžios insititucijoms, sprendžiančioms dėl parkingo statybos poreikio mieste. Akivaizdu, kad atskirose miesto vietose, ypač centrinėje, Naujamiesčio zonoje, kur puikiai išvystytas viešasis transportas, privalomas parkavimo vietų įrengimas yra perteklinis.

Centrinė miesto dalis, kuri yra sąlyginai plokščia – dešinysis Neries krantas, Žvėrynas, Šnipiškės, Žirmūnų vakarinė dalis turi išplėtotą ir saugų šaligatvių ir dviračio takų tinklą, todėl gyventojai, kurie čia gyvena ir dirba šalimais, neretai nesinaudoja motorinėmis transpoto priemonėmis kasdieniam judumui mieste“, – sako LNTPA vadovas.

Nekilnojamojo turto rinka šiais metais po atsigavimo skaičiuoja rekordinius pardavimus. NT plėtotojų „Hanner“ duomenimis, šių metų pirmąjį ketvirtį Vilniaus vystytojai pardavė 1498 butus, kas yra 80 proc. daugiau nei tuo pat metu pernai.

„Ober Haus“ skaičiavimais, 2019 metų vasario mėnesį vidutinė butų kvadratinio metro kaina pasiekė 1.523 Eur (+8 Eur/kv. m). Nuo paskutinio žemiausio butų kainų lygio Vilniuje, kuris buvo pasiektas 2010 metų gegužę, butų kainos vidutiniškai yra išaugusios 31,9 proc. (+368 Eur/kv. m). Įmonės analitikai prognozuoja, kad projektų skaičius Vilniuje šiemet turėtų augti dar labiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją