Pastaruoju metu vis dažniau sulaukiu klausimo „Pirkti būtą/namą dabar ar geriau palaukti krizės?”. Šis klausimas, manau, yra aktualus daugeliui žmonių, kurie dairosi būsto šiuo laikotarpiu. Žinoma, toks pats klausimas buvo aktualus ir prieš 3, ir prieš 5 metus, nes ekonomistai skaičiuoja (bent jau anksčiau skaičiavo), kad ekonominių krizių ciklas yra kas 7 metus, o nuo pastarosios 2008 metų ekonominės krizės yra praėję jau 12 metų.

Kadangi su nekilnojamojo turto pardavimais dirbu nuo 2009 metų (tuomet NT sektoriuje buvo pats kainų „dugnas“), galiu trumpai pasidalinti, tuometine patirtimi perkant-parduodant būstą.

1. Kainos tuo laikmečiu buvo išties ženkliai nukritusios. Jeigu lygintume su 2007 metais, tai butų kainos krito iki 40 proc., namų iki 50 proc., o sklypų net iki 60 proc.. Žinoma, galima buvo įsigyti nekilnojamojo turto ir už dar mažesnę kainą, nes kai kuriems NT pardavėjams labai skubiai reikėjo pinigų ir parduodavo savo NT už bet kokią kainą.

Būsto pirkimas

Ar bus ateityje toks kainų nuosmukis? Sunku pasakyti. Pagyvensim – pamatysim.

2. Pasiūlos (butų ir namų sektoriuje) apimtis krito kartu su kainomis. Nes vieni NT pardavėjai, kurių nevaržė finansiniai sunkumai, sustabdė savo turto pardavimą. Kiti nenorėjo pripažinti, kad turto vertė nukrito ir laikė prieš krizines kainas. Tretiems būsto parduoti neleido bankai, nes suma, kurią gautų už parduotą turtą, nedengė paimto kredito sumos. Tad pigiai buvo galima įsigyti būstą iš tų pardavėjų, kuriems skubiai reikėjo pinigų arba juos slėgė finansiniai sunkumai, o jų turtas nebuvo įkeistas bankui.

Žinoma, susitraukė tik butų ir namų pasiūla, o sklypų pasirinkimas gerokai padidėjo.

Trumpai tariant, krizės laikotarpiu kainos pirkti NT yra palankios, bet pasirinkimas mažas ir dažniausiai nėra pats kokybiškiausiais, tad į klausimą „ar verta laukti krizės?“ visuomet atsakau klausimu – „pirksite investicijai ar norite tame būste gyventi?“.

Jeigu ketinate investuoti į nekilnojamąjį turtą, tuomet gal ir verta laukti krizės, nes nupirkus turtą pigiau, sėkmingos investicijos šansai padidėja, bet ir čia nėra jokių garantijų.

Na, o jeigu ieškote būsto, kuriame norėsite gyventi, tuomet siūlau tai daryti, kuomet yra didelis nekilnojamojo turto pasirinkimas, stabili jūsų finansinė padėtis ir bankų kreditai suteikiami pakankamai geromis sąlygomis.

Būsto pirkimas

Nekilnojamojo turto kainos nuolat svyruoja, krizės ateina ir išeina, o tame būste, kurį įsigysite, reikės gyventi kiekvieną dieną.

Tad pirkėjams linkiu ieškoti ir surasti savo svajonių namus, mažiau dėmesio skirti kainų lyginimams ir labiau rūpintis gyvenimo kokybe, nes „išnykus prisiminimui apie kainą, lieka įspūdis apie kokybę“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)